Zorg van de ApothekerMedicijnen & actualiteitMedicijnen zonder recept kopen

Medicijnen zonder recept kopen

Zorg van de ApothekerMedicijnen & actualiteitMedicijnen zonder recept kopen

Medicijnen zonder recept kopen

Medicijnen zonder recept kopen

Vrij verkrijgbare medicijnenNiet overal te koopMedicijnen kopen in de apotheekMedicijnen kopen bij apotheek en drogistMedicijnen kopen bij supermarkt en tankstationVoordat u een medicijn koopt

Voor sommige medicijnen is geen recept nodig. Ze zijn te koop in de apotheek, supermarkt, drogist of bij het tankstation. Voor advies over deze vrij verkrijgbare medicijnen kunt u uiteraard terecht bij uw apotheek.

 • Voor klachten waarmee je niet direct naar de dokter hoeft, kunt u in sommige gevallen zelf een medicijn kopen. Bijvoorbeeld pijnstillers tegen hoofdpijn, neusdruppels tegen hooikoorts en crèmes tegen voetschimmel. Handig om in huis te hebben of mee te nemen op reis. 

  Als u ze goed gebruikt, zijn vrij verkrijgbare medicijnen meestal veilig. Maar ze kunnen ook bijwerkingen hebben of de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Vertel uw apotheker altijd welke vrije verkrijgbare medicijnen u gebruikt. Twijfelt u of u een vrij verkrijgbaar medicijn kunt gebruiken? Uw apotheker geeft graag advies.

  • Niet alle vrij verkrijgbare geneesmiddelen zijn overal te koop. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen bepaalt waar een medicijn verkocht mag worden. De mogelijkheden zijn: 

   • alleen in de apotheek (UA);
   • alleen in de apotheek en de drogist (UAD);
   • ook bij de supermarkt of het benzinestation (Algemene Verkoop = AV).

   Welk medicijn op welke plek verkocht mag worden, hangt onder meer af van de risico’s. Sommige medicijnen kunnen namelijk schade aanrichten als ze verkeerd worden gebruikt. Of ze kunnen ook bij goed gebruik schade aanrichten omdat ze niet samengaan met andere medicijnen of bepaalde aandoeningen.

   • Sommige medicijnen zijn alleen te koop bij de apotheek, de zogenoemde UA-middelen (Uitsluitend Apotheek). Dit komt omdat ze (grote) risico’s kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld als drugs gebruikt worden, hebben bijwerkingen bij sommige ziektes of ze werken verkeerd in combinatie met andere medicijnen. Daarom stelt uw apotheekmedewerker of apotheker vragen over uw gezondheid en medicijngebruik, als u zo’n medicijn wilt kopen. Aan de hand van dit gesprek bekijkt hij of zij of u het medicijn veilig kunt gebruiken. 

    Voorbeelden van medicijnen die alleen bij de apotheek te koop zijn:

    • De meeste medicijnen zijn zowel bij de apotheek als de drogist te koop, de zogenoemde UAD-middelen (Uitsluitend Apotheek en Drogist). Voor deze middelen geldt dat advies soms noodzakelijk is. Als u vragen heeft over het middel kan de drogist, apotheekmedewerker of apotheker die beantwoorden.

     Heeft u een medicijn gehaald bij de drogist? Geef dit dan door aan uw apotheker. Sommige UAD-middelen gaan namelijk niet samen met andere medicijnen of aandoeningen.

     Voorbeelden van medicijnen die in de apotheek en bij de drogist te koop zijn kleine verpakkingen pijnstillers van het type NSAID, zoals diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium.

     • Medicijnen die ook bij de supermarkt en het tankstation te koop zijn, hebben bij normaal gebruik kleine risico’s. Ze kunnen veilig worden gebruikt zonder advies van een deskundige. Lees wel altijd de bijsluiter.

      5 eisen

      Om in de supermarkt en het tankstation verkocht te mogen worden moet een medicijn aan vijf eisen voldoen: 

      • Het is minimaal 5 jaar in de handel als vrij verkrijgbaar medicijn in de Europese Unie of Amerika. 
      • Er zijn geen aanwijzingen dat het medicijn misbruikt wordt, bijvoorbeeld als drugs.
      • Er zit een kleine hoeveelheid in de verpakking.
      • De bijsluiter geeft genoeg informatie om het medicijn veilig te gebruiken. 
      • De bijsluiter geeft genoeg informatie over risico’s in bijzondere gevallen, zoals een zwangerschap. 

      Voorbeeld van medicijnen die bij de supermarkt en het tankstation te koop zijn: 

      • paracetamol in kleine verpakkingen;
      • nicotinepleisters en nicotinekauwgum;
      • crème tegen koortslip;
      • warmtesmeermiddelen tegen spierpijn.
      • Overweegt u een vrij verkrijgbaar medicijn te kopen? Voor advies kunt u altijd terecht bij de apotheek. De apotheker en de apotheekmedewerker weten alles over medicijnen, toedieningsvormen, werking en bijwerkingen. Ook van de medicijnen die u zonder recept kunt kopen. 
       Onderstaande punten kunnen u helpen om het juiste medicijn te kiezen. Het zijn ook handige vragen om in de apotheek te bespreken als u daar uw medicijn koopt.

       • Waarvoor heb ik het medicijn nodig? Van welke klachten heb ik last? En sinds wanneer heb ik er last van?
       • Moet ik naar de huisarts? Of u zelf kunt dokteren of naar de huisarts moet, kan een lastige keuze zijn. Neem bij twijfel  contact op met uw huisarts of apotheker. 
       • Kan ik het medicijn zomaar gebruiken? Een zwangerschap, borstvoeding, chronische ziekte of allergie kan een reden zijn om een medicijn niet te gebruiken. 
       • Hoelang heb ik al klachten? Soms is even afwachten de betere oplossing. Keelpijn of verkoudheid gaan bijvoorbeeld vaak binnen 2 weken vanzelf over.
       • Wat heb ik al gedaan aan mijn klacht? Heeft u al een vrij verkrijgbaar medicijn gebruikt, maar werkte het niet? Misschien duurt het iets langer voordat het werkt of moet u een ander medicijn proberen. 
       • Gebruik ik andere medicijnen? Soms is dat de oorzaak van uw klachten en niet alle receptmedicijnen gaan samen met vrij verkrijgbare medicijnen. Stop nooit zomaar met receptmedicijnen zonder overleg met uw arts of apotheker.

       •    Welk vrij verkrijgbaar medicijn moet ik kiezen? Vaak zijn er meerdere keuzes voor een bepaalde klacht. Uw apotheker helpt u graag. 

       • Laatst bijgewerkt op 08-01-2019

        Disclaimer

        description

        Vind een apotheek

        Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
        Vind een apotheek blob

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: