tolperison

tolperison

Trefwoord
naar medicijnen

tolperison

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over tolperison

 • Tolperison is een spierverslapper. Het vermindert spierkrampen.
 • U gebruikt het bij spastische spierkrampen na een beroerte.
 • Neem de tabletten in met een half glas water.
 • Bij het eten of vlak na het eten. Voedsel helpt het lichaam om dit medicijn beter op te nemen.
 • U merkt binnen 1 of 2 uur dat de spierkramp minder wordt.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, misselijk en duizelig gevoel. Verder ook spierpijn en zwakke spieren.
 • Heeft u last van droge mond? Het helpt om op een kauwgom te kauwen of op een ijsblokje te zuigen.
 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap of borstvoeding is nog te weinig bekend. Raadpleeg uw arts.

Wat doet tolperison en waarbij gebruik ik het?

Tolperison is een spierverslapper.

Artsen schrijven het voor bij spastische spierkrampen na een beroerte.

Spierkrampen

Tolperison wordt gebruikt bij spasticiteit die na een beroerte ontstaat. U heeft dan ongecontroleerde spierbewegingen of u heeft pijnlijke spierkrampen.

Oorzaak
De hersenen sturen de spieren aan via zenuwen. Deze zenuwen lopen vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Spasticiteit kan ontstaan bij beschadiging van deze zenuwbanen of bij een hersenenbeschadiging, zoals na beroerte. 
Door de beschadiging worden berichten niet meer goed doorgegeven. Hierdoor krijgen de spieren onbedoeld berichten om samen te trekken. 

Behandeling 
Er bestaat op dit moment geen genezing voor spasticiteit, maar de spastische samentrekkingen van de spieren kunnen minder worden met spierverslappers, zoals tolperison.

Werking
Tolperison remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan.
Hierdoor trekken de spieren minder samen en wordt de spierkramp minder. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

Effect
Het werkt binnen 1 tot 2 uur en het effect blijft 8 uur.

Lees meer over spierkrampen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Spierpijn, spierzwakte en pijn in uw armen of benen. Heeft u de spierziekte myasthenia gravis? Dan kunnen de klachten van deze ziekte erger worden. Overleg hierover met uw arts.
 • Duizelig gevoel. Dit kan door een verlaagde bloeddruk ontstaan. U heeft hier meer last van als u opstaat uit bed of van een stoel. Heeft u hier last van? Meestal helpt het om te gaan liggen met de benen omhoog en door niet te snel uit bed of van een stoel op te staan.
 • Droge mond. Heeft u in het begin van de behandeling hier veel last? Meestal helpt het om op een (suikervrije) kauwgom te kauwen of door op ijsblokjes te zuigen.
 • Hoofdpijn
 • Ziek, zwak en moe gevoel.
 • Moeite met slapen en slaperig zijn.
 • Geen eetlust
 • Maagdarmklachten, zoals misselijk gevoel, maag of buikpijn, diarree en opgeblazen gevoel.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, roodheid en huiduitslag. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.
  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tolperison. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Innemen met een half glas water.

Wanneer?
Neem dit medicijn in bij het eten of vlak na het eten. Voedsel helpt het lichaam om dit medicijn beter op te nemen. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.
Bijvoorbeeld als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: tijdens ontbijt, lunch en avondeten.

Hoelang?
Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u het waarschijnlijk levenslang gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals de arts heeft voorgeschreven. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?

 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit dubbele aantal tabletten in om de vergeten tablet(ten) in te halen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik tolperison gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat uw dosering aangepast moet worden.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Maar stop alleen als uw arts dat adviseert.

Onder welke namen is tolperison verkrijgbaar?

De werkzame stof tolperison zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tolperison is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Tolpermyo.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 28-05-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tolperison is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!