Klachten & ZiektesKaalheid

Kaalheid

Klachten & ZiektesKaalheid

Kaalheid

Wat is kaalheid?Hoe herken ik kaalheid?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij kaalheid?
 • Ieder mens verliest zo’n 50-120 haren per dag. Dat is normaal. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, ziet u niets aan uw hoofdhuid. U krijgt geen dunnere haardos of kale plekken.

  Krijgt u een dunnere haardos? Of één of meer kale plekken? Of verliest u haren volgens een bepaald patroon? Dan kunt u een specifieke vorm van haaruitval (alopecia) hebben.

  Haaruitval kan vele verschillende oorzaken hebben.

  Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben:

  • 'Normaal'U verliest 50 tot 120 haren per dag. De haaruitval leidt niet tot kale plekken of een dunnere haardos.
  • Ouder wordenU verliest uw haren volgens een bepaald patroon. Dit heet alopecia androgenetica. Deze vorm van haarverlies komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Kaalheid komt vaak in families voor. 
  • Alopecia areataU krijgt plotseling één of meer kale plekken. Die plekken zijn vaak rond of ovaal. Meestal zitten de kale plekken op het hoofd, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten.
  • Diffuse haaruitvalU verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos. Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, koorts, te laag gewicht, ijzertekort, een bevalling, ziekte (zoals schildklierziekte), operatie of medicijnen.
  • ChemotherapieHierbij kunt u (een groot deel van) uw haar in vrij korte tijd verliezen.
  • Kapsels en hoofdbedekkingAls er veel kracht op de haren staat, bijvoorbeeld door een strakke knot, vlecht, haarspeld, hair-extensions, hoofddoek of tulband.
  • Schimmelinfectie van de hoofdhuidU krijgt rode, schilferende plekken op uw hoofd. Er ontstaan kale plekken doordat de haren afbreken.
  • De geslachtsziekte syfilisEnkele weken nadat u de infectie hebt opgelopen, kunt u kale plekken op uw hoofd krijgen.
  • Haren trekken (trichotillomanie)
  • Ziektes met verlittekening van de hoofdhuid
  Kijk voor meer informatie over kaalheid op www.thuisarts.nl
  • U kunt veel haaruitval hebben zonder kaal te worden. Zo verliest u bij of na de zwangerschap veel haren, zonder dat u echt kaal wordt.

   Bij de ‘mannelijke’ vorm van haaruitval begint de kaalheid meestal rond de slapen en de kruin.

   Bij alopecia areata ziet u ronde of ovale kale plekken. Meestal is dit op de hoofdhuid, maar u kunt ook kale plekken krijgen op bijvoorbeeld wenkbrauwen of de baard- of schaamstreek.

   Kijk voor meer informatie over kaalheid op www.thuisarts.nl
   • Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Ook een dieet of vitaminepillen helpen meestal niet. 

    Heeft u kale plekken of een dunne haardos? Bescherm uw hoofdhuid dan goed tegen de zon. Draag bijvoorbeeld een pet, hoed of sjaal. En smeer zonnebrandcrème op kale plekken. Zo beperkt u het risico op huidkanker.

    Als de kaalheid of de kale plekken niet herstellen, kan een haarstukje of haarwerk (pruik) uitkomst bieden.

    Kijk voor meer informatie over kaalheid op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Finasteride
       Dihydrotestosteron (DHT) is een hormoon dat door het lichaam wordt gemaakt uit testosteron en de haarzakjes remt bij het aanmaken van haren. De kaalheid die hierdoor kan ontstaan, wordt wel alopecia androgenetica genoemd. Finasteride remt de werking van DHT, waardoor het haar weer kan gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Finasteride wordt gebruikt in tabletten.

       Minoxidil
       Minoxidil lotion bevordert de haargroei bij ongeveer een derde van de mensen. Hoe het precies werkt is niet bekend. De lotion moet twee keer per dag op de droge hoofdhuid en haren worden aangebracht.

       Cyproteron, eventueel in combinatie met ethinylestradiol
       Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt.

       Eventueel kan worden gekozen voor een pil met oestrogeenhormonen. Voorbeeld van een pil met oestrogeenhormonen is cyproteronacetaat in combinatie met ethinylestradiol. Deze pil stimuleert de haargroei en werkt ook als anticonceptiepil.

       Bijnierschorshormoon injecties
       Bijnierschorshormonen worden soms gebruikt bij alopecia areata. Voorbeelden hiervan zijn methylprednisolon en triamcinolonacetonide.

       Laatst bijgewerkt NHG: 11-07-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Dan zorgen we samen voor onze 4e award!

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: