zinkchloride-aluin voor in de mond

zinkchloride-aluin voor in de mond

Trefwoord
naar medicijnen

zinkchloride-aluin voor in de mond

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over zinkchloride-aluin voor in de mond

  • Zinkchloride-aluin-gorgelvloeistof vermindert de zwelling van slijmvliezen in de keel. Het gorgelen met de vloeistof stimuleert ook de spieren in de keel. Dit heeft een gunstig effect op de genezing.
  • Bij een beginnende keelpijn.
  • De werking begint direct. Heeft u behalve keelpijn ook langer dan 3 dagen hoge koorts? Of heeft u ook huiduitslag in uw gezicht of op uw lichaam? Raadpleeg dan uw arts.
  • Meet de juiste hoeveelheid met een maatbeker of eetlepel en gorgel hiermee enkele minuten. Spuug het daarna uit. Doe dit enkele keren verdeeld over de dag.
  • Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen niet goed gorgelen en kunnen de vloeistof inslikken. Daarom mogen zij de gorgelvloeistof niet gebruiken.
  • U kunt deze gorgelvloeistof gebruiken zolang u keelpijn heeft. Meestal verdwijnt keelpijn binnen enkele dagen. Heeft u na een week nog keelpijn of worden uw klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.
  • Uw mond en keel kunnen geïrriteerd aanvoelen. Dit trekt vanzelf snel weg.

Wat doet zinkchloride-aluin voor in de mond en waarbij gebruik ik het?

Zinkchloride en aluin hebben een licht samentrekkende werking, zodat de opgezwollen slijmvliezen in de keel slinken.

Artsen schrijven het voor bij keelpijn.

Keelpijn

  • Bij pijn

Keelpijn heeft iedereen wel eens. Soms is het alleen een vervelend gevoel, soms kunt u ook moeilijk slikken of praten.

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking (meestal door een virus, soms door een bacterie). Keelpijn gaat vaak vooraf aan een verkoudheid. Ook kan keelpijn worden veroorzaakt door roken of door verkeerd stemgebruik. Keelpijn kan in het algemeen geen kwaad en gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Behandeling
Bij een pijnlijke keel kunt u iets kouds drinken, op een waterijsje of op een snoepje of dropje zuigen. Ook kunt u gorgelen met zoutoplossing. Dit maakt u door een afgestreken theelepel zout op een glas water op te lossen en hiermee te gorgelen. Verder is het belangrijk om uw stem rust te geven en niet te roken.

Indien dit niet voldoende is om de keelpijn te verminderen, dan kunt u ook een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol. Dat helpt ook tegen eventuele koorts.

Heeft u langer dan drie dagen hoge koorts, of bemerkt u behalve keelpijn ook huiduitslag op uw gezicht of lichaam, dan moet u uw arts raadplegen.

Bij een beginnende keelpijn kunt u zinkchloride-aluin gorgeldrank gebruiken om de keelpijn te verzachten.

Werking en effect
Zinkchloride en aluin hebben een licht samentrekkende werking  van de keel, waardoor de opgezwollen slijmvliezen slinken. Ook stimuleert het gorgelen met een vloeistof de spieren in de keel, waardoor deze spieren beter doorbloed raken. Hierdoor kunnen de slijmvliezen in de keel sneller herstellen. De werking begint direct.

Lees meer over keelpijn

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn lichte irritatie en overgevoeligheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Lichte irritatie. Na het gorgelen trekt dit weer weg.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de toevoegingen. De gorgeldrank bevat behalve zinkchloride en aluin ook een kleine hoeveelheid salicylzuur. Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor. U merkt dat aan huiduitslag, roodheid, galbulten of jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Meet de voorgeschreven hoeveelheid af met een maatje of eetlepel en gorgel hiermee gedurende enkele minuten. Spuug het daarna uit.

Let op: kinderen jonger dan zes jaar kunnen niet goed gorgelen en kunnen de vloeistof inslikken. Daarom is deze gorgeldrank niet geschikt voor kinderen jonger dan zes jaar.

Wanneer?
Meestal gebruikt u dit medicijn vier keer per dag. U kunt het gorgelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag.

Hoe lang?
Gebruik deze gorgeldrank zo lang u klachten heeft. Meestal verdwijnt keelpijn binnen enkele dagen. Heeft u na een week nog steeds keelpijn of worden uw klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is bij dit medicijn niet erg als u vergeet te gorgelen. Heeft u nog keelpijn? Gebruik de gorgeldrank alsnog.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik zinkchloride-aluin voor in de mond gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is zinkchloride-aluin voor in de mond verkrijgbaar?

De werkzame stof zinkchloride-aluin voor in de mond zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Zinkchloride-aluin gorgeldrank wordt al tientallen jaren door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar onder de naam Zinkchloride-aluin gorgeldrank FNA. Andere namen voor het zelfde product zijn Gargarisma Kan of Zinkchloride-Kalium-aluminiumsulfaat gorgeldrank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2010

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

zinkchloride-aluin voor in de mond is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!