Klachten & ZiektesProstaatvergroting

Prostaatvergroting

Klachten & ZiektesProstaatvergroting

Prostaatvergroting

Wat is Prostaatvergroting?Hoe herken ik Prostaatvergroting?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Prostaatvergroting?
 • Alleen mannen hebben een prostaat. Het is een klier onder de blaas, zo groot als een kastanje. De plasbuis loopt vanuit de blaas eerst door de prostaat en vervolgens door de penis naar buiten. De prostaat produceert het vocht waar de zaadcellen in zwemmen. Bij een zaadlozing komt dit vocht via de plasbuis naar buiten.

  Op oudere leeftijd wordt de prostaat meestal groter. De oorzaak hiervan is onbekend. Prostaatvergroting is goedaardig en heeft niets met kanker te maken. Wel kan een vergrote prostaat de plasbuis dichtdrukken. Hierdoor krijgt u problemen met plassen. Alcohol en sommige medicijnen kunnen deze klachten verergeren.

  • U moet vaker plassen, overdag maar ook 's nachts. Uw plas komt moeilijk op gang of u heeft een zwakkere straal. U kunt last hebben van nadruppelen of van het gevoel dat uw blaas niet leeg is na het plassen. Het kan voorkomen dat u de plas minder goed kunt ophouden, of dat u tijdelijk niet kunt plassen.

    • Stel het plassen niet uit als u aandrang voelt.
    • Neem de tijd om te plassen.
    • Kijk wat voor u de gemakkelijkste manier van plassen is. Voor de een is dat staande, voor de ander juist zittend.
    • Drink liever geen alcohol of hooguit 1 glas per dag en liefst niet elke dag.

    Als u erge aandrang voelt en het toch maar niet lukt om te plassen, neem dan contact op met uw huisarts.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Alfablokkers
       Alfablokkers ontspannen de spieren van de blaashals en de prostaat. Hierdoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter door de plasbuis stromen. De prostaatvergroting zelf verandert niet, maar klachten als vaak moeten plassen zullen verminderen. Voorbeelden zijn alfuzosine, doxazosine, prazosine, silodosine, tamsulosine en terazosine.

       Anti-androgenen
       Anti-androgenen verminderen de werking van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Testosteron is verantwoordelijk voor de groei van de prostaatklier. De anti-androgenen remmen de groei van de prostaat en verminderen klachten als vaak moeten plassen. Het duurt echter minstens zes maanden voor u dit effect kunt merken. Daarom schrijft de arts in eerste instantie meestal een alfablokker voor. Daarvan merkt u al effect veel sneller.

       Artsen schrijven anti-androgenen alleen voor als de prostaat sterk is vergroot, als de alfablokkers niet voldoende effect hebben en als u niet een operatie kunt of wilt ondergaan. Voorbeelden zijn dutasteride en finasteride.

       Tadalafil
       Tadalafil ontspant de spieren van prostaat en blaashals en verwijdt de bloedvaten. Daardoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. De prostaatvergroting zelf verandert echter niet.

       Zaagbladpalm
       Zaagbladpalm is een kruidenmedicijn. Er is geen bewijs dat zaagbladpalm werkt bij prostaatvergroting.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 06-06-2023

       Laatst bijgewerkt NHG: 15-05-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: