Iberogast

Iberogast

Werkzame stof: STW 5

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof STW 5.

Trefwoord
naar medicijnen

STW 5

vergroot
terug naar boven

Wat doet STW 5 en waarbij gebruik ik het?

Het kruidenmiddel STW 5 bevat extract en olie van verschillende planten. Namelijk bittere scheefbloem, kamillebloemen, zoethoutwortel, pepermuntblad, citroenmelisseblad, grote engelwortel, stinkende gouwe, karwijzaad en zaad van de mariadistel. Deze extracten en oliën zijn opgelost in alcohol.

Het wordt gebruikt bij maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel met misselijkheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Het heeft ook niet bij iedereen effect.

Opgeblazen gevoel

Oorzaak
Een opgeblazen gevoel gaat vaak samen met misselijkheid . Deze klachten worden ook wel dyspepsie genoemd. Hierbij kunt u last hebben van zuurbranden, pijn in de bovenbuik, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en snelle verzadiging bij het eten.

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, meestal gaat het om een combinatie van factoren. Eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), overmatig gebruik van koffie, alcohol of sigaretten en stress kunnen een rol spelen. Ook medicijnen kunnen maagklachten veroorzaken. 

Een opgeblazen gevoel met misselijkheid kan ontstaan als de bewegingen van de maag en darmen stilliggen. Hierdoor blijft het voedsel in de maag en komt het niet of te langzaam in de darmen terecht.

Leefregels
Door u aan bepaalde adviezen te houden, kunt u een opgeblazen gevoel proberen te voorkomen.

  • Eet niet te veel
  • Vermijd voedingsmiddelen en dranken waar u meestal last van krijgt, zoals koolzuurhoudende drank, koffie, alcohol, gekruid eten
  • Stop met roken
  • Vermijd pijnstillers die maagklachten kunnen veroorzaken. Paracetamol is wel veilig voor de maag.
  • Vermijd stress
  • Beweeg regelmatig

Behandeling
Indien leefregels niet voldoende helpen, kunt u een medicijn proberen. Helaas hebben deze niet altijd effect bij de maagklachten en een opgeblazen gevoel.
Een van de mogelijke medicijnen die u zonder recept kunt kopen is dit kruidenmengsel.

Ga naar de arts als de klachten langer dan 2 weken aanhouden of als u denkt dat ze veroorzaakt worden door medicijnen.

Werking
De kruidenbestanddelen in dit medicijn worden al heel lang gebruikt bij maagdarmklachten. Het werkt niet bij iedereen, maar bij sommige mensen blijken de klachten af te nemen.

Hoe dit effect precies tot stand komt is niet bekend.

Effect
De druppels werken binnen 15-30 minuten.

Lees meer over opgeblazen gevoel

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerking is de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en soms benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Een volgende keer dat u een kruidenmiddel koopt, kan het apotheekteam dan voor u nagaan of het een van de bestanddelen bevat.

Andere, ernstige, bijwerkingen zijn tot op heden nog niet waargenomen.

Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?
Schud de vloeistof telkens voor gebruik goed om. Doe het aanbevolen aantal druppels in een half glaasje water of andere drank en drink dit op.

Wanneer?
Innemen tijdens of net voor het eten.

Hoe lang?
Heeft u na 2 weken nog altijd dagelijks maagklachten of worden ze erger? Raadpleeg dan uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Neem het alleen als u nog eten gaat of net heeft gegeten. Tot 1 uur na het eten kunt u de druppels nog innemen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

Op deze site kunt u onder 'Zelfzorg' meer informatie vinden over leefregels voor mensen met maagklachten.

Mag ik STW 5 gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Metronidazol en disulfiram. Deze medicijnen hebben een wisselwerking met alcohol, ook met zeer kleine hoeveelheden. Deze druppels bevatten een kleine hoeveelheid alcohol. Gebruik de druppels niet als u ook metronidazol of disulfiram gebruikt. De combinatie geeft verschijnselen als rood gezicht misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Het is niet bekend of alle kruiden veilig zijn voor de baby. Bovendien bevat dit medicijn alcohol.

Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken.

Borstvoeding
Geeft u borstvoeding, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn namelijk beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of er werkzame bestanddelen van dit medicijn in de moedermelk terechtkomen. Als ze in de moedermelk komen, kunnen ze schadelijk zijn voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is STW 5 verkrijgbaar?

De werkzame stof STW 5 zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

De combinatie STW 5 is sinds 1984 in Europa op de markt. Het verkrijgbaar in druppels onder de merknaam Iberogast. Het is zonder recept te verkrijgen in apotheken en drogisterijen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 26-02-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

STW 5 is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

22 January 2019

Slecht. Alcoholgebruik is voor mij verboden.Ik sta onder controle. Prompt na gebruik van dit medicijn werd ik gecontroleerd. Mis!!Hoe kan dit? Niemand beg...

29 December 2018

Na dagen kromgelegen te hebben van de maagkrampen, geen honger, en heel veel last na het eten van iets lichts, deze druppels geprobeerd. Binnen een uur voe...

13 December 2018

Voor mij echt een wondermiddel. Binnen een half uur van mijn maagklachten af en niet meer terug gekomen. Ik had al dagen lang last van misselijkheid en hev...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord