tranexaminezuur

tranexaminezuur

Trefwoord
naar medicijnen

tranexaminezuur

vergroot
terug naar boven

Wat doet tranexaminezuur en waarbij gebruik ik het?

Tranexaminezuur voorkomt dat bloedstolsels oplossen.

Artsen schrijven tranexaminezuur voor bij bloedingen of gevaar voor bloedingen bij mensen met bepaalde afwijkingen in de bloedstolling (bloedstollingziekten) of bij mensen die door een andere oorzaak lang blijven bloeden. Het werkt ook bij abnormaal vaginaal bloedverlies en hereditair angio-oedeem.

Bloedstollingsziekten

Toepassing
Tranexaminzuur wordt gebruikt bij mensen die te lang blijven bloeden. De tabletten en injecties met tranexaminezuur worden bijvoorbeeld gebruikt na operaties of tandheelkundige ingrepen. Dit kan het geval zijn bij mensen met hemofilie (bloedingziekte), met de ziekte van Von Willebrand, leukemie, prostaatkanker, alvleesklierkanker, bepaalde leverziekten en na ingrepen aan de prostaat, de blaas of baarmoederhals. 

De mondspoeling wordt gebruikt na een tandheelkundige ingreep door mensen die antistollingsmiddelen gebruiken.

De mondspoeling als drank schrijven artsen voor aan mensen die niet kunnen slikken of een sonde hebben.

Werking
Bij beschadigingen van vaten vormt het lichaam een bloedstolsel op de beschadiging, waardoor het bloeden stopt. Zodra de beschadiging van het bloedvat is gerepareerd, lost het bloedstolsel weer op. Bij sommige mensen lost het stolsel echter te vroeg op of kan het zich niet vormen, waardoor de bloeding niet stopt.

Tranexaminezuur houdt een bloedstolsel op een vaatbeschadiging in stand, waardoor de wond niet opnieuw kan gaan bloeden.

Behandeling
Meestal krijgt u tranexaminezuur vlak voor de operatie of ingreep. Soms moet u na de operatie of ingreep een aantal dagen tranexaminezuur gebruiken. Bij hemofilie moet u tranexaminezuur gebruiken in combinatie met bloedstollingsfactoren.

Lees meer over bloedstollingsziekten

Abnormaal vaginaal bloedverlies

Bij sommige vrouwen is de menstruatie veel heviger doordat de bloedstolling niet goed verloopt. Ook kan er men na het plaatsen van een spiraaltje een te hevige bloeding optreden. Tranexaminezuur tabletten kunnen het overvloedige bloedverlies verminderen.

Effect
De werking bij overvloedig bloedverlies begint binnen enkele uren. U merkt dan dat u minder bloed verliest.

Lees meer over abnormaal vaginaal bloedverlies

Oedeem

Tranexaminezuur wordt gebruikt om aanvallen te voorkomen van hereditair angio-oedeem. Dit is een erfelijke aandoening waarbij plotselinge zwelling (oedeem) in het gezicht, slokdarm, buik, keel en mondholte ontstaat. Dit is een gevaarlijke situatie, aangezien de zwelling het ademhalen bemoeilijkt.

Tranexaminezuur tabletten en injecties kunnen deze aanvallen voorkomen. Als u de aanvallen niet voelt aankomen of als u meer dan één aanval per maand heeft, zal de arts adviseren het middel dagelijks te gebruiken.

Lees meer over oedeem

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve de gewenste werking kan dit middel ook bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen treden vaker op bij de tabletten, injectie en mondspoeling als drank en minder vaak bij de mondspoeling.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en roodheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tranexaminezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Trombose (bloedstolsel in de vaten). Het effect van tranexaminezuur kan doorslaan, waardoor op andere plekken een bloedstolsel kan ontstaan. Vooral bedlegerige patiënten hebben hier zeer zelden kans op. Dit is de reden dat mensen die al last hebben van trombose het vaak niet mogen gebruiken. In sommige gevallen kan het worden gecombineerd met een antistollingsmiddel, zoals heparine.
 • Duizeligheid, vooral als dit middel via een injectie wordt gegeven en de injectie te snel wordt toegediend.
 • Veranderingen in het zien, zoals kleurenblindheid. Waarschuw uw arts als u dit merkt. Deze bijwerking verdwijnt meestal weer als u stopt met het middel.
 • Aanval met spierschokken en spierkrampen. Neem direct contact op met een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tablet: de tablet niet kauwen, maar heel doorslikken met een beetje water. U mag ook de tablet op de breukstreep doormidden breken. De beide helften moet u heel doorslikken met een beetje water.
 • Injectie: de injectie zal meestal door een verpleegkundige of door een arts worden toegediend.
 • Mondspoeling: meet met de maatbeker de voorgeschreven hoeveelheid af. Spoel hiermee twee minuten lang de mond. Slik de vloeistof niet door.
 • Mondspoeling als drank: meet met de maatbeker de voorgeschreven hoeveelheid af. De mondspoeling als drank moet u doorslikken. Doe dit alleen als uw arts dit heeft voorgeschreven.

Wanneer?

 • Hemofilie (bloedingziekte), als men overvloedig bloeden na operaties of tandheelkundige ingrepen wil voorkomen: voorafgaand aan de ingreep krijgt u een tablet of injectie met tranexaminezuur.
 • Ziekte van Von Willebrand, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen of bij de menstruatie wil voorkomen: u moet de tabletten vanaf één dag voor de ingreep of menstruatie slikken.
 • Bij gebruik van een antistollingsmiddel, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen wil voorkomen: na de ingreep moet u starten met de mondspoeling.
 • Overvloedige menstruatie: gebruik dit middel tijdens de drie dagen van de menstruatie wanneer de klachten het hevigst zijn.
 • Hereditair angio-oedeem: vaak moet u dit middel dagelijks gebruiken om een aanval te voorkomen. Als de aanvallen zich vooraf duidelijk aankondigen, kunt u het ook nemen zodra dit het geval is.

Hoelang?
In de meeste gevallen moet u dit middel gedurende een tot twee weken gebruiken. Bij een blaasoperatie of een operatie aan de prostaat bijvoorbeeld tot geen bloed meer in de urine te zien is.

 • Hemofilie (bloedingziekte), als men overvloedig bloeden na een operatie of tandheelkundige ingreep wil voorkomen: na de operatie moet u meestal nog zes tot tien dagen doorgaan met tabletten tranexaminezuur.
 • Ziekte van Von Willebrand, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen of bij de menstruatie wil voorkomen: u moet de tabletten zeven tot tien dagen lang gebruiken.
 • Bij gebruik van een antistollingsmiddel, als men overvloedig bloeden na tandheelkundige ingrepen wil voorkomen: na de ingreep moet u de mondspoeling twee tot vijf dagen gebruiken.
 • Bij overvloedige menstruatie, bij elke menstruatie gedurende drie dagen.
 • Bij hereditair angio-oedeem zult u het gedurende zeker meerdere jaren gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Tabletten, mondspoeling en mondspoeling als drank

 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tranexaminezuur gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Laat daarom uw arts weten dat u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is tranexaminezuur verkrijgbaar?

De werkzame stof tranexaminezuur zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tranexaminezuur is sinds 1965 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cyklokapron en Traxidot en als het merkloze Tranexaminezuur in tabletten en injecties.

Het is ook verkrijgbaar als het merkloze Tranexaminezuur mondspoeling FNA. Deze mondspoeling wordt ook als drank gebruikt.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 16-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

tranexaminezuur is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

19 July 2020

Fantastisch, dit had ik eerder moeten krijgen. Helpt me heel goed zonder bijwerkingen.

27 August 2019

na gebruik van 3 dagen 3 x 2 tabletten per dag, hevige bloeding, misselijk, pijnscheuten, hevig zweten, dit is helemaal niet fijn

14 January 2019

Mijn partner kreeg na gebruik hiervan een aanval van stuipen met verlies van bewustzijn. Net een chemo behandeling achter de rug.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!