zilversulfadiazine voor op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

zilversulfadiazine voor op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Zilversulfadiazine is een ontsmettend middel. Het werkt tegen bacteriën.

Artsen schrijven zilversulfadiazine voor op de huid voor om huidinfecties te behandelen of te voorkomen bij kinderen met ernstige brandwonden en met doorligwonden.

Huidinfectie

Oorzaak
Op iedere huid bevinden zich bacteriën. Als de huid beschadigd is kunnen ze de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Bijvoorbeeld bij zeer ernstige brandwonden of bij doorligwonden.

Een infectie merkt u aan zwelling, roodheid, pus en soms koorts.

Behandeling
Zilversulfadiazine wordt gebruikt bij ernstige brandwonden en doorligwonden om infecties met bacteriën te voorkomen of te behandelen.

Effect
Zilversulfadiazine bestrijdt veel soorten bacteriën.

Als u zilversulfadiazine gebruikt om een infectie bij uw kind te bestrijden, merkt u binnen een paar dagen dat zwelling, roodheid en koorts afnemen.

Lees meer over huidinfectie

Doorligwonden

Oorzaak
Doorligplekken (decubitus) ontstaat door druk op de huid. Het komt voor bij kinderen die lang in dezelfde houding moeten liggen of zitten. De langdurige druk knelt de bloedvaten af, waardoor de huid minder zuurstof krijgt en kapot gaat.
Bij liggende kinderen ontstaan de plekken bijvoorbeeld aan het stuitje of de hielen. Bij kinderen die lang zitten ontstaan ze vooral op de billen.

Verschijnselen
Het begint met een gevoelige, rode vlek. Later ontstaan er blaren en kan de huid opengaan. Uiteindelijk komt er een steeds diepere wond.

Doorligplekken kunnen veel pijn geven en het kan erg lang duren voordat de wonden verdwijnen.

Doordat de huid beschadigd is, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Er kunnen dan stinkende, pijnlijke zweren ontstaan met pus, wondvocht en soms ook koorts.

Behandeling
Een infectie van de wond moet u meteen laten behandelen, meestal door een wondverpleegkundige. Deze maakt de wond schoon en dekt het af met een verband. Meestal is het niet nodig een desinfecterend middel aan te brengen. In ernstige gevallen zal de arts een antibioticum voorschrijven om in te nemen.
In zeer uitzonderlijke gevallen  adviseert de arts om de wond te behandelen met een ontsmettend middel, zoals zilversulfadiazine. Het effect hiervan is echter beperkt.

Lees meer over doorligwonden

Ervaring bij kinderen

Zilversulfadiazine voor op de huid is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 1 maand. Registratie betekent dat de fabrikant zilversulfadiazine voor op de huid bij kinderen heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen vanaf een maand oud werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Zilversulfadiazine doodt veel soorten bacteriën. Zilversulfadiazine wordt bij ernstige brandwonden en doorligwonden gebruikt om infecties met bacteriën te behandelen of te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Bij een huidinfectie zullen de verschijnselen binnen een paar dagen afnemen.
Raadpleeg uw arts als de infectie na een paar dagen nog altijd aanwezig is.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was de handen voordat u de crème smeert.
 • Maak de wond van uw kind en een stukje er omheen voorzichtig schoon. Verwijder korsten en dode huid.
 • Heeft u de crème al eerder aangebracht? Haal dan de oude laag crème weg met een steriel gaasje dat u heeft gedoopt in fysiologische zoutoplossing. Dat is een oplossing van een oplossing van 1 theelepel keukenzout in een glas water.
 • Breng een laag crème van 2 tot 3 mm aan op de wond (dat is ongeveer de dikte van een luciferhoutje). U kunt hier eventueel een steriel gaasje voor gebruiken.
 • Verwijder een teveel aan crème met een steriel gaasje gedoopt in een fysiologische zoutoplossing.
 • U kunt de wond zo nodig afdekken met een steriel gaasje.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn hebt aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is verkrijgbaar in de apotheek.

Wanneer?

 • Breng de crème minstens 1 keer per dag aan. De wond moet altijd bedekt zijn met crème. Is de crème van de wond verdwenen door bijvoorbeeld baden? Breng de crème dan opnieuw aan.

Hoe lang?

 • Raadpleeg de arts als de infectie na een paar dagen nog altijd aanwezig is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over zilversulfadiazine voor op de huid bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Zilversulfadiazine voor op de huid is voor kinderen te verkrijgen in een crème.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij zilversulfadiazine voor op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 10-01-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

zilversulfadiazine voor op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!