Klachten & ZiektesZenuwpijn

Zenuwpijn

Wat is zenuwpijn?Hoe herken ik zenuwpijn?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij zenuwpijn?
 • Bij zenuwpijn is er een beschadiging of ontsteking van een zenuw. Vaak maar aan 1 kant van uw lichaam, dus links of rechts.

  Zenuwpijn in beide benen tegelijk komt vaak door een vernauwing van het wervelkanaal onder in uw rug. De lange zenuwen die via het wervelkanaal naar uw benen lopen, kunnen door deze vernauwing bekneld raken.

  Soms is de oorzaak onduidelijk en heeft blijven zoeken naar een oorzaak geen zin. 

  Zenuwpijn gaat vaak samen met “gewone” pijn. De pijn is (heel) vervelend maar is op zich niet gevaarlijk.

  Door een ontsteking of een ziekte, zoals bij diabetes mellitus, kan een zenuw beschadigd raken. Dat geeft pijn in een huidgebied. Soms ontstaat dit door een infectie, zoals bij gordelroos. Maar ook kan een zenuw beklemd raken, zoals bij een hernia of bij carpale tunnel syndroom

  Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij aangezichtspijn bijvoorbeeld is er vaak geen verklaring. 

  Kijk voor meer informatie over zenuwpijn op www.thuisarts.nl
   • Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn die soms stekend of schietend is.
   • De pijn houdt vaak lang aan (meerdere weken).
   • Zenuwpijn zit soms in een bepaald huidgebied, dat dan vaak doof aanvoelt of juist pijnlijk is bij aanraken.
   • De pijn reageert slecht op 'gewone' pijnstillers zoals paracetamol.
   • Soms heeft u naast de pijn ook jeuk of tintelingen op die plek.
   • Ook kan het gebied koud aanvoelen.
   • Wrijven op de plek maakt de pijn vaak erger.
   Kijk voor meer informatie over zenuwpijn op www.thuisarts.nl
    • Is de pijn heftig, houdt hij lang aan, neemt hij toe, of komt hij steeds terug? Ga dan naar uw huisarts. Samen kunt u kijken wat de oorzaak is en die oorzaak zo mogelijk behandelen. 
    • Zenuwpijn kan verergeren of pijnscheuten geven bij aanraken, koude of wrijven. Probeer dit dan zoveel mogelijk te vermijden.
    • Sommige mensen vinden het prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn te verminderen maar het geneest niet sneller.
    • Afleiding en ontspanning kunnen de pijn verminderen. De pijn gaat hierdoor niet weg, maar u heeft er minder last van.
    • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden. Verdeel zo nodig uw activiteiten over de dag.
    • Blijf bewegen, voor zo ver dat kan, ook bij pijn. Neemt de pijn hierdoor toe, stop dan. Zo blijft u fit en behoudt u uw spierkracht. 
    • De pijn is vervelend maar kan geen kwaad.  

    Kijk voor meer informatie over zenuwpijn op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Tricyclische antidepressiva
       Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties.

       Tricyclische antidepressiva worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook zenuwpijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline.

       Carbamazepine en andere anti-epileptica
       Anti-epileptica worden van oorsprong toegepast tegen epilepsie. Ze worden echter ook gebruikt bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals de trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn als gevolg van diabetes mellitus. Hoe anti-epileptica precies werken bij zenuwpijn is niet bekend. Voorbeelden zijn carbamazepine, fenytoïne (bij kinderen), gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine.

       Pregabaline
       Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen.

       Baclofen
       Baclofen is een spierverslapper. Het wordt gebruikt bij aangezichtspijn. Dit is een soort zenuwpijn. Uw arts kan baclofen voorschrijven wanneer andere middelen onvoldoende of helemaal niet werken.

       Lidocaïne op de huid
       Lidocaïne crème, gel of smeersel wordt gebruikt bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het Herpes-virus, bijvoorbeeld bij gordelroos. Lidocaïne maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

       Capsaïcine
       Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.Tevens maakt de crème de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn vermindert meestal binnen 1-2 weken.

       Duloxetine
       Duloxetine regelt de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen in de hersenen die een rol spelen bij pijn. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in binnen één tot twee weken.

       Venlafaxine
       Venlafaxine regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. Venlafaxine verbetert de stemming en vermindert angsten. Venlafaxine heeft ook een lichte invloed op norepinefrine (noradrenaline) en dopamine, twee andere natuurlijke stoffen met effect op de stemming. Het wordt oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Maar het heeft ook effect bij zenuwpijn.

       Medicinale cannabis
       Cannabis wordt soms gebruikt bij mensen met ernstige chronische pijn, met name pijn die wordt veroorzaakt door een zenuwbeschadiging en niet goed is te behandelen met reguliere geneesmiddelen. De werkzaamheid van cannabis is pas in beperkte mate onderzocht. Cannabis zal daarom pas worden voorgeschreven als reguliere behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

       Dronabinol is één van de werkzame bestanddelen van cannabis en is apart verkrijgbaar. Het is alleen in het buitenland op de markt en kan alleen met een speciale artsenverklaring in de apotheek worden besteld.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 12-10-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 01-06-2018

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: