tocofersolan

tocofersolan

Trefwoord
naar medicijnen

tocofersolan

vergroot
terug naar boven

Wat doet tocofersolan en waarbij gebruik ik het?

Tocofersolan is een in wateroplosbare vorm van vitamine E. Het beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

Tocofersolan is te gebruiken bij een bepaalde vorm van ernstige leverziekte. Ook wordt het gebruikt bij cystische fibrose.

Ernstige leverziekte

Verschijnselen
Tocofersolan wordt gebruikt bij de zeldzame ziekte 'erfelijke chronische cholestase' bij kinderen. Dit is een aandoening waarbij de gal niet goed van de lever naar de darm kan worden afgevoerd. Hierdoor hoopt gal zich op in de lever. Dit geeft de volgende klachten: gele verkleuring van de huid of oogwit, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting en jeuk.

Mensen met deze aandoening kunnen vetten niet verteren. Vitamine E is een vetoplosbaar vitamine. Vandaar dat mensen met deze aandoening onvoldoende vitamine E uit hun voedsel in het lichaam kunnen opnemen. Daardoor ontstaat een vitamine E-tekort.

Effect
Tocofersolan is een wateroplosbare vorm van vitamine E. De darmen van mensen met deze aandoening kunnen deze vorm van vitamine E wel opnemen.

Lees meer over ernstige leverziekte

Cystische fibrose

Verschijnselen
Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij cystische fibrose is het slijm in veel organen veel taaier dan normaal. Onder andere in de darmen. De darmen kunnen het voedsel daardoor niet goed verteren.

Om toch voldoende voeding binnen te krijgen, is een energierijke voeding nodig met extra veel vitamines, zoals vitamine E.

Effect
Vitamine E vult het tekort als gevolg van cystische fibrose aan. Tocofersolan is een wateroplosbare vorm van vitamine E. De darmen van mensen met deze aandoening kunnen deze vorm van vitamine E beter opnemen.

Lees meer over cystische fibrose

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Dit medicijn kan bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Diarree. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en vermoeidheid. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
  • Haaruitval. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
  • Huiduitslag en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Zuig de drank op in het bijgeleverde spuitje, door de vloeistof uit de fles op te trekken tot het streepje van het aantal milliliters dat is voorgeschreven. De inhoud van de spuit kunt u rechtstreeks in de mond legen door de spuit in te drukken. U kunt het spuitje ook legen in een glas water en daarna het glas water opdrinken. Spoel het spuitje af met water en sluit de fles.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Bij vitamine E-gebrek door erfelijke chronische cholestase, zult u tocofersolan langdurig moeten gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Neem alsnog de vergeten dosis in, tenzij het minder dan 6 uur duurt voor u de volgende dosis moet innemen. Sla de vergeten dosis dan over en hervat het normale schema. Neem geen dubbele dosis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tocofersolan gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt niet zomaar stoppen met dit medicijn, anders ontstaat er mogelijk een vitamine E-gebrek. Overleg hierover met uw arts.

Onder welke namen is tocofersolan verkrijgbaar?

De werkzame stof tocofersolan zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tocofersolan is sinds 2009 internationaal op de markt. Voor erfelijke chronische cholestase is het op recept te verkrijgen onder de merknaam Vedrop in een drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 19-12-2011

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tocofersolan is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

11 September 2015

Onze zoon heeft galgangatresie. Speciaal voor patienten zoals hem is dit medicijn ontwikkeld. Een flesje van 20 ml kost circa 65 euro, en onze zoon moest...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!