vedolizumab

vedolizumab

Trefwoord
naar medicijnen

vedolizumab

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over vedolizumab

 • Vedolizumab remt afweerreacties en ontstekingen in de darmen.
 • Bij langdurige darmontstekingen, zoals ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij deze ziekten valt de lichaamsafweer de eigen cellen aan, waardoor deze ontstoken raken.
 • U krijgt 2 weken na het eerste infuus een tweede infuus en 4 weken daarna een derde infuus. Daarna krijgt u het elke 4 tot 8 weken, dit hangt af hoe uw ziekte reageert op dit medicijn.
 • Meestal merkt u binnen paar weken dat de ziekte rustiger wordt. Merkt u binnen 10 tot 14 weken geen effect? Dan zal uw arts een ander medicijn voor u zoeken.
 • U krijgt het infuus in het ziekenhuis. Dit duurt een half uur. Daarna houdt uw arts u nog 1 tot 2 uur in de gaten, omdat u huiduitslag of jeuk kunt krijgen of benauwd kunt worden. Uw arts kan u dan snel medicijnen hiervoor geven.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, verkoudheid en gewrichtspijn.
 • Bent u zwanger? Dan kunt u dit medicijn beter niet gebruiken. Overleg met uw arts.
 • Geeft u borstvoeding? Over het gebruik van dit medicijn tijdens borstvoeding is nog te weinig bekend. Overleg met uw arts.

Wat doet vedolizumab en waarbij gebruik ik het?

Vedolizumab remt afweerreacties in de darmen. Vedolizumab is een biologisch medicijn (biological). Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen, zoals bacteriën, schimmels of cellen van planten of dieren.

Artsen schrijven het voor bij de langdurige darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Ziekte van Crohn

Verschijnselen
Bij de ziekte van Crohn zijn delen van de darm ontstoken. De ontsteking veroorzaakt buikpijn, koorts, diarree, moeheid en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is niet bekend. Waarschijnlijk is het afweersysteem in de war en valt deze goede bacteriën in de darm aan. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. Meestal zitten de ontstekingen in het laatste deel van de dunne darm en in het eerste deel van de dikke darm. De ontsteking dringt diep door tot de spierlagen van de darmen. Door de langdurige ontsteking ontstaan verdikkingen in de darm, waar de poep moeilijk langs kan. Ook ontstaan verbindingsbuisjes (fistels) van de darm naar andere organen, zoals de blaas, de vagina en tussen delen van de darm.

Behandeling
De behandeling is bedoeld om de pijn en ontsteking te remmen en verdikkingen en fistels in de darmen te voorkomen. Voor de behandeling van colitis ulcerosa volgt uw arts meestal een stappenplan.
Uw arts schrijft eerst een medicijn voor dat werkt op de ontstekingsplek en zo min mogelijk bijwerkingen geeft (stap 1). Als dit niet werkt kan uw arts een sterker medicijn uit de volgende medicijngroep kiezen (stap 2). Deze werken vaak ook op andere plekken in het lichaam, hierdoor kunnen ze meer bijwerkingen veroorzaken. Bij ernstigere vormen van ziekte of bij fistels schrijft uw arts vaak sneller krachtige medicijnen voor (stap 3 en/of stap 4). 

Stap 1: 5-ASA-medicijnen, zoals mesalazine of sulfasalazine.
Stap 2: bijnierschorshormonen (corticosteroïden) in klysma's of als tabletten om in te nemen.
Stap 3: medicijnen die de hele afweer onderdrukken (immunosuppressiva), zoals azathioprine.
Stap 4: biologische medicijnen, zoals de TNF-alfa-remmer infliximab.

Helpen deze medicijnen onvoldoende of mag u ze niet gebruiken? Dan kan uw arts vedolizumab voorschrijven.

Werking en effect
Vedolizumab bindt speciaal aan de immuuncellen die ontstekingen veroorzaken in darmen. Door deze binding kunnen de immuuncellen niet meer van het bloed naar de darmen gaan. Hierdoor vermindert de ontsteking. Vedolizumab remt dus alleen de afweerreacties in de darmen. Het afweersysteem in de rest van het lichaam blijft werken.
Vedolizumab vermindert de klachten, zoals diarree en buikpijn. Het kan 14 weken duren voor u het effect merkt.

Lees meer over ziekte van crohn

Colitis ulcerosa

Verschijnselen
Colitis ulcerosa is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft u vaak ernstige diarree, meestal met bloed en slijm erbij. Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de darmen. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. Meestal zitten deze ontstekingen in het laatste deel van de dikke darm. Na een tijd kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.

Behandeling
Voor de behandeling van colitis ulcerosa volgt uw arts meestal een stappenplan. Uw arts schrijft eerst een medicijn voor dat op de ontstekingsplek werkt en zo min mogelijk bijwerkingen geeft (stap 1). Als dit niet werkt kan uw arts een sterker medicijn uit de volgende medicijngroep kiezen (stap 2). Deze werken vaak ook op andere plekken in het lichaam, hierdoor kunnen ze meer bijwerkingen veroorzaken.
Bij ernstigere vormen van ziekte of bij fistels begint de arts vaak sneller met krachtige medicijnen (stap 3 en/of stap 4).

Stap 1: 5-ASA-medicijnen, zoals mesalazine of sulfasalazine.
Stap 2: bijnierschorshormonen (corticosteroïden) in klysma's of als tabletten om in te nemen.
Stap 3: medicijnen die de hele afweer onderdrukken (immunosuppressiva), zoals azathioprine.
Stap 4: biologische medicijnen, zoals de TNF-alfa-remmer infliximab.

Helpen deze medicijnen onvoldoende of mag u ze niet gebruiken? Dan kan uw arts vedolizumab voorschrijven.

Werking en effect
Vedolizumab bindt speciaal aan de immuuncellen die ontstekingen veroorzaken in darmen. Door deze binding kunnen de immuuncellen niet meer van het bloed naar de darmen gaan. Hierdoor vermindert de ontsteking. Vedolizumab remt dus alleen de afweerreacties in de darmen. Het afweersysteem in de rest van het lichaam blijft werken.
Vedolizumab maakt de klachten minder, zoals diarree en buikpijn. Het kan 10 weken duren voor u het effect merkt. 

Lees meer over colitis ulcerosa

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Verkoudheid. Zelden keelpijn, verstopte neus en hoesten.
 • Gewrichtspijn. Zelden rugpijn, spierkrampen of spierzwakte.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Meer kans op infecties, zoals (buik)griep en infectie van bepaalde delen van de luchtwegen. Zeer zelden huidinfecties, schimmelinfecties in de mond of vagina en koude rillingen. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie? Waarschuw dan altijd uw arts.
 • Verhoogde bloeddruk. Heeft u al een hoge bloeddruk? Dan zal uw arts uw bloeddruk regelmatig controleren.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, verstopping, opgeblazen gevoel, winden laten, aambeien, scheur of ontsteking bij het poepgat.
 • Eczeem, rode huid en acne (puistjes).
 • Moeheid.
 • Zweten in de nacht.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Reactie op het infuus, tijdens of binnen 2 uur na het infuus. De verschijnselen zijn bijvoorbeeld piepend ademhalen, kortademigheid, snellere hartslag of bloeddruk, blozen of overgevoeligheidsreacties zoals huiduitslag, galbulten en jeuk. Maar u kunt ook irritatie en pijn op infuusplaats krijgen.
  Meestal zijn deze reactie licht tot matig en gaan vanzelf weg. Uw arts of verpleegkundige kan het infuus langzamer laten inlopen of het infuus tijdelijk stoppen. Bij ernstige reacties moet het infuus meteen worden gestopt.
  Deze infuusreacties komen het vaakst voor bij het eerste en tweede infuus. Bij een volgend infuus kan uw arts medicijnen voorschrijven om van tevoren te gebruiken, zodat u minder last heeft van deze klachten. Het gaat dan om de pijnstiller paracetamol, medicijnen tegen allergie en bijnierschorshormonen (corticosteroïden).
 • Wazig zien.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Infuus: u krijgt het medicijn in het ziekenhuis. Het infuus duurt een half uur. Tijdens en na het infuus zal uw arts of verpleegkundige u goed in de gaten houden, omdat reacties op het infuus kunnen ontstaan (zie Bijwerkingen).

 • Eerste 2 infusen: uw arts of verpleegkundige zal u nog 2 uur na het infuus goed in de gaten houden.
 • Na de eerste twee infusen: uw arts of verpleegkundige zal u nog 1 uur na het infuus goed in de gaten houden.

Wanneer?
Dit medicijn krijgt u in een schema. Na het eerste infuus volgt na 2 weken een tweede. 4 weken na de tweede volgt het derde infuus. Daarna krijgt u iedere 8 weken een infuus. Soms kunt u ook iedere 4 weken een infuus krijgen als u minder reageert op dit medicijn.

Hoelang?
Het kan aantal weken duren voor u merkt dat het medicijn werkt. Als het niet werkt heeft het geen zin om dit medicijn verder te gebruiken. Als het medicijn wel werkt kan u het langdurig gebruiken.

 • Colitis ulcerosa: na 10 weken infuus moet duidelijk merkbaar zijn dat het medicijn werkt.
 • Ziekte van Crohn: na 14 weken infuus moet duidelijk merkbaar zijn dat het medicijn werkt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u de afspraak voor een infuus met dit medicijn vergeten? Maak dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak met het ziekenhuis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik vedolizumab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

Gebruik daarom tijdens en tot en met 18 weken na het laatste infuus betrouwbare anticonceptiemiddelen, bijvoorbeeld de pil en condooms. Anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat u niet zwanger wordt.

Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. Er zijn niet veel vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor de baby. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheid in de moedermelk. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bij het kind gemeld.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg altijd met uw arts, als u wilt stoppen.

Onder welke namen is vedolizumab verkrijgbaar?

De werkzame stof vedolizumab zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Vedolizumab is sinds 2014 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in infuus onder de merknaam Entyvio.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 15-06-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

vedolizumab is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!