dutasteride

dutasteride

Trefwoord
naar medicijnen

dutasteride

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over dutasteride

 • Dutasteride vermindert de werking van testosteron op de prostaat.
 • Bij plasproblemen door een vergrote prostaat.
 • U merkt na 3 tot 6 maanden of het voldoende werkt. Heeft u na 6 maanden nog steeds plasproblemen? Raadpleeg dan uw arts.
 • Meest voorkomende bijwerkingen: impotentie, minder zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen. Dit gaat over als u stopt met dit medicijn.
 • Verder: de eerste maanden borstgroei, pijnlijke tepels en duizeligheid.
 • Is uw partner zwanger? Uw sperma bevat dutasteride. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Gebruik condooms.

Wat doet dutasteride en waarbij gebruik ik het?

Dutasteride behoort tot de anti-androgenen. Het vermindert de werking van het geslachtshormoon testosteron. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis.

Artsen schrijven het voor bij mannen met een vergrote prostaat, die hierdoor plasklachten hebben.

Prostaatvergroting

Verschijnselen
De prostaat is een klier. Hij zit bij mannen vlakbij de blaas rondom de urinebuis. Als de prostaat is vergroot, kan deze gaan drukken op de urinebuis. De afvoer van de urine verloopt dan minder vlot.

Uw prostaat kan zich vanaf de leeftijd van 30 jaar vergroten, op tachtigjarige leeftijd hebben 9 op de 10 mannen een vergrote prostaat. Het is dus een normaal ouderdomsverschijnsel. De helft van deze mannen krijgt op den duur plasproblemen.

Behandeling
Soms kunt u door het bijhouden van een “plasdagboek” erachter komen of er oorzaken zijn voor de plasklachten. Zo kan veel drinken ’s avonds meer aandrang in de nacht geven. Te weinig drinken kan juist verstopping geven, en daardoor ook plasklachten veroorzaken. Voldoende lichaamsbeweging en bekkenbodem-oefeningen kunnen bij sommige mensen de klachten verlichten

Artsen schrijven medicijnen voor als deze leefregels niet helpen. Meestal is dit in eerste instantie een alfablokker, omdat deze medicijnen het snelst werken tegen de klachten.
Artsen schrijven dutasteride voor als de prostaat sterk is vergroot, als de alfablokkers onvoldoende effect hebben en als u een operatie niet kunt of wilt ondergaan. Ook kan de arts een combinatie van dutasteride met een alfablokker voorschrijven. De combinatie werkt sterker dan de beide medicijnen apart.

Werking
De prostaat groeit door het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT ontstaat in het lichaam uit testosteron. Dutasteride zorgt ervoor dat er minder DHT in het lichaam komt. Hierdoor krimpt de vergrote prostaat, vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. Het duurt minstens 3 tot 6 maanden voor u dit effect kunt merken.

Lees meer over prostaatvergroting

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Impotentie, minder zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen, zoals niet kunnen klaarkomen of minder zaadvloeistof. Als u stopt met het gebruik van dit medicijn gaan deze bijwerkingen weer over.
 • Borstvorming, pijn rond de tepels. Meestal heeft u er na 1 jaar geen last meer van, soms kan het enkele jaren duren.
  In zeldzame gevallen kan er borstkanker ontstaan. Waarschuw uw arts als u pijn krijgt, of als u een knobbeltje achter of rond de tepel voelt. Ga ook naar uw arts bij een deukje in de huid, rode plekjes met schilfering, afscheiding uit de tepel of niet genezende wondjes op de borst.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid. Meestal verdwijnt dit na een aantal weken. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Meer haargroei of juist verlies van lichaamsbeharing. Als u stopt verdwijnt deze bijwerking weer.
 • Depressieve stemming.
 • Pijnlijke en gezwollen zaadballen, verminderde vruchtbaarheid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of opgezwollen lippen, tong, keel, of gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dutasteride. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Let op
Bij prostaatvergroting zal uw arts regelmatig controleren of de aandoening zich tot kanker ontwikkelt. De hoeveelheid PSA (prostaatspecifiek antigeen) in het bloed kan hiervoor een aanwijzing zijn. Dutasteride verlaagt de hoeveelheid PSA met ongeveer de helft. De test kan hierdoor onbedoeld lager uitvallen. Vertel uw arts daarom altijd dat u dutasteride gebruikt als uw prostaat wordt onderzocht.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Als dit medicijn bij u werkt, kunt u het langdurig gebruiken. Of het werkt weet u na 3 tot 6 maanden. Merkt u na 6 maanden nog geen effect, overleg dan met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten:

 • U gebruikt dit medicijn één keer per dag. Duurt het meer dan 8 uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in. Duurt het minder dan 8 uur? Sla de vergeten capsule dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dutasteride gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Dit middel wordt niet gebruikt door vrouwen. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden mogen niet per ongeluk in aanraking komen met de werkzame stof in de capsules. Bijvoorbeeld als een capsule lek is geraakt of opengemaakt. Is dit toch gebeurd? Was de huid dan direct met water en zeep. Het middel dutasteride kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik als man met een kinderwens dit medicijn gebruiken?

Overleg met uw arts. Dutasteride kan in kleine hoeveelheden in het sperma terecht komen. Zwangere partners mogen niet met dutasteride in aanraking komen. Gebruik een condoom, als uw partner (mogelijk) zwanger is.
Als uw partner zwanger kan worden, moet ook zij goede anticonceptie gebruiken in deze periode.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt met dit medicijn in één keer stoppen. Uw klachten kunnen dan wel weer terugkomen. Overleg met uw arts, als u wilt stoppen.

Onder welke namen is dutasteride verkrijgbaar?

De werkzame stof dutasteride zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Dutasteride is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules onder de merknaam Avodart en als het merkloze Dutasteride.

Het is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknaam Combodart en als het merkloze Dutasteride/Tamsulosine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 02-10-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

dutasteride is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

7 January 2020

Altijd Avodart gebruikt. De dokter zei mij de licentie van Avodart was verlopen dus te duur. GEEN enkel probleem met Dutasteride ik merk dan ook geen vers...

7 January 2020

Onbedwingbare plasdrang waardoor je steeds snel naar het toilet moest om de boel droog te houden.

20 March 2019

Altijd Avodart gebruikt, tot volle tevredenheid.Nu krijg ik Dutasteride van de apotheek omdat Avodart niet meer vergoed wordt (CZ)Wie heeft hier ervaring ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!