Medicijnencalciumcarbonaat bij kinderen

calciumcarbonaat bij kinderen

Medicijnencalciumcarbonaat bij kinderen

calciumcarbonaat bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit.

  Artsen schrijven calciumcarbonaat voor bij kinderen met:

  • vitamine- en mineralengebrek, zoals een tekort aan calcium;
  • nierziekten.
  • Voor voldoende vitamines en mineralen heeft uw kind dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen.
   De meeste kinderen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel. Calcium zit onder andere melk(producten), groenten, noten en peulvruchten.

   Oorzaken
   Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Calcium is ook nodig voor de bloedstolling, het samentrekken van de spieren, een goede werking van het zenuwstelsel en voor de aanmaak van verschillende soorten enzymen en hormonen. Te weinig calcium in het voedsel is meestal nooit de enige oorzaak van calciumtekort. Meestal is er sprake van:

   • Een verminderde bijschildklierwerking. Er is een evenwicht tussen de hoeveelheid vitamine D, calcium (kalk), fosfaat en bijschildklierhormoon. Kinderen met een verminderde bijschildklierwerking produceren onvoldoende of geen bijschildklierhormoon.
   • Nierziekten. Bij kinderen met nierfunctiestoornissen is het evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen in het bloed verstoord.
   • Een aandoening waardoor calcium minder makkelijk uit het voedsel opgenomen kan worden.
   • Een vitamine D tekort.

   Verschijnselen
   Meestal merkt uw kind calciumtekort niet of nauwelijks op. Bij een ernstig tekort aan calcium in het lichaam kan uw kind last krijgen van prikkelbaarheid, spierkrampen, epileptische aanvallen en een vreemde gevoelswaarnemingen, zoals kriebelingen, jeuk en tintelingen. Bij een langer durend tekort aan calcium in het lichaam kan uw kind last krijgen van botpijn.

    

   • In het bloed heerst een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen kunnen elkaar beïnvloeden. Als de ene stof toeneemt kan hierdoor de ander afnemen, en andersom.

    Bij sommige kinderen is een te grote hoeveelheid fosfaat in het bloed ontstaan. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij kinderen met een verminderde nierwerking.

   • In de bijsluiter kunt u terugvinden dat calciumcarbonaat wordt gebruikt bij:

    • kinderen vanaf 6 jaar met een vitamine- en mineralengebrek.

    Calciumcarbonaat is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant calciumcarbonaat bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen vanaf 6 jaar werkt en veilig is.

    Daarnaast wordt calciumcarbonaat ook gebruikt bij:

    • kinderen vanaf 1 maand met een vitamine- en mineralengebrek;
    • kinderen vanaf 1 maand met nierziekten.

    Deze aandoeningen en leeftijd staat niet in de bijsluiter. Maar ook in dit geval blijkt calciumcarbonaat te werken. Daarom schrijft de arts calciumcarbonaat ook voor bij kinderen met deze aandoeningen en van deze leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

     • vitamine- en mineralengebrek: het tekort aan calcium in het lichaam wordt aangevuld.
     • nierziekten: Calciumcarbonaat bindt zich aan fosfaat in maag en darmen. Hierdoor kan minder fosfaat uit het voedsel worden opgenomen in het bloed Het verstoorde evenwicht tussen calcium (kalk) en fosfaat wordt zo hersteld.
     • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

      Hoe?

      Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

      • Bruistabletten: moet u eerst oplossen in een glas water. Laat uw kind dit opdrinken zodra er geen gasbelletjes meer ontstaan.
      • Kauwtabletten: moet uw kind de tablet goed fijnkauwen voor het doorslikken.

      Wanneer?

      • Vitamine- en mineralengebrek: het beste kunt u voor uw kind vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Gebruikt uw kind veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen. Als uw kind het twee of drie keer per dag gebruikt, dan kan uw het bijvoorbeeld vlak na het opstaan, rond vier uur in de middag en 's avonds voor u gaat slapen innemen.
      • Nierziekten:
       • ​laat uw kind calciumcarbonaat innemen bij het eten. Het kan dan namelijk meteen het fosfaat uit het voedsel binden.
       • Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen is door een fosfaatarm dieet te gebruiken. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van calciumcarbonaat.

      Laat uw kind bij voorkeur het medicijn met calcium niet tegelijk innemen met spinazie, zemelen en graanproducten. Deze voedingsmiddelen verminderen de opname van de calcium. Uw kind kan deze voedingsmiddelen natuurlijk wel nemen op een ander tijdstip van de dag.

      Hoe lang?

      • vitamine- en mineralengebrek: vaak is een calciumtekort in enkele weken tot maanden opgeheven.
      • Nierziekten: uw kind zal calciumcarbonaat moeten gebruiken zolang de oorzaak van het teveel aan fosfaat en te weinig calcium aanwezig is.
      • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen . Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over calciumcarbonaat bij volwassenen.

       Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

       Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

       • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
        Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
        Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
        Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
        • Calciumcarbonaat is voor kinderen te verkrijgen in:

         • bruistabletten;
         • kauwtabletten.
         • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij calciumcarbonaat bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

          • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
          • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
          • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

          Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

          Laatst bijgewerkt op 25-05-2016

          Disclaimer

          Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

          Vond u deze informatie nuttig?

          Vind een apotheek

          Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
          Vind een apotheek blob

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
          Informatie wordt bijgewerkt: