Zorg van de ApothekerKan ik stoppen met mijn statine (cholesterolmedicijn)?

Kan ik stoppen met mijn statine (cholesterolmedicijn)?

Zorg van de ApothekerKan ik stoppen met mijn statine (cholesterolmedicijn)?

Kan ik stoppen met mijn statine (cholesterolmedicijn)?

Kan ik stoppen met mijn statine (cholesterolmedicijn)?

Wat zijn statines?Wanneer kan ik beter doorgaan met mijn statine?Wanneer kan ik mogelijk stoppen met mijn statine?Hoe kan ik stoppen met mijn statine?

Statines worden ook wel cholesterolsyntheseremmers of cholesterolmedicijnen genoemd. Ze zorgen ervoor dat uw lever minder cholesterol maakt. Hierdoor daalt het cholesterol- en vetgehalte in uw bloed. Statines maken de kans kleiner dat u hart- en vaatziekten zoals een hartaanval krijgt of dat u overlijdt door een hart- en vaatziekte. Daarom is het belangrijk dat u het elke dag gebruikt en niet zomaar stopt. Maar soms kunt u nadenken of u wilt doorgaan of stoppen met uw statine.

 • Statines worden ook wel cholesterolsyntheseremmers of cholesterolmedicijnen genoemd. Ze zorgen ervoor dat uw lever minder cholesterol maakt. Hierdoor daalt het cholesterol- en vetgehalte in uw bloed.  Door een te hoge cholesterol- en vetgehalte worden bloedvaten nauwer. Dit kan zorgen voor hart- en vaatziekten.

  Heeft u een te hoog cholesterol- en/of vetgehalte in uw bloed? Dan zal uw arts bepalen wat het risico is dat u hart- en vaatziekten krijgt. Bij een hoog risico zal uw arts u een statine voorschrijven. Ook schrijven artsen statines voor aan mensen met hart- en vaatziekten.

  Er zijn verschillende soorten statines. Ze werken allemaal op dezelfde manier.

  Wilt u meer weten over uw statine? Lees dan de informatie over uw statine op deze site. Ook uw apotheker geeft hier graag meer uitleg over.

  • Statines maken de kans kleiner dat u hart- en vaatziekten zoals een hartaanval krijgt of dat u overlijdt door een hart- en vaatziekte. Daarom is het belangrijk dat u het elke dag gebruikt. U mag dus niet zomaar stoppen met een statine.

   Heeft u geen last van bijwerkingen en bent u niet kwetsbaar (kwetsbaar betekent u bent al ouder en wordt snel ziek)? Dan kunt u beter doorgaan met uw statine:

   • Als u in het afgelopen jaar een hartaanval heeft gehad.
   • Als u suikerziekte heeft en daardoor schade heeft aan uw organen, zoals bijvoorbeeld uw ogen.
   • Als u suikerziekte heeft en nog een ander kenmerk dat een hogere kans geeft op hart- en vaatziekten. Zoals een hoge bloeddruk of een te hoge cholesterol heeft, of als u rookt.
   • Als u ernstige schade aan uw nieren heeft.
   • Als u rookt, een hoge bloeddruk of een te hoge cholesterol heeft.
   • Wilt u stoppen met uw statine? Overleg altijd eerst met uw apotheker of arts. Uw apotheker kan in overleg met uw arts en met u de voordelen en nadelen van een statine bespreken. Samen kunt u besluiten of u wilt doorgaan of stoppen met uw statine.

    Soms is het mogelijk om te stoppen met uw statine. In de volgende gevallen kunt u erover nadenken om te stoppen met uw statine:

    • U wilt minder medicijnen gebruiken.
    • U heeft veel last van bijwerkingen.
     Zoals spierpijn, spierstijfheid of spierkramp, en maagdarmklachten zoals buikpijn, misselijk zijn, diarree en verstopping. De meeste bijwerkingen van een statine zijn niet ernstig en komen vooral voor als u begint met dit medicijn. Ze gaan na een paar dagen over.
     Zelden kunt u last krijgen van spierklachten zoals spierpijn en spierkramp. Dit is meestal onschuldig, maar in zeldzame gevallen kan het ook een teken zijn van een ernstige bijwerking op de spieren. Als deze klachten door de statine komen, kan uw arts de dosering verlagen of moet u stoppen met uw statine. Uw arts kan ook een ander medicijn voorschrijven.
    • U bent 75 jaar of ouder en u heeft geen hoge kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Bijvoorbeeld als u niet eerder een hart- en vaatziekte heeft gehad en u geen suikerziekte of schade aan uw nieren heeft. U heeft dan geen voordeel van dit medicijn.
    • U bent kwetsbaar: u bent al ouder en wordt snel ziek. Of u heeft dementie.
    • Als u niet lang meer te leven heeft.
     U heeft dan geen voordeel meer van dit medicijn. Als u stopt met dit medicijn, dan heeft u niet opeens een extra kans op hart- en vaatziekten of om te overlijden door een hart- en vaatziekte.
    • Stop niet zomaar zelf met uw statine. Overleg eerst met uw apotheker en arts.

     Gaat u na overleg met uw apotheker en arts stoppen met uw statine? U kunt in 1 keer stoppen met het gebruik van een statine.

     Gaat u stoppen met dit medicijn omdat u last heeft van spierklachten? Uw arts kan u eerst een proefstop laat doen om erachter te komen of de klachten komen door de statine.
     U stopt dan met de statine. Na 4 weken bespreekt de arts met u of u nog last heeft van de spierklachten.

     • Zijn de spierklachten verdwenen? Dan komen de klachten door de statine. De dosering van uw statine moet lager of u moet stoppen met de statine. Uw arts kan ook een ander medicijn voorschrijven.
     • Zijn de spierklachten niet weg? Dan komen de klachten niet door de statine. Overleg met uw apotheker en arts of u doorgaat of stopt met uw statine.
     • Laatst bijgewerkt op 19-01-2023

      Disclaimer

      description

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: