Medicijnenazijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor bij kinderen

azijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor bij kinderen

Medicijnenazijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor bij kinderen

azijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Azijnzuur is een zure stof en werkt ontsmettend. Triamcinolonacetonide is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen.

  Artsen schrijven deze combinatie voor bij kinderen met gehoorgangontsteking.

  • De gehoorgang is het deel van het oor dat toegang geeft tot het trommelvlies. Het wordt met oorsmeer beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

   Verschijnselen en oorzaak
   Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn: pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort uw kind minder goed.

   De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer. Door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, beschadigt u bijvoorbeeld de beschermlaag van het oorsmeer. Het kan ook ontstaan door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen.

   Behandeling
   Meestal zal de arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan meestal na 1 tot 3 weken vanzelf. Maak zelf de oren nooit van binnen schoon, gebruik zeker geen wattenstaafjes in de gehoorgang.

   Als de ontsteking niet vanzelf over gaat, kan de arts oordruppels voorschrijven. Bijvoorbeeld zure oordruppels in combinatie met triamcinolonacetonide. Als de gehoorgang van uw kind erg gezwollen is, kan de arts het ontzwellen. De arts brengt dan een opgerold gaasje of oortampon bij uw kind in. Dit opgerolde gaasje of de oortampon maakt de arts nat met deze oordruppels.

  • De combinatie azijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant deze combinatie bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

   • Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Triamcinolonacetonide vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling.

    • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

     Hoe?

     Raak de druppelaar van het flesje nooit aan! Dus ook niet met de handen. Bij aanraking bederft de oordruppel sneller en kan de oorinfectie erger worden.

     Als de arts bij uw kind een opgerold gaasje of oortampon doordrenkt met oordruppel oplossing heeft ingebracht

     • Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig (ongeveer 6 tot 8 keer per dag) met de oordruppels te druppelen.
     • De arts adviseert u meestal het gaasje of de oortampon na 24 uur te verwisselen.

     Bij gebruik zonder gaasje of oortampon

     1. Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
     2. Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
     3. Laat uw kind op de zij liggen, of het hoofd opzij houden.
     4. Trek het oor naar boven en naar achteren. Trek het oor bij kinderen jonger dan 6 jaar naar onderen en naar achteren.
     5. Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen.
     6. Laat uw kind het hoofd nog 3 tot 5 minuten opzij houden, zodat de druppels alle plekken de gehoorgang kunnen bereiken.
     7. Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in het oor te doen.
     8. Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.

     Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven. Onaangebroken zijn de oordruppels houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op het etiket staat. Na openen zijn de oordruppels meestal 6 maanden houdbaar. Een kuur duurt echter meestal korter. Gooi de inhoud na afloop van de kuur weg.

     Wanneer?

     U kunt het indruppelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag voor een constant effect.

     Hoe lang?

     Uw kind mag dit medicijn gebruiken zo lang hij klachten heeft. Meestal is 1 tot 2 weken voldoende.

     • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over azijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor bij volwassenen.

      Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

      Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

      • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
       Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
       Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
       Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
       • Azijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor is voor kinderen te verkrijgen in oordruppels. Deze oordruppels noemt men ook wel 'zure oordruppels' met triamcinolonacetonide.

        • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij azijnzuur en triamcinolonacetonide in het oor bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

         • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
         • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
         • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

         Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

         Laatst bijgewerkt op 17-12-2015

         Disclaimer

         Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

         Vond u deze informatie nuttig?

         Vind een apotheek

         Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
         Vind een apotheek blob

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
         Informatie wordt bijgewerkt: