Thiamini hydrochloridum

Thiamini hydrochloridum

Werkzame stof: vitamine B1

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof vitamine B1.

Trefwoord
naar medicijnen

vitamine B1

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over vitamine B1

 • Vitamine B1 (thiamine) is nodig om energie uit voedingsmiddelen te kunnen halen. Ons lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.
 • Vitamine B1 komt voor in vlees, groenten, noten, gist en graanproducten.
 • In tabletten of injecties wordt het gebruikt om een tekort aan vitamine B1 te voorkomen of om een tekort op te heffen.
 • Een tekort kan ontstaan bij zware drinkers, een zeer eenzijdige voeding, bepaalde chronische aandoeningen, zoals darmziektes, en bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap.
 • Een vitaminegebrek is in enkele dagen tot weken opgeheven.
 • Vitamine B1 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Wat doet vitamine B1 en waarbij gebruik ik het?

Vitamine B1 (thiamine) is nodig om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken. Ons lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

Vitamine B1 verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid vitamine B1 via het voedsel nodig. Soms volstaat de hoeveelheid vitamines in het voedsel niet.

Vitamine B1 is te gebruiken bij vitaminegebrek.

Vitamine- en mineralengebrek

Verschijnselen
Een gebrek aan vitamine B1 heeft vooral gevolgen voor het zenuwstelsel, hart en bloedvaten en maag en darmen. Een ernstig gebrek aan vitamine B1 wordt beri-beri genoemd.

Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn onder andere gevoelloosheid of vreemde gevoelswaarnemingen in armen en benen, spierzwakte, neerslachtigheid, concentratieproblemen en geheugenstoornissen. Uiteindelijk kan vitamine B1-gebrek leiden tot het syndroom van Wernicke (hersenaandoening) en het syndroom van Korsakoff (ernstig geheugenverlies).

Gevolgen voor het hart en bloedvaten zijn onder andere hartfalen, waardoor benauwdheid en vochtophoping in de enkels kan ontstaan.

Gevolgen voor het maag en darmen zijn misselijkheid, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies.

Oorzaak
Een tekort aan vitamine B1 kan ontstaan:

 • Bij zware drinkers, vanwege een te eenzijdige voeding en omdat mensen die veel alcohol drinken waarschijnlijk meer vitamine B1 nodig hebben.
 • Bij eenzijdige voeding, bijvoorbeeld vanwege een geringe eetlust of een dieet. Vitamine B1 komt voor in vlees, groenten, noten, gist en graanproducten.
 • Bij bepaalde chronische aandoeningen, zoals darmziektes. Uw arts kan aangeven bij welke aandoeningen u vitamine B1 nodig heeft;
 • Bij zwangere vrouwen die veel last hebben van misselijkheid en overgeven.

Behandeling
Vitamine B1 wordt gebruikt om een tekort aan vitamine B1 te voorkomen of om een tekort op te heffen.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Vitamine B1 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Zeer zelden, bij injectie

 • Overgevoeligheid voor vitamine B1. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er zwelling van de huid, benauwdheid, overmatig zweten of flauwvallen. Waarschuw dan meteen een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Een vitaminegebrek is in enkele dagen tot weken opgeheven.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Af en toe een keer vergeten is niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het medicijn dan alsnog in.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik vitamine B1 gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is vitamine B1 verkrijgbaar?

De werkzame stof vitamine B1 zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Vitamine B1 is sinds 1936 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Thiamine en op recept in injecties als het merkloze Thiamini hydrochloridum.

Het wordt ook gebruikt in combinatie met andere vitamines, in sommige multivitamineproducten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 23-11-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

vitamine B1 is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

31 July 2016

Ideaal tegen muggenbeten. Elke dag 1 pil a 50 of 100 mg bij het ontbijt en na enkele dagen merk je dat je daadwerkelijk minder gestoken wordt door muggen. ...

14 January 2016

Binnen 10 minuten nadat ik mijn geneesmiddel inneem, val ik altijd in slaap, hoe kan dit? Je hoort hier toch energie van te krijgen bij ondervoeding?

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!