minoxidil om in te nemen

minoxidil om in te nemen

Trefwoord
naar medicijnen

minoxidil om in te nemen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over minoxidil om in te nemen

 • Minoxidil verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.
 • Bij hoge bloeddruk, als andere medicijnen niet voldoende werken.
 • Het effect komt geleidelijk binnen een paar weken tot stand. Dan is te meten hoeveel uw bloeddruk is gedaald.
 • Doorslikken met een half glas water. Als u het meerdere keren per dag gebruikt: verdeel de doses over de dag. Dan heeft het een constant effect.
 • U krijgt meestal eerst een plastablet en een bètablokker. Daarna komt minoxidil erbij. Hierdoor heeft u minder kans op bijwerkingen, zoals een te snelle hartslag en het vasthouden van vocht (oedeem).
 • Meest voorkomende bijwerkingen: overmatige haargroei, meer lichaamsbeharing, veranderde haarkleur. Dit verdwijnt weer na stoppen.
 • Verder ontsteking van het hartzakje, waardoor het hart minder goed kan werken. Vooral mensen met hartfalen kunnen meer last van hun klachten krijgen.

Wat doet minoxidil om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Minoxidil verwijdt de bloedvaten van de slagaders. Hierdoor daalt de bloeddruk.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk

 • Voor de bloeddruk

Verschijnselen
Mensen met een hoge bloeddruk voelen hier meestal niets van. Hoge bloeddruk is ook geen ziekte, maar geeft meer kans op hart- en vaatziekten.

Als de bloeddruk is verhoogd, stroomt het bloed te krachtig door de vaten. Dit is schadelijk voor de bloedvaten. Beschadigde bloedvaten geven kans op een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) en ernstige hartziekten, zoals angina pectoris (hartkramp) en hartfalen.

Behandeling
Bij de behandeling van hoge bloeddruk kunnen artsen verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Bijvoorbeeld plasmiddelen, ACE-remmers of calciumblokkers. Als deze onvoldoende werken of als u deze niet mag gebruiken, en als uw bloeddruk ernstig verhoogd is, kan uw arts u op minoxidil instellen. Dat gebeurt meestal in het ziekenhuis.

Meestal zal de arts u eerst instellen op 2 andere medicijnen tegen een hoge bloeddruk, namelijk een plastablet en een bètablokker. Daarna kunt u minoxidil gaan gebruiken. De plastablet en bètablokker zijn nodig om bepaalde bijwerkingen van minoxidil tegen te gaan.

Werking
Minoxidil verslapt de spieren in de wand van de slagaders. Hierdoor verwijden deze bloedvaten. Het bloed kan beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.

Na 3 dagen daalt de bloeddruk niet verder.  Als de bloeddruk niet laag genoeg is, kan de arts de dosering elke 3 dagen verhogen. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een meting van uw bloeddruk. Toch is het belangrijk dit medicijn elke dag in te nemen. Alleen dan kan dit medicijn uw hart- en bloedvaten optimaal beschermen.

Lees meer over hoge bloeddruk

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Overmatige haargroei over het hele lichaam. Dit begint na enkele weken. Als u stopt met het gebruik verdwijnt deze overmatige haargroei weer binnen 1 tot 6 maanden. Ook kan het haar veranderen van kleur.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen of een versnelde hartslag. De hartkloppingen en de bloeddrukdaling kunnen bij mensen met hartkramp (angina pectoris) een aanval uitlokken. Uw arts schrijft meestal ook een bètablokker voor om deze bijwerkingen te verminderen. Als u last blijft houden, waarschuw dan uw arts. Waarschuw uw arts ook. als u plotseling pijn op de borst krijgt.
 • Ontsteking van het hartzakje met ophoping van vocht rond het hart. Uw hart kan daardoor minder goed het bloed rondpompen. U merkt dit doordat u meer benauwd wordt en vocht vasthoudt. Waarschuw in dat geval uw arts.
  Mensen met hartfalen of mensen die nierdialyse ondergaan hebben hier meer kans op.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vasthouden van vocht (oedeem). U merkt dat aan dikke enkels en benen en soms aan een toename van uw lichaamsgewicht. Uw arts schrijft meestal een plastablet voor om deze bijwerking te verminderen. Als u last blijft houden, waarschuw dan uw arts.
 • Duizeligheid door de sterke bloeddrukdaling. Dit gaat meestal over, als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk.
 • Pijnlijke of gevoelige borsten.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Wordt u misselijk van minoxidil? Meestal helpt het als u het met wat voedsel inneemt.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidafwijking ontstaan met blaren op de huid of slijmvliezen of een rode huid met uitslag en met vocht gevulde blaasjes. Waarschuw in deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Minder aanmaak van witte bloedcellen en bloedplaatjes. U merkt dat aan meer kans op infecties of bloedingen. Waarschuw uw arts bij koorts, plotselinge blauwe plekken of bloedneuzen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Verdeel de doses over de dag. Dan heeft minoxidil een constant effect. Kies vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis. Wordt u misselijk van dit medicijn? Neem het dan in met wat voedsel.

Hoelang?
Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
U kunt de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, duizelig zijn. Na een paar dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem. Rijd geen auto zolang u duizelig bent.

alcohol drinken?
Alcohol kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Er zijn voor dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik minoxidil om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Andere hart- en vaatmiddelen die de bloeddruk verlagen. Deze medicijnen kunnen de duizeligheid door minoxidil versterken. Uw arts houdt daar rekening mee bij het bepalen van de dosering van de medicijnen. In het begin zal uw arts 1 of 2 keer per week uw bloeddruk controleren. De dosering van minoxidil zal heel geleidelijk worden opgebouwd.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Wel is bekend dat dit medicijn overmatige haargroei bij de baby kan veroorzaken. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Overleg eerst met uw arts. Als u in één keer stopt kan uw bloeddruk te sterk stijgen. Daarom moet u de dosis heel geleidelijk afbouwen. Dit kan zo'n 12 weken duren.

Onder welke namen is minoxidil om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof minoxidil om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Minoxidil is sinds 1980 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Lonnoten in tabletten.

Deze informatie gaat alleen over de tabletten. Minoxidil is ook verkrijgbaar als lotion voor gebruik op de huid. Deze lotion wordt gebruikt bij haaruitval. U kunt hierover informatie vinden bij minoxidil op de huid.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 09-08-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

minoxidil om in te nemen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!