ActueelCoronavirus: voor uw en onze veiligheid

Coronavirus: voor uw en onze veiligheid

  12 januari 2020

  Voor uw en onze veiligheid vragen wij uw aandacht voor een aantal maatregelen in de apotheek.

  • Bent u verkouden? Moet u niezen, of (licht) hoesten? Of heeft u keelpijn of een loopneus? Blijf dan thuis en kom niet naar de apotheek. Neem contact op per e-mail of telefoon. De apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen krijgt.

   Zoek de gegevens van uw apotheek »

   • Houd rekening met de volgende punten als u wel naar de apotheek kunt komen.

    • Houd voldoende afstand 
     Houd minimaal 1 tot 2 meter afstand van de apothekersassistenten. Doe dit ook bij andere bezoekers in de apotheek.
      
    • Voorkom contact met de balie
     Voorkom contact met de balie en raak niets aan als dat onnodig is. Houd afstand.
      
    • Graag met pin betalen
     Pinnen? Graag! Dit voorkomt immers contact met elkaar. Kunt u toch alleen met contant geld betalen? Leg het geld op de balie. De apothekersassistent pakt het geld dan op. 
    • Iedereen heeft zijn medicijnen nodig. Daarom geven wij u de normale hoeveelheid medicijnen mee, en niet voor een langere periode. Om paracetamol en andere zelfzorgmedicijnen voor iedereen beschikbaar te houden, krijgen apotheken het advies om maximaal drie verpakkingen per klant te verkopen.

     • Er is inmiddels bekend dat het virus kan overleven op verschillende oppervlaktes. Op papier kan het virus tot 24 uur na aanraking worden teruggevonden. Het virus zou dus via het recept verspreid kunnen worden. Daarom neemt de apotheek uw papieren recept aan met handschoenen aan. Een digitaal recept is nog veiliger.

      • Er is (nog) geen medicijn tegen het nieuwe coronavirus. Er wordt wel geëxperimenteerd met verschillende medicijnen die al bestaan voor andere ziektes. Zoals chloroquine, hydrochloroquine, remdesivir en lopinavir/ritonavir. Maar het is nog niet zeker of deze goed werken. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Artsen geven deze medicijnen soms aan mensen met corona die heel erg ziek zijn en in het ziekenhuis liggen. Als het werkt, dan worden deze mensen minder ernstig ziek. Maar de medicijnen zorgen er dus niet voor dat je het virus niet kunt krijgen.

       Bekijk ook de veelgestelde vragen

       • Heeft u vragen over het coronavirus? Misschien staat uw vraag bij de veelgestelde vragen op deze website.

        Actuele en betrouwbare informatie over de situatie in Nederland rondom het coronavirus kunt u vinden op de website van het RIVM, www.rivm.nl.
        Voor meer informatie over symptomen en wanneer u contact op moet nemen met de huisarts, kunt u kijken op de websites thuisarts.nl en pharos.nl. Hier vindt u ook informatie in andere talen.

       Informatie wordt bijgewerkt: