waterstofperoxide voor in de mond

waterstofperoxide voor in de mond

Trefwoord
naar medicijnen

waterstofperoxide voor in de mond

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over waterstofperoxide voor in de mond

 • Waterstofperoxide werkt ontsmettend en bruist. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los.
 • Bij tandvleesontstekingen en om te voorkomen dat infecties in mond en keel ontstaan.
 • Verdun het concentraat voor mondspoeling eerst 1 op 1 met lauw water. Dus evenveel water als concentraat.
 • Mondspoeling: de mond 4 keer per dag 1 tot 2 minuten goed spoelen met 10 tot 15 ml. Daarna uitspugen. Niet doorslikken.
 • Gorgelvloeistof: 4 maal per dag gorgelen met 10 tot 15 ml. Daarna uitspugen. Niet doorslikken.
 • Gebruik waterstofperoxide zolang u klachten heeft, maar niet langer dan 7 dagen achter elkaar.
 • Vaak voorkomende bijwerking: vieze smaak in de mond. Houdt dit aan? Raadpleeg dan uw tandarts of orthodontist.
 • Waterstofperoxide verbleekt haar, kleding en beddengoed. Schade aan textiel is blijvend.

Wat doet waterstofperoxide voor in de mond en waarbij gebruik ik het?

Waterstofperoxide heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.

Infecties in de mond

Bij een infectie in de mond is er sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong, het gebit of het tandvlees. Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees.

Bij een mondinfectie heeft u pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het. Een mondinfectie kan een slechte adem veroorzaken.

Ook tandplak ontstaat door inwerking van bacteriën. Tandplak bestaat uit een opeenhoping van bacteriën en suikers op het oppervlak van de tanden. Door tandplak kunnen gaatjes ontstaan, daarom moet het dagelijks door poetsen of flossen worden verwijderd.

Behandeling
Waterstofperoxide wordt gebruikt om

 • mondinfecties te behandelen, bijvoorbeeld bij tandvleesontsteking;
 • infecties van wonden in de mond te voorkomen, bijvoorbeeld na tandheelkundige of mondheelkundige ingrepen;
 • vorming van tandplak te voorkomen als tandenpoetsen niet goed mogelijk is, zoals soms bij het gebruik van een beugel of na een mondoperatie.

Werking en effect
Waterstofperoxide doodt veel soorten bacteriën en remt de groei van schimmels en gisten. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los.

De werking begint direct en houdt aan zolang het middel in de mond is.

Lees meer over infecties in de mond

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve de gewenste werking kan dit middel ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerking is een vieze smaak in de mond.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Een vieze smaak in de mond. Als dit aanhoudt, neem dan contact op met uw (tand)arts of orthodontist.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Als u deze oplossing langer dan één week achter elkaar gebruikt, kunt u blaasjes op de tong krijgen. Dit gaat over als u stopt met het middel.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Dit middel is niet geschikt voor kleine kinderen, zij hebben de neiging het door te slikken. Berg het zo op dat zij er niet bij kunnen.
 • Waterstofperoxide verbleekt haar, kleding en beddengoed. Het textiel kan hierdoor blijvend worden beschadigd.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Verdun het concentraat voor mondspoeling altijd eerst één op één met water. De smaak en temperatuur worden dan aangenamer. Maak hiervoor een mengsel van tien tot vijftien milliliter waterstofperoxide oplossing en tien tot vijftien milliliter lauw water.

 • Gebruikt u dit middel als mondspoeling: de mond vier keer per dag gedurende één tot twee minuten goed spoelen. Gebruikt u dit middel als gorgelvloeistof: viermaal per dag gorgelen.
 • Spuug de vloeistof daarna uit. Slik het dus niet door.
 • Bewaar de oplossing in de koelkast.

Knoei niet met de vloeistof: waterstofperoxide verbleekt haar, kleding en beddengoed. Textiel kan hierdoor blijvend worden beschadigd.

Wanneer?
Verdeel de dosering zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.

Hoe lang?
Gebruik dit middel zo lang u klachten heeft of zo lang de (tand)arts voorschrijft. Meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen. Gebruik dit middel echter niet langer dan zeven dagen achter elkaar.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Mocht u een dosis vergeten zijn: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan één uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik waterstofperoxide voor in de mond gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Een eventuele infectie kan weer terugkomen na enige tijd. Als u dit merkt, neem dan contact op met de arts.

Onder welke namen is waterstofperoxide voor in de mond verkrijgbaar?

De werkzame stof waterstofperoxide voor in de mond zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Waterstofperoxide is sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. Het is in apotheken verkrijgbaar als het merkloze Waterstofperoxide (concentraat voor) mondspoeling FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 05-11-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

waterstofperoxide voor in de mond is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!