Moeite met slikken van medicijnen

Thema's

Moeite met slikken van medicijnen

Heeft u moeite met het slikken van uw medicijnen? De apotheker kan u vertellen hoe u uw medicijnen gemakkelijker inneemt. Bij ernstige slikproblemen kunt u terecht bij de huisarts of logopedist.

Trefwoord
naar thema's

Moeite met slikken van medicijnen

vergroot
terug naar boven

Dit doet de apotheker als u moeite heeft met slikken

De apotheker kan u:

  • in een persoonlijk gesprek tips geven om gemakkelijker te slikken;
  • vertellen wat u met uw medicijnen kunt doen om het gemakkelijker door te slikken. Misschien is het mogelijk uw capsule zacht te maken, of om uw tablet te halveren met een keukenmesje.

Blijft slikken moeilijk? Dan kan de apotheker u adviseren naar de huisarts te gaan. Die kan u eventueel verwijzen naar een logopedist.

Tips bij moeite met slikken

  • U slikt een tablet of capsule gemakkelijker door als u uw hoofd een stukje voorover buigt tijdens het slikken. U slikt dan geen lucht mee in. De tablet of capsule kan daardoor niet in uw keel blijven steken. Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water. Drink hierna een glas water.
  • Vindt u het lastig om uw medicijnen met water in te nemen? Vraag dan in de apotheek of u het samen met een lepel jam of slikgel mag innemen. Soms kunt u de medicijnen ook met wat yoghurt, melk of vla innemen. Hierdoor glijdt het medicijn gemakkelijker naar binnen.
  • Een capsule slikt u soms gemakkelijker als de buitenkant zacht is geworden in een lepel water. Vraag in de apotheek of dit mogelijk is met uw capsule.
  • Capsules of tabletten zijn soms gemakkelijker in te nemen als u ze opent, fijnmaakt of halveert. Maar let op: dit kan de werking verminderen of u kunt er last van bijwerkingen door krijgen. Vraag altijd eerst bij de apotheek of dit kan met uw capsule of tablet.

Instructiefilmpje slikken

Wilt u zien hoe u het beste uw capsules en tabletten inneemt?

Bekijk het instructiefilmpje op deze website

Aandoeningen: slikproblemen, droge mond

Waarom heeft u moeite met het innemen van medicijnen? Dit kan het gevolg zijn van ernstige slikproblemen of een droge mond. Het is dan raadzaam contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar de logopedist.

Slikproblemen (dysfagie)

Mensen met ernstige slikproblemen (dysfagie) hebben ook problemen met eten en drinken. Ze verslikken zich bijvoorbeeld, hebben pijn of merken dat speeksel, eten en drinken uit de mond loopt. Dit kan komen doordat er een probleem is met de overgang van de mond/keelholte naar de slokdarm of door een probleem met de slokdarm. Oorzaken kunnen zijn: een beroerte, ziekte van Parkinson, een spierziekte of een vernauwing van de slokdarm.

Mensen met ernstige slikproblemen kunnen het beste contact opnemen met de huisarts. Die kan hen eventueel verwijzen naar een logopedist.

Droge mond

Moeilijk slikken kan ook komen door een droge mond (te weinig speeksel). Dit kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Een voorbeeld hiervan zijn medicijnen tegen depressie.

Een droge mond kan ook ontstaan door uitdroging, bestraling of de ziekte van Sjögren. Vooral het slikken van droog voedsel kan hierdoor moeizaam gaan. Ook in dit geval is het een goed idee om contact op te nemen met de huisarts.

Laatst bijgewerkt: 19-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op verschillende (wetenschappelijke) bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!