Nasacort

Nasacort

Werkzame stof: triamcinolonacetonide neusspray

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof triamcinolonacetonide neusspray.

Trefwoord
naar medicijnen

triamcinolonacetonide neusspray

vergroot
terug naar boven

Wat doet triamcinolonacetonide neusspray en waarbij gebruik ik het?

Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Het werkt ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor bij langdurig ontstoken neusslijmvlies, allergie, hooikoorts en neuspoliepen.

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Verschijnselen
Bij een ontstoken neusslijmvlies raakt het neusslijmvlies gezwollen en heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een allergie of gebruik van bepaalde medicijnen.

Behandeling
Triamcinolonacetonide neusspray wordt soms gebruikt als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft.

Effect
Triamcinolonacetonide werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Een toediening in de neus werkt ongeveer een dag. Het duurt echter ongeveer drie tot vier dagen voor u merkt dat de verschijnselen minder worden. Voor een goed effect is het noodzakelijk de spray consequent te gebruiken in de periode die de arts heeft voorgeschreven.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies

Allergie

 • Tegen allergieën

Verschijnselen
Bij allergieën, zoals voor pollen, huisstofmijt en huisdieren raakt het neusslijmvlies vaak ontstoken, soms langer dan enkele weken.

Behandeling
Wanneer u slechts af en toe klachten heeft, kunt u het beste een snelwerkend anti-allergie medicijn gebruiken, zoals loratadine.

Artsen schrijven triamcinolonacetonide neusspray voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u met name klachten van een verstopte neus heeft, werkt triamcinolonacetonide goed.

Effect
Triamcinolonacetonide werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Het duurt ongeveer drie tot vier dagen voor u merkt dat de verschijnselen minder worden. Voor een goed effect is het noodzakelijk de spray consequent te gebruiken in de periode die de arts heeft voorgeschreven.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Verschijnselen
Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. Uw neusslijmvlies is ontstoken en u kunt last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen. 

Behandeling
Wanneer u slechts af en toe klachten heeft, kunt u het beste een snelwerkend anti-allergie medicijn gebruiken, zoals loratadine. Dit werkt ook tegen de oogklachten.

Artsen schrijven soms triamcinolonacetonide neusspray voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u met name klachten van een verstopte neus heeft, werkt triamcinolonacetonide goed.

Effect
Triamcinolonacetonide werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Uw klachten verminderen meestal binnen een paar dagen. De werking houdt ongeveer een dag aan.

Lees meer over hooikoorts

Neuspoliepen

Oorzaak en verschijnselen
Neuspoliepen kunnen ontstaan als het neusslijmvlies langdurig is ontstoken. Het zijn zwellingen op steeltjes op het slijmvlies in de neus of de bijholtes.

Neuspoliepen kunnen klachten geven als verstopte neus, minder reuk, loopneus en hoofdpijn. Soms worden neuspoliepen door de KNO-arts verwijderd.

Effect
Triamcinolonacetonide remt de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen geremd wordt.

Na enkele weken merkt u dat de klachten, zoals een verstopte neus, afnemen. Voor een goed effect is het noodzakelijk dat u de spray consequent gebruikt zolang als de arts voorschrijft.

Vaak wordt triamcinolonacetonide ook gebruikt na het verwijderen van de neuspoliepen om te voorkomen dat deze weer terug komen.

Lees meer over neuspoliepen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Keel en neusslijmvlies die droog zijn, geïrriteerd en een branderig gevoel geven, niesbuien en bloedneuzen. Deze verschijnselen gaan over zodra u aan het medicijn gewend bent. Is dit na een aantal dagen nog niet het geval, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
 • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en lichte koorts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Na langdurig gebruik kan het neusslijmvlies dunner worden. Het kan hierdoor sneller gaan bloeden. Heeft u hier last van, dan kunt u het beste een paar dagen stoppen met het gebruik. Het slijmvlies kan zich dan herstellen. Na een paar dagen kunt u het medicijn weer gaan gebruiken. In zeer zeldzame gevallen kan het neustussenschot beschadigen, zodat er een gat in ontstaat.
 • U kunt gemakkelijk bloeduitstortingen krijgen. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.
 • Duizeligheid.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikpijn.
 • Verandering of verlies van de smaak-of reukzin. Dit kan blijvend zijn. Neem contact op met uw arts bij de eerste verschijnselen.
 • Bij langdurig gebruik (meer dan enkele weken achter elkaar) kan bij kinderen een geringe vertraging van de lengtegroei optreden. Dat verdwijnt weer na stoppen van het gebruik. Uw arts zal daarom de lengte van uw kind af en toe meten.
 • Infecties van de neus met bacteriën, schimmels of virussen. Neem contact op met uw arts als u een dergelijke infectie vermoedt.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid. De kans dat u last krijgt van uw ogen is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts bij verergering van oogklachten.
 • Mensen met groene staar of glaucoom: dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. De kans hierop is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met een arts of de spoedeisende hulp als u last krijgt van een te hoge oogboldruk. Dat kunt u merken aan: wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.
 • Grijze of grauwe staar (cataract). U kunt last krijgen van wazig zien, minder zien, dubbel zien, minder goed kleur kunnen zien en sneller verblind raken door tegenlicht. De kans op deze klachten is groter bij mensen ouder dan 65 jaar, na gebruik gedurende meerdere weken of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt. Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts als u slechter gaat zien.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan klachten zoals huiduitslag, jeuk, roodheid rond de neus of neusverstopping die niet over gaat. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor triamcinolonacetonide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Heeft u een nieuwe neusspray? Of heeft u de neusspray langer dan 1 week niet gebruikt? Spuit dan eerst een paar keer in de lucht tot u een mooi gelijkmatige verstuiving ziet. De volgende keren is dit niet meer nodig.

 • Snuit uw neus. Is uw neus erg verstopt? Gebruik dan eerst een zoutoplossing.
 • Schud de neusspray voor gebruik.
 • Houd uw hoofd rechtop.
 • Plaats de tuit van de neusspray in het neusgat. Gebruik de linkerhand voor het sprayen in het rechterneusgat en de rechterhand voor het sprayen in het linkerneusgat.
 • Houdt met de andere hand het andere neusgat dicht.
 • Richt de tuit naar de buitenkant van de neus, dus van het neustussenschot af. Doordat u uw armen gekruist houdt, kunt u de neusspray makkelijker in de goede richting wijzen.
 • Adem rustig in door uw neus terwijl u de neusspray helemaal indrukt. Zodat het medicijn diep in de neus komt.
 • Zijn er 2 verstuivingen per neusgat voorgeschreven? Herhaal dan deze handelingen.
 • Volg dezelfde stappen voor het andere neusgat.
 • Maak de tuit na gebruik goed schoon en sluit de flacon goed af.


Wanneer?
U kunt de spray op elk moment van de dag gebruiken. Kies wel een vast tijdstip bijvoorbeeld 's ochtends na het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?

 • Merkt u na een week gebruik nog altijd geen verbetering van uw klachten? Neem dan contact op met uw arts.
 • Als de klachten minder zijn, kunt u de dosering verlagen. Bijvoorbeeld van twee verstuivingen per neusgat per dag naar één verstuiving per neusgat per dag. Overleg dit met uw arts.
 • Als u de spray gebruikt tegen hooikoorts, moet u na het hooikoortsseizoen stoppen.
 • Voor kinderen van 2 tot 11 jaar is het advies om de neusspray maximaal 3 maanden te gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt, zoals gebruikelijk is: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende spray normaal gebruikt? Neem hem dan alsnog. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alles eten en alcohol drinken?
Hiervoor zijn bij dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik triamcinolonacetonide neusspray gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter een ander medicijn met dezelfde werking gebruiken, zoals beclometason of budesonide. Hiermee is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap. Meestal zal uw arts u (tijdelijk) laten overstappen op dit medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in het bloed.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Bij gebruik gedurende enkele dagen, kunt u in één keer met dit medicijn stoppen. Bedenk hierbij dat het effect van dit medicijn bij een langdurig ontstoken neusslijmvlies soms pas na een maand goed is te merken. Stop daarom niet te snel als het effect uitblijft.

Als u dit medicijn al meerdere weken gebruikt en u wilt stoppen dan kunnen de klachten terugkomen. Bouw daarom langzaam af in overleg met uw arts.

Onder welke namen is triamcinolonacetonide neusspray verkrijgbaar?

De werkzame stof triamcinolonacetonide neusspray zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Triamcinolonacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt. In neusspray is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Nasacort.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

triamcinolonacetonide neusspray is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

26 August 2017

al jaren gebruik ik naar tevredenheid nasacort neusspray tegen mijn hooikoorts. Nu hebben ze de verpakking veranderd en de neusspray werkt niet meer

24 March 2015

Hangt af

28 December 2014

Mijn verstopte neus waarmee ik 2 maanden heb gelopen, ging ontzettend snel open door dit medicijn. Binnen 2 dagen werkte het medicijn! Geweldig! Ik was van...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!