Klachten & ZiektesOntstoken eczeem

Ontstoken eczeem

Klachten & ZiektesOntstoken eczeem

Ontstoken eczeem

Wat is Ontstoken eczeem?Hoe herken ik Ontstoken eczeem?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Ontstoken eczeem?
 • Bij eczeem is de huid vaak droog, rood en schilferig. Soms jeukt de huid en gaat u krabben. De huid raakt beschadigd en kan gemakkelijk geïnfecteerd raken door bacteriën. Dan raakt het eczeem ontstoken. Dit moet u niet verwarren met wondroos of krentenbaard.

  • De huid is pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er zijn blaren met pus en soms korsten.

    • Probeer niet te krabben. Door krabben kunt u bacteriën op de huid verspreiden en een eczeem doen ontsteken.
    • Houd uw nagels kort.
    • Was na elke aanraking met het eczeem uw handen en gebruik een schone handdoek.

    Neem contact op met uw huisarts wanneer u last heeft van ontstoken eczeem.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Fusidinezuur op de huid
       Fusidinezuur is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnende bacteriën niet verder groeien en sterven af.

       Tetracycline op de huid
       Tetracycline is een antibioticum dat verschillende soorten bacteriën doodt. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

       Mupirocine op de huid
       Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken en streptokokken Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen.

       Mupirocine belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen de bacteriën niet verder groeien en sterven ze af.

       Mupirocine wordt pas voorgeschreven wanneer andere antibiotica, zoals fusidinezuur of tetracycline, niet voldoende hebben geholpen.

       Penicilline-antibiotica om in te nemen
       Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

       Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid.

       Penicilline-antibiotica worden pas voorgeschreven wanneer de infectie erg uitgebreid is. Ze werken vaak beter dan de crème of zalf met een antibioticum. Voorbeeld is flucloxacilline.

       Clioquinol op de huid
       Clioquinol wordt gebruikt in combinatie met bijnierschorshormonen. Clioquinol werkt tegen infecties van de huid met bacteriën of schimmels. Het wordt gebruikt bij eczeem dat geïnfecteerd is met bacteriën of schimmels. Voorbeeld is de combinatie van clioquinol met flumetason.

       Triamcinolonacetonide, gramicidine, neomycine en nystatine op de huid
       Triamcinolonacetonide remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk en vermindert zwelling dorodat het de bloedvaten vernauwt. Gramicidine en neomycine werken tegen infecties van de huid met schimmels. Deze combinatie wordt gebruikt bij ernstige ontstekingen van de huid als deze is geïnfecteerd met bacteriën en schimmels.

       Laatst bijgewerkt NHG: 20-11-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: