ferrogluconaat

ferrogluconaat

Trefwoord
naar medicijnen

ferrogluconaat

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ferrogluconaat

 • Ferrogluconaat is een vorm van ijzer die het lichaam makkelijk kan opnemen. Het is nodig voor de rode bloedcellen.
 • Bij bloedarmoede door ijzertekort, bijvoorbeeld door bloedverlies of door zwangerschap. U bent dan erg moe en ziet bleek.
 • Het duurt enkele weken tot maanden voor een ijzertekort is opgeheven.
 • De bruistablet oplossen in een half glas water en opdrinken. Uw gebit kan door contact met de oplossing bruin worden. Als u het opzuigt met een rietje voorkomt u dat.
 • Neem ferrogluconaat bij voorkeur in op een lege maag. Dit is een half uur voor of minstens 1 uur na het eten. Combineer in elk geval niet met melk of zuivelproducten. Zo komt ijzer het best in het bloed.
 • Heeft u maagpijn of wordt u misselijk van dit medicijn? Neem het dan vlak na het eten in.
 • U kunt verstopping krijgen. Gebruik in dat geval vezelrijke voeding (volkorenproducten, groente, fruit) en drink minstens 1,5 liter vocht per dag.
  Ook kan het ijzer uw ontlasting een zwarte kleur geven. Dit is onschuldig.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen. Vraag uw apotheker of u ferrogluconaat veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.

Wat doet ferrogluconaat en waarbij gebruik ik het?

Ferrogluconaat is een vorm van ijzer die het lichaam goed kan opnemen.

Artsen schrijven ferrogluconaat voor bij bloedarmoede.

Bloedarmoede

 • Bij bloedarmoede

Bij bloedarmoede kan het bloed niet voldoende zuurstof door het lichaam transporteren. Hierdoor ziet u bleek, voelt u zich slap en bent u voortdurend vermoeid. Ook hartkloppingen,  hoofdpijn, duizeligheid, flauwvallen en kortademigheid kunnen optreden.

Oorzaak
Bloedarmoede kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld bloedverlies na operaties, bij heftige menstruaties of door bloedingen in maag of darmen. Het kan ook veroorzaakt worden door te weinig ijzer in de voeding of door slechte opname uit de darmen bijvoorbeeld door een ontsteking. Soms komt bloedarmoede voor tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap zal de verloskundige regelmatig controleren of er bij u sprake is van bloedarmoede.
Meestal is er sprake van een tekort aan ijzer. Rode bloedcellen hebben namelijk ijzer nodig om zuurstof te kunnen transporteren. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn een tekort aan foliumzuur of aan vitamine B12.

Behandeling
Als de oorzaak van de bloedarmoede een tekort aan ijzer is, moet dit worden aangevuld. Belangrijke bronnen voor ijzer zijn vlees en vleeswaren, brood en graanproducten, aardappelen en groente. Als dit bij u onvoldoende ijzer oplevert,  kan de arts een ijzerpreparaat voorschrijven, zoals ferrogluconaat.
Het duurt enkele weken tot maanden totdat een ijzertekort is aangevuld.

Lees meer over bloedarmoede

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Verstopping. Gebruik in dat geval meer vezelrijke voeding (volkorenproducten, groente, fruit), drink minstens 1,5 liter vocht per dag en zorg voor meer lichaamsbeweging. Raadpleeg uw arts als dit na 2 weken nog onvoldoende helpt.
 • Zwarte kleur van de ontlasting. Dit is onschuldig en komt door ijzer in de ontlasting
 • Uw tanden kunnen bruin verkleuren. U kunt dit voorkomen door de oplossing van de bruistablet via een rietje op te drinken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid, diarree. Heeft u hier last van? Neem het middel dan vlak na het eten in. Helpt dat niet? Neem dan contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten, roodheid en jeuk. Overleg met uw arts als u hier veel last van heeft.

Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor ijzervergiftiging. Berg dit medicijn altijd zo op dat zij er niet bij kunnen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Los de bruistablet op in een half glas water en drink dit op. Bij voorkeur met een rietje. Uw tanden kunnen namelijk bruin verkleuren door de oplossing. Zuig de oplossing via een rietje op en zorg daarbij dat het achterin uw keel komt. Dus dat het niet met uw gebit in contact komt. Gebruik uitsluitend water om de bruistablet in op te lossen, dus geen thee, koffie of vruchtensap.
Eet of drink een halfuur na dit medicijn geen melk of melkproducten. De kalk in melkproducten zorgt dat minder ijzer in uw bloed komt.

Wanneer?
U kunt dit middel het beste op een lege maag innemen. Dit is minstens een uur na een maaltijd of een half uur ervoor. De opname in uw bloed verloopt dan het beste.
Krijgt u van dit medicijn last van uw maag? Neem de ferrogluconaat dan wel vlak na een maaltijd. Het veroorzaakt dan minder maagklachten.
Een dosering van een halve tablet per dag kunt u ook innemen door de bruistablet om de dag te gebruiken.

Hoe lang?
Na 3 tot 4 weken gebruik is de hoeveelheid ijzer in het bloed meestal al gestegen. U moet daarna nog enkele weken tot maanden doorgaan. Door bloedonderzoek kan de arts bepalen hoe lang u het moet gebruiken en in welke dosering.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Als u ferrogluconaat 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u ferrogluconaat 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u ferrogluconaat 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Gebruik tegelijk met dit middel geen melkproducten, zoals melk, kaas of yoghurt. De kalk in deze producten vermindert sterk de opname van het ijzer. Vanaf een half uur na inname van de ferrogluconaat, mag u deze producten weer gebruiken.

Mag ik ferrogluconaat gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
Deze medicijnen verminderen de opname van ijzer in het bloed of werken door het ijzer minder goed.
Neem ze daarom niet tegelijkertijd in, maar houd voldoende pauze tussen de innames. Lees het advies per medicijn. Vraag de apotheek eventueel om een innameschema.

De volgende medicijnen verminderen de opname van ijzer uit de ferrogluconaat:

 • Maagzuurbinders met algeldraat, calciumcarbonaat of magnesiumhydroxide. Vaak zijn deze medicijnen ook zonder recept te koop.
  Vraag uw arts of u kunt overstappen op een ander maagmedicijn.
  Als dit niet kan: neem het ijzer dan minstens 2 uur voor de maagzuurbinder of minstens 4 erna. U kunt bijvoorbeeld het ijzer 1 uur voor het eten nemen en de maagzuurbinder 1 uur erna.
 • Lanthaancarbonaat, een medicijn gebruikt bij mensen die nierdialyse ondergaan.
  Neem het ijzer minstens 2 uur voor lanthaancarbonaat of minstens 4 uur erna. U kunt bijvoorbeeld het ijzer 1 uur voor het eten nemen en lanthaancarbonaat 1 uur erna.

Onderstaande medicijnen kunnen door ferrogluconaat onwerkzaam worden gemaakt.

 • Het antibioticum doxycycline.
  Gebruik dit medicijn niet als u ook ijzer gebruikt. Vraag uw arts of u een ander antibioticum kunt gebruiken. Of stop met het ijzer zolang de kuur met doxycycline duurt.
 • De antibiotica van het chinolon-type ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine.
  Vraag uw arts of u een ander antibioticum kunt gebruiken of tijdelijk kunt stoppen met het ijzer.
  Als dit niet kan: neem het ijzer minstens 2 uur na het antibioticum.
 • De antibiotica van het tetracycline-type tetracycline, minocycline of demeclocycline.
  Neem het ijzer minstens 4 uur voor of 2 uur na het antibioticum.
 • De medicijnen tegen botontkalking alendroninezuur, clodroninezuur, etidroninezuur en risedroninezuur.
  Neem het ijzer minstens 2 uur na deze middelen.
 • De schildklierhormonen levothyroxine en liothyronine.
  Neem het ijzer minstens 2 uur na het schildklierhormoon.
 • Penicillamine, een medicijn tegen reuma.
  Neem het ijzer minstens 2 uur na penicillamine.
 • Triëntine, een medicijn tegen de ziekte van Wilson.
  Neem het ijzer minstens 2 uur na triëntine.
 • Levodopa, een medicijn tegen de ziekte van Parkinson.
  Neem het ijzer minstens 2 uur na levodopa
 • Methyldopa, een medicijn tegen hoge bloeddruk.
  Neem het ijzer minstens 2 uur na methyldopa.
 • Eltrombopag, een medicijn tegen doorbloedingsstoornissen.
  Neem het ijzer minstens 4 uur voor of 2 uur na eltrombopag.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt zonder problemen in één keer stoppen.

Onder welke namen is ferrogluconaat verkrijgbaar?

De werkzame stof ferrogluconaat zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ferrogluconaat is sinds 1982 in Nederland op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in bruistabletten onder de merknaam Losferron.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 04-03-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ferrogluconaat is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 April 2019

Nooit een hoger hb hiervan gekregen. Andere ijzerverbinding aangeschaft, die wel werkt.

22 March 2019

HB-gehalte blijft laag

18 December 2017

Ik heb geen bijwerkingen bij het gebruik van dit medicijn. Mijn stoelgang is zelfs verbeterd, ik had altijd erg last van harde ontlasting. Het is tegenwoor...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!