Klachten & ZiektesOpgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel

Klachten & ZiektesOpgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel

Wat is Opgeblazen gevoel?Hoe herken ik Opgeblazen gevoel?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Opgeblazen gevoel?
 • Een opgeblazen gevoel kan bijvoorbeeld komen doordat u teveel heeft gegeten of doordat u veel koolzuurhoudende drank heeft gedronken (bier, cola). Ook kan een opgeblazen gevoel voorkomen als uw maag niet gemakkelijk doorstroomt.

  Bij het prikkelbare-darmsyndroom komt een opgeblazen gevoel vaak voor.

  • U heeft het gevoel alsof de buik is opgezet. Vaak is de buik ook echt wat opgezet. U heeft een vol gevoel, soms bent u misselijk. Ook kunt u wat pijn hebben in de bovenbuik.

    • Eet niet te veel.
    • Vermijd voedsel en drank waar u last van krijgt. Vet en sterk gekruid eten, cacao, koolzuurhoudende drank, koffie en alcohol kunnen maag- en darmklachten geven.
    • Stoppen met roken kan de klachten verminderen.
    • De klachten kunnen een bijwerking zijn van bepaalde pijnstillers. Heeft u pijnstillers nodig, gebruik dan paracetamol.
    • Sommige mensen hebben minder klachten als ze minder stress hebben. Zoek een manier om u te ontspannen.
    • Beweeg regelmatig.

    Kijk voor meer informatie naar Aspecifieke maagklachten en Prikkelbare darm.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • STW 5 (Iberogast)
       De kruidenbestanddelen in dit medicijn worden al heel lang gebruikt bij maagdarmklachten. Bij sommige mensen blijken de klachten af te nemen. Hoe dit effect precies tot stand komt is niet bekend.

       Artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel
       Het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel kan worden gebruikt bij maagdarmklachten als een opgeblazen gevoel. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij een opgeblazen gevoel.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 30-07-2021

       Laatst bijgewerkt NHG: 27-05-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: