gabapentine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

gabapentine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.

Artsen schrijven gabapentine voor bij kinderen met:

 • epilepsie;
 • zenuwpijn.

Epilepsie

Er zijn verschillende vormen van epilepsie. Bij veel vormen is sprake van epileptische aanvallen, waarbij het kind het bewustzijn verliest en de spieren hevig verkrampen. De spierschokken kunnen meer of minder hevig zijn. Soms zijn er geen spierschokken en is het kind alleen een paar seconden afwezig (absences).

Er zijn ook lichtere aanvallen zonder bewusteloosheid. Daarbij voelt het kind alleen tintelingen in een arm, hoort of ziet het dingen die er niet zijn, of zijn er lichte bewegingen (friemelen, smakken) merkbaar.

Oorzaak
Bij een aanval van epilepsie verloopt de informatieoverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed. Prikkels in de hersenen kunnen hierdoor epileptische aanvallen veroorzaken.

Epilepsie kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld: zuurstofgebrek tijdens de geboorte, een hersenvliesontsteking, een ongeval, een beroerte of (zelden) een hersentumor. Bij een bepaalde vorm van epilepsie kunnen lichtflitsen (TV, computergames, discolicht) een aanval uitlokken. Meestal is de oorzaak echter onbekend en is er sprake van aanleg. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan maar begint meestal op de kinderleeftijd.

Behandeling
Er zijn verschillende medicijnen tegen epilepsie. Bij de keuze van een medicijn voor de behandeling van epilepsie volgt de arts een schema, waarbij medicijnen in een vaste volgorde worden uitgeprobeerd. Gabapentine wordt meestal pas gebruikt als de eerste-keusmiddelen bij epilepsie niet voldoende werken of te veel bijwerkingen geven. Het wordt vaak met andere epilepsiemedicijnen gecombineerd.

Lees meer over epilepsie

Zenuwpijn

Verschijnselen
Bij zenuwpijn voelt het kind heftige pijnschokken met een zeer scherpe, stekende of constant brandende pijn. De pijn is continu aanwezig of kan opkomen na slechts een lichte aanraking. Het betreft vaak één specifiek deel van het lichaam, zoals een deel van het gezicht, een deel van de romp of een voet of arm.

Oorzaak
De oorzaak van zenuwpijn ligt bij de gevoelszenuwen. Deze versturen 'berichten' over aanrakingen en verwondingen naar de hersenen. Beschadigde of geïrriteerde zenuwen versturen deze berichten onjuist. De hersenen voelen hierdoor heftige pijn, zonder dat er van een verwonding sprake is.

Behandeling
Omdat bij zenuwpijnen de oorzaak van de pijn ligt bij de betrokken gevoelszenuw, hebben gewone pijnstillers meestal weinig effect. Artsen schrijven daarom andere medicijnen voor, zoals bepaalde medicijnen tegen epilepsie.

Lees meer over zenuwpijn

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat gabapentine wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 6 jaar met epilepsie.

Gabapentine is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant gabapentine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Artsen schrijven gabapentine soms ook voor bij:

 • kinderen vanaf 3 jaar met epilepsie;
 • kinderen vanaf 1 maand met zenuwpijn.

Deze ziektes en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt gabapentine te werken. Artsen schrijven gabapentine in sommige situaties voor aan kinderen met deze ziektes en van deze leeftijden. Artsen doen dit als zij denken dat dit de best mogelijke behandeling is voor het kind. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Gabapentine beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze niet te snel reageren.

 • Epilepsie: gabapentine helpt epilepsieaanvallen te voorkomen.Epilepsieaanvallen treden minder vaak op en zijn minder heftig of verdwijnen. Het medicijn werkt niet bij iedereen.
 • Zenuwpijn: gabapentine vermindert de prikkelbaarheid van de gevoelszenuwen; hierdoor helpt het tegen zenuwpijn. Het medicijn werkt niet bij iedereen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Epilepsie: na enkele weken tot maanden zal de arts met u en uw kind bekijken of het medicijn voldoende werkt.
 • Zenuwpijn: na 3 weken zal de arts met u en uw kind bekijken of gabapentine voldoende werkt.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet heel doorslikken met een half glas water, niet kauwen of fijnmaken.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
 • Capsules: laat uw kind de capsule heel innemen met een half glas water, niet kauwen of fijnmaken.
  • In plaats van met water kan uw kind sommige capsules ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een capsule? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de capsule het beste kan innemen.

Wanneer?

Uw kind mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis aan uw kind te geven.

 • Als uw kind het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's avonds bij het avondeten. Dan heeft uw kind minder last van de sufheid en slaperigheid overdag.
 • Als uw kind het 2 keer per dag gebruikt: bij het ontbijt en avondeten.
 • Als uw kind het 3 keer per dag gebruikt: bij het ontbijt, lunch en avondeten.

Hoelang?

Epilepsie
Uw kind zal dit medicijn waarschijnlijk langdurig moeten gebruiken. Na enkele weken tot maanden zal de arts met u en uw kind bekijken of het voldoende werkzaam is. Het kan zijn dat de arts de dosering tussentijds aanpast. Verander in elk geval nooit zelf de dosering.

Zenuwpijn
Het is belangrijk de pijn al vóór de behandeling te noteren in een pijndagboek, door telkens 's avonds b ijvoorbeeld met een cijfer aan te laten geven hoe erg de pijn is geweest, en welke activiteiten uw kind niet heeft kunnen doen door de pijn.
Als gabapentine werkt, kan uw kind het gebruiken zolang als nodig is. Werkt het na enkele weken nog onvoldoende? Overleg dan met de arts. De arts kan misschien de dosering aanpassen of een ander medicijn voor schrijven.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over gabapentine bij volwassenen.

Om de kans op bijwerkingen aan het begin van de behandeling te verkleinen, moet uw kind starten met een lage dosering. De dosering wordt daarna geleidelijk opgebouwd.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid en vermindering van het reactie-, concentratie- en coördinatievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij oplettendheid nodig is, zoals tijdens het fietsen, spelen, leren of op school. Slaperigheid en sufheid gaan meestal over als uw kind een week lang dezelfde dosering gebruikt. Het lichaam went er dan aan. Maar zolang de dosering nog wordt opgebouwd, kan uw kind last hebben van deze bijwerking.
 • Meer kans op een virusinfectie, zoals keelontsteking, verkoudheid, griep, bronchitis of middenoorontsteking. Neem contact op met de arts als uw kind keelpijn, oorpijn of koorts heeft, hoest of kortademig is.
 • Psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, opwinding, nervositeit of agressie. Neem contact op met de arts als u dit merkt.
 • Stuipen. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt. Raadpleeg de arts als uw kind hier last van heeft.
 • Bewegingsstoornissen, zoals de drang om druk te bewegen. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Gabapentine is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • capsules.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij gabapentine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 23-06-2020

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

gabapentine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!