tetracycline voor op de huid

tetracycline voor op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

tetracycline voor op de huid

vergroot
terug naar boven

Wat doet tetracycline voor op de huid en waarbij gebruik ik het?

Tetracycline is een antibioticum, een medicijn tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties van de huid, zoals krentenbaard of ontstoken eczeem.

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Op de huid zijn altijd bacteriën aanwezig. U heeft daar normaal gesproken geen last van. Als de huid beschadigd is,  zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden, brandwonden en scheerwondjes, kunnen bacteriën in de huid doordringen en dan een huidinfectie veroorzaken. De huid rond de wond kan dan rood worden, opzwellen en pijnlijk worden. Ook ontstaat er soms pus.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden en blaren is een antibioticum niet direct nodig. Meestal is het dan voldoende de aangedane huid goed te reinigen en te ontsmetten. Vraag hierover advies in uw apotheek.

Artsen schrijven antibiotica voor als de huidinfectie niet vanzelf overgaat. Bij huidinfecties die zich uitbreiden naar diepere huidlagen is meestal een antibioticum nodig dat via de mond moet worden ingenomen. Bij huidinfecties die aan de oppervlakte van de huid blijven kan de arts ook een antibioticum in een zalf of crème voorschrijven. Een eerste-keusmiddel is fusidinezuur op de huid. Als dit niet voldoende werkt of niet gebruikt mag worden, kan de arts tetracycline op de huid voorschrijven.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Hierdoor verdwijnt de infectie. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over huidinfectie

Krentenbaard

Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar en wordt ook wel impetigo genoemd. Krentenbaard is zeer besmettelijk. Er kunnen ware epidemieën zijn op scholen of kinderdagverblijven.

Verschijnselen
Bij krentenbaard infecteren bacteriën de huid rond mond en neus, soms ook op armen en benen. Er vormen zich jeukende rode blaasjes met gele korsten. Indien het kind veel plekken heeft, kan het ook koorts en opgezette klieren in de hals, oksels of liezen krijgen.

Behandeling
Artsen schrijven vaak eerst een antibioticumcrème voor. Wanneer de infectie erg uitgebreid is en u koorts heeft, kan de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Hierdoor verdwijnt de infectie. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over krentenbaard

Ontstoken eczeem

Verschijnselen
Bij eczeem is de huid vaak rood, gezwollen, droog en schilferig. Soms jeukt de huid, waardoor u gaat krabben en de huid nog meer beschadigt.  Een huidinfectie met bacteriën kan dan gemakkelijk ontstaan. De huid is dan pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er kunnen blaren met pus en korsten zijn.

Behandeling
Meestal gebruikt u voor het eczeem al een zalf of crème met een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Als de huid weer herstelt door de corticosteroïden, zal de besmetting vaak vanzelf overgaan. Als de infectie te uitgebreid is schrijft de arts meestal een antibioticum om in te nemen voor, Deze werken beter dan de crème of zalf met een antibioticum, zoals tetracycline.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Hierdoor verdwijnt de infectie. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over ontstoken eczeem

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • De huid kan geel verkleuren, maar bij dun uitsmeren is dit meestal niet zichtbaar. Ook kunnen de plekken onder UV-licht oplichten, bijvoorbeeld in discotheken. Verder geeft het gele vlekken op kleding en beddengoed. U kunt deze het beste meteen wassen in de wasmachine.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie of branderig gevoel van de huid. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Dit gaat vanzelf over.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Of u merkt dat de huidaandoening verergert of niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u denkt dat u overgevoelig bent. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan erop letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Maak de geïnfecteerde plekken en een stukje er omheen voorzichtig schoon. Dit kan bijvoorbeeld met een desinfecterende shampoo of zeep met povidonjood. Vraag uw apotheek hiernaar.
 • Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken met een beetje baby-olie of met een vers gemaakte oplossing van 1 theelepel keukenzout op 1 glas water.
 • Breng de crème of zalf dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met steriel verband.
 • Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, omdat dit irriterend kan werken. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct grondig uit met water.
 • Probeer te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de aandoening zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen:
  • krab niet aan de plekken. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid eventueel af. Maak steeds goed schoon onder de nagels.
  • maak gebruik van een eigen handdoek.
  • bij krentenbaard: laat het kind niet in het gezicht krabben. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid af. Bedek de handjes eventueel door er kousjes of katoenen wantjes over aan te trekken.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 tot 3 keer per dag. Verdeel de behandelingen zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het een constant effect.

Hoe lang?
In het algemeen duurt een kuur 1 tot maximaal 2 weken. Dit hangt af van de plaats en de ernst van de infectie en van de mate van genezing. Overleg hierover met uw arts. Als dit medicijn niet voldoende werkt of als u merkt dat de aandoening zich uitbreidt, moet u weer contact opnemen met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U kunt dit medicijn dan alsnog aanbrengen. Is het al tijd voor de volgende behandeling? Sla de gemiste dosis over en ga verder met uw normale schema.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tetracycline voor op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Overleg met uw arts aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) en als u zwanger wilt worden. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken. Er zijn andere antibiotica die tijdens de hele zwangerschap veilig zijn. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u het kortdurend gebruikt. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind. Smeer het niet op of rond de tepels, anders kan de baby het medicijn binnen krijgen.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u te vroeg stopt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is tetracycline voor op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof tetracycline voor op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tetracycline is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar in capsules, in oogzalf, in oogdruppels en voor op de huid in crème en zalf. Voor op de huid is tetracycline op recept verkrijgbaar als het merkloze Tetracycline. Deze tekst gaat alleen over de producten voor op de huid crème en zalf.

Tetracycline wordt ook in combinatie met een andere werkzame stof gebruikt als het merkloze Tetracycline/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA en Tetracycline/Zinkoxide smeersel FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 28-09-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tetracycline voor op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!