Medicijnverspilling voorkomen

Thema's

Medicijnverspilling voorkomen

Medicijnen die u overhoudt kunnen niet worden hergebruikt. Uw apotheker probeert daarom zoveel mogelijk te voorkomen dat geneesmiddelen overblijven. Door u te helpen uw medicijnen trouw in te nemen. En door u een kleine hoeveelheid mee te geven als u start met een nieuw medicijn.

Trefwoord
naar thema's

Medicijnverspilling voorkomen

vergroot
terug naar boven

Medicijnen mogen maar 1 keer gebruikt worden

Houdt u medicijnen over? Bijvoorbeeld omdat u overstapt op een ander medicijn of stopt met medicatie vanwege bijwerkingen? De apotheek kan deze niet aan een ander geven. Zodra een medicijn de apotheek verlaat, kan de apotheker niet meer garanderen dat het medicijn onder de juiste omstandigheden is bewaard en dus nog veilig is voor een volgende gebruiker. Onveilige medicijnen kunnen zelfs schadelijk zijn. Niet-gebruikte medicijnen moeten dus worden vernietigd.

Dat is zonde van het geld. Maar ook omdat er een risico is dat het medicijn niet goed wordt weggegooid, en in het oppervlakte- of grondwater terechtkomt. Uw apotheker doet daarom verschillende dingen om medicijnverspilling tegen te gaan.

Eerste keer een kleine hoeveelheid medicijnen

Gebruikt u een medicijn voor het eerst? U krijgt dan een kleine hoeveelheid mee. Mocht u om wat voor reden dan ook niet doorgaan met het medicijn, dan blijft u niet met grote hoeveelheden zitten. Gaat u wel met het medicijn door? Dan gaat u naar de apotheek voor de tweede uitgifte. Dit is meteen een goed moment het gebruik van het medicijn en eventuele bijwerkingen te bespreken.

Medicijnen trouw gebruiken

Uw apotheker gaat ook verspilling tegen door therapietrouw te bevorderen. Therapietrouw wil zeggen dat u zich houdt aan de behandeling zoals die is voorgeschreven. Daarom krijgt u goede uitleg bij uw medicijnen, zodat u weet hoe en wanneer u ze moet gebruiken. 

Lukt het u niet om uw medicijnen in te nemen zoals voorgeschreven, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of omdat u ze vergeet? Bespreek het met uw apotheker. Hij denkt met u mee over een oplossing.

Voor patiënten die veel medicijnen gebruiken en die moeite hebben om hun medicijnen trouw te in te nemen, gaat uw apotheker vaker over op een weekuitgifte en wordt de medicatie soms uitgegeven in 'medicijnrollen'. In een medicijnrol zijn medicijnen verpakt in zakjes per moment van inname met datum en tijdstip. Er is dan bijvoorbeeld een apart zakje voor elke ochtend of middag. Zo is de medicatie precies afgepast, en ontstaat er geen verspilling.

Overzicht van alle medicijnen

Een medicatieoverzicht kan u ook helpen bij het tegengaan van verspilling. Vraag ernaar bij uw apotheek. U kunt dit overzicht van uw actuele medicatiegebruik meenemen naar elke zorgverlener die u bezoekt. Zo voorkomt u dat verschillende zorgverleners dezelfde geneesmiddelen voorschrijven.

Nieuwe manieren om verspilling tegen te gaan

Apothekers werken ook aan nieuwe manieren om medicijnverspilling tegen te gaan. Dit doen ze samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als deze projecten succesvol zijn, kunnen meer apothekers op deze manier gaan werken.

Een paar voorbeelden:

  • Patiënten die in het ziekenhuis terechtkomen, blijven hun ‘eigen’ medicatie van thuis doorgebruiken. Dan blijven deze medicijnen niet over.
  • ‘Farmabuddy’s’ begeleiden patiënten in de laatste levensfase bij hun medicijngebruik. De buddy’s staan in nauw contact met zorgverleners en signaleren problemen daardoor sneller. Ze geven het bijvoorbeeld door als de patiënt geen nieuwe hoeveelheid medicijnen nodig heeft, omdat er nog voorraad is.

Lees meer over de rol van de apotheker bij medicijnverspilling op de website van apothekersorganisatie KNMP

Afgeven bij apotheek of als klein chemisch afval

Heeft u toch medicijnen over? Gooi ze niet zomaar in de prullenbak. Ze kunnen dan terechtkomen in het grond- of oppervlaktewater. Breng ze terug naar uw apotheek of een voor klein chemisch afval bestemde plek. Lees er meer over op de pagina Medicijnafval: niet weggooien, maar inleveren. 

Laatst bijgewerkt: 07-06-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op verschillende (wetenschappelijke) bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!