Zorg van de ApothekerUw apotheker geeft antwoordHoud uw botten gezond

Houd uw botten gezond

Zorg van de ApothekerUw apotheker geeft antwoordHoud uw botten gezond

Houd uw botten gezond

Houd uw botten gezond

Vitamine D CalciumBeweging

Werken aan sterke botten is altijd belangrijk, van 0 tot 100 jaar. Botten zijn altijd bezig. Uw lichaam maakt altijd bot aan maar breekt ook bot af. Tot het 30ste levensjaar kunt u een goede 'voorraad bot' opbouwen. Vanaf 30 jaar breekt het lichaam meer bot af dan het opbouwt. Hierdoor neemt de totale hoeveelheid bot af en worden botten kwetsbaarder. Het is belangrijk dat u op jonge leeftijd zorgt voor goede en sterke botten. Daardoor is de kans op een botbreuk op latere leeftijd kleiner. U houdt uw botten gezond houden met calcium, vitamine D en beweging.

  • Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten. Hierdoor komen meer calcium (kalk) en fosfaten uit de voeding in het lichaam.  Uw lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht en vitamine D zit ook in de voeding.

    Vitamine D uit zonlicht

    Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Zonlicht zorgt ervoor dat uw lichaamshuid vitamine D maakt. Ga daarom iedere dag een kwartier tot een half uur in de zon. Doe dit met blote handen en gezicht. Dit kunt u het beste doen tussen 11.00 uur en 15.00 uur.

    Vitamine D in voeding

    Vitamine D zit van zichzelf in de volgende voedingsmiddelen:

    • vette vis, zoals zalm, makreel en haring;
    • eieren; en
    • vlees.

    Voeding met toegevoegde vitamine D, is:

    • halvarine;
    • margarine; en
    • bak- en braadproducten.

    Tegenwoordig zit vitamine D ook in:

    • kwarkproducten;
    • yoghurtproducten;
    • flesvoeding voor baby’s; en
    • peutermelk.

    Vitamine D-tekort

    Kinderen met te weinig vitamine D kunnen rachitis (= Engelse ziekte) krijgen. Hierbij kunnen vervormingen in het skelet ontstaan. Bij volwassenen kan een vitamine D-tekort leiden tot botontkalking (osteoporose), botbreuken, spierzwakte en spierkrampen. Ook kan verweking van het bot (osteomalacie) ontstaan.

    Extra vitamine D

    Niet iedereen krijgt via zonlicht en voeding genoeg vitamine D binnen. Dat kan zijn doordat iemand niet genoeg buiten komt, een donkere huid heeft of bedekkende kleding draagt. Het is dan nodig om extra vitamine D te gebruiken. Andere mensen krijgen extra vitamine D omdat ze medicijnen gebruiken die het risico op botbreuken verhogen.

    Soms schrijft de arts vitamine D voor, bijvoorbeeld aan:

    • mensen die meer risico hebben op botontkalking en botbreuken, zoals door het gebruik van sommige medicijnen;
    • mensen die botontkalking hebben, om botbreuken te voorkomen;
    • mensen die een vitamine D-tekort hebben;
    • mensen die een vitamine D-tekort kunnen krijgen, zoals sommige nierpatiënten.

    Meer informatie

    Lees meer over vitamine D

    • Naast vitamine D is ook calcium nodig voor sterke botten. Vitamine D zorgt ervoor dat het lichaam calcium opneemt uit voedsel. De gemiddelde Nederlander heeft elke dag ongeveer 1 gram calcium nodig. Dit zijn vier porties zuivel, bijvoorbeeld twee glazen melk en twee plakken kaas.

      • Naast vitamine D en calcium is 'belaste' beweging goed voor uw botten. Probeer elke dag minimaal een half uur 'belast' te bewegen. Belast bewegen betekent dat u beweegt tegen de zwaartekracht in, terwijl u in contact blijft met de grond. Voorbeelden van belast bewegen zijn wandelen, touwtjesspringen en tennissen.

        • Sterke botten? Check je dagelijkse dosis D!

          In de winter is het moeilijk om voldoende vitamine D aan te maken. Er is dan weinig zon. Wilt u weten hoe het staat met uw dosis vitamine D? En die van uw kind? Doe de test! U maakt dan kans op het Sterkebottenboekje.

          Laatst bijgewerkt op 27-06-2023

          Disclaimer

          description

          Vind een apotheek

          Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
          Vind een apotheek blob

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
          Informatie wordt bijgewerkt: