Medicijnenglucagon

glucagon

Belangrijkste zakenWaarbij gebruik ik het?Mogelijke bijwerkingenHoe gebruik ik dit?Gebruik met andere medicijnenGebruik bij zwangerschap of borstvoedingOnder welke namen verkrijgbaar?Heb ik een recept nodig?
  • Glucagon wordt in de alvleesklier (pancreas) gemaakt. Het verhoogt het bloedsuiker.
  • Bij diabetes mellitus (suikerziekte), om een te laag bloedsuiker ('hypo') te behandelen. U kunt een injectie of neuspoeder met glucagon krijgen als u zo suf bent dat u niets meer kan eten of drinken.
  • Meestal merkt u binnen 10 minuten verbetering: minder sufheid, hongergevoel, bleekheid, beven, zweten, wazig zien, verwardheid, vermoeidheid en hoofdpijn.
  • De apotheek zal u uitleggen hoe de injectie of neuspoeder gebruikt moet worden. U heeft hem snel nodig als u het bewustzijn dreigt te verliezen. Laat een huisgenoot het ook leren.
  • De belangrijkste bijwerking is misselijkheid. Dit trekt vanzelf binnen een uur weg.
  • Bent u diabetespatiënt? Wees dan altijd bedacht op een hypo. Neem dus altijd wat druivensuiker mee. Als u niet meer aanspreekbaar bent: zorg dat een ander glucagon kan spuiten en een arts bellen.
  • Glucagon verhoogt het bloedsuiker.

   Artsen schrijven glucagon voor bij een te laag bloedsuiker ('hypo') bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte).

   Artsen gebruiken glucagon ook in het ziekenhuis om de darmbewegingen te onderdrukken. Bijvoorbeeld bij een onderzoek aan de darmen. En verder bij onderzoek naar de werking van de alvleesklier. Ook gebruiken artsen het als iemand teveel van bepaalde medicijnen tegen een hoge bloeddruk heeft ingenomen. Bijvoorbeeld een betablokker, zoals metoprolol, of een calciumblokker, zoals verapamil.

   Deze tekst gaat alleen over het gebruik van glucagon bij een hypo door diabetes mellitus.

   • Bij diabetes mellitus (suikerziekte) is er te veel glucose in het bloed. Dat komt omdat de alvleesklier te weinig of geen insuline aanmaakt, of omdat de spieren of de lever ongevoelig zijn voor de werking van insuline. Het hormoon insuline is nodig voor de cellen om glucose uit voedsel (koolhydraten, suikers) als energiebron te gebruiken. Insuline zorgt er voor dat de cellen glucose opnemen en dat een te veel aan glucose in de lever en spieren wordt opgeslagen (als voorraad).

    De behandeling van diabetes is erop gericht om de hoeveelheid glucose in het bloed te verlagen. Hierdoor verdwijnen de klachten, zoals dorst en moeheid. Door de behandeling is de kans kleiner dat op den duur hart- en bloedvaten, zenuwen, nieren en ogen beschadigd worden. Maar een te laag bloedsuiker is ook niet goed. Dan kan een hypoglykemie (hypo) ontstaan. Een hypo moet snel worden behandeld omdat u anders bewusteloos kunt raken.

    Verschijnselen hypo
    Een hypo is te herkennen aan hongergevoel, bleekheid, beven en zweten, wazig zien, verwardheid, vermoeidheid, hoofdpijn en uiteindelijk bewusteloosheid. U kunt uw eigen bloedsuiker meten met een bloedsuikermeter. Als uw bloedsuiker lager is dan 3 mmol per liter, is er sprake van een hypo.

    Oorzaken
    Een hypo kan ontstaan als u te weinig koolhydraten hebt gegeten, of als u meer glucose heeft verbruikt, bijvoorbeeld met sporten. Een hypo kan ook ontstaan als bijwerking van de medicijnen tegen diabetes. Bijvoorbeeld als u meer insuline heeft gespoten dan u op dat moment nodig heeft. Ook sommige tabletten tegen diabetes kunnen een hypo veroorzaken.

    Behandeling van een hypo
    U kunt de verschijnselen van een hypo opheffen door iets te eten of te drinken, bij voorkeur druivensuiker (dextrose, 6 tabletten), of eventueel suikerklontjes ( 4 tot 6), een lepel honing, extra zoete limonade of een sportdrank. Houd daarom altijd een van deze voedingsmiddelen bij de hand. Kunstmatige zoetstoffen hebben geen effect, dus neem bij een hypo geen 'light' drankje. Daarna moet u een boterham eten met zoet beleg. Dit zorgt ervoor dat het bloedsuiker op peil blijft nadat de druivensuiker zijn werk heeft gedaan.
    Zeer zelden kan 's nachts een ‘hypo’ ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat u wat suiker bij de hand heeft als u in bed ligt, bijvoorbeeld druivensuikertabletten op uw nachtkastje.

    Als u al suf wordt en het bewustzijn dreigt te verliezen, kunt u niet meer eten of drinken.  In dat geval kunt u glucose krijgen via een infuus in het ziekenhuis. Of iemand in uw omgeving kan bij u glucagon injecteren of glucagon geven via de neus.

    Effect
    Glucagon zorgt dat het bloedsuiker toeneemt. Hierdoor verdwijnen de verschijnselen van een hypo.  De werking begint binnen 10 minuten. Binnen 20 minuten moet u weer volledig bij bewustzijn zijn. Na 1 tot 2 uur is het bloedsuiker meestal weer normaal.

   • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

    Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

    • Bij gebruik van neuspoeder: hoofdpijn en irritatie in de neus en keel.

    Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

    • Misselijkheid en braken.

     Deze bijwerkingen gaan binnen een uur over.

    Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

    • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan roodheid, huiduitslag en jeuk.

     Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, overmatig zweten, snelle hartslag, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Dan moet u onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. In deze gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor glucagon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

    • Plotseling stijgen van de bloeddruk, vooral bij mensen met een tumor in het bijniermerg (feochromocytoom). Het is te merken aan wazig zien, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, benauwdheid, pijn op de borst en flauwvallen.

     Neem contact op met uw arts als dit optreedt.


    Neem contact op met uw apotheker of arts als u te veel last heeft van deze of andere bijwerkingen waar u zich zorgen over maakt.


    Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

    • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
     Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
     Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
     Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
     • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

      Hoe?
      Meestal kunt u bij een hypo niet meer zelf glucagon toedienen, omdat u buiten bewustzijn bent. Iemand uit uw omgeving moet u helpen. Laat daarom mensen in uw omgeving zien hoe zij glucagon moeten injecteren of geven via de neus.

      Vraag hen ook altijd zo snel mogelijk een arts te waarschuwen als u buiten bewustzijn raakt. Als 10 minuten na het toedienen van glucagon nog geen effect merkbaar is, zal een arts suiker per injectie of infuus moeten toedienen.

      Gebruiksaanwijzing injectie (GlucaGen)

      Bewaar GlucaGen in een koelkast. Controleer regelmatig de uiterste gebruiksdatum, zodat u altijd een bruikbare spuit in huis heeft.

      • Een GlucaGen-verpakking bevat een flesje met glucagonpoeder en een flesje of spuitje met water. Heeft u een verpakking met een flesje met water en een losse injectiespuit? U moet dan eerst het water uit het flesje opzuigen in de injectiespuit.
      • Verwijder de plastic dop van het flesje met poeder.
      • Prik de naald van de spuit door het rubberen dopje van het flesje met poeder en spuit het water in het flesje. Laat de spuit in het flesje zitten.
      • Zwenk het flesje enkele malen om, totdat het poeder is opgelost en de oplossing helder is. Haal de naald daarbij NIET uit het flesje.
      • Controleer of de zuiger van de spuit helemaal is ingedrukt.
      • Houd het flesje op zijn kop. Zuig daarna de vloeistof weer in de spuit door de zuiger naar beneden te trekken. Pas op dat u niet de zuiger uit de spuit trekt.
      • Houd de spuit met de naald naar boven. Druk de luchtbel die bovenin zit uit de spuit. Soms moet u even tikken tegen de spuit om de luchtbelletjes boven in de spuit te verzamelen.
      • Spuit de vloeistof in. Dat kan in een spier of onder de huid. Bijvoorbeeld in het bovenbeen, maar het kan ook in de bil, buik of bovenarm.

      Gebruiksaanwijzing neuspoeder (Baqsimi)

      Bewaar Baqsimi in de met folie omwikkelde koker. Verwijder de folie niet en open de koker vlak voor het toedienen. Controleer regelmatig de uiterste gebruiksdatum, zodat u altijd bruikbaar neuspoeder in huis heeft.

      • Verwijder de folie door aan de rode strip te trekken.
      • Open het deksel en haal de container met neuspoeder uit de koker. Let daarbij op dat u de zuiger met de groene lijn niet indrukt.
      • Houd de container met neuspoeder tussen de vingers en de duim.
      • Breng de tuit voorzichtig in een neusgat tot de vinger de buitenkant van de neus raakt.
      • Druk de zuiger helemaal in met uw duim tot de groene lijn op de zuiger niet meer zichtbaar is.

      Leg de bewusteloze persoon op zijn of haar zij omdat deze zo het makkelijkst kan ademhalen.

      Zodra de persoon bij bewustzijn komt moet hij of suiker innemen (bij voorkeur in de vorm van druivensuiker (6 tabletten 'Dextro') of een groot glas aangelengde limonadesiroop. Als er geen suiker of limonadesiroop voorhanden is, kunt u ook uitwijken naar bijvoorbeeld vijf suikerklontjes, een eetlepel suiker opgelost in water, een paar biscuitjes, een snee brood of een groot glas vruchtensap.

      Geef NOOIT voedsel of drank aan een bewusteloos persoon: het kan per ongeluk in de luchtpijp komen en zo verstikking of longontsteking veroorzaken.

      Wanneer?
      Het is belangrijk bij een hypo snel te handelen. Glucagon moet worden toegediend als de persoon met de hypo geen suiker of ander voedsel kan innemen. Of als het te lang duurt voordat dit werkt.

      • Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend, als het wordt gebruikt bij een hypo.

       • Zwangerschap
        U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet schadelijk voor het kind.

        Borstvoeding
        U kunt dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het waarschijnlijk niet slecht voor de baby.

        Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij Moeders van Morgen.

        • De werkzame stof glucagon zit in de volgende producten:
         • Glucagon is sinds 1965 in Nederland op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam GlucaGen en als neuspoeder onder de merknaam Baqsimi.

          Laatst bijgewerkt op 25-10-2022

          Disclaimer

          Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

          Vond u deze informatie nuttig?

          Vind een apotheek

          Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
          Vind een apotheek blob

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

          Meldpunt medicijnen

          Werkt uw medicijn heel goed of juist niet? Wordt uw medicijn niet vergoed? Of heeft u last van een bijwerking? Meld uw ervaring

          Geen ervaringen gevonden

          Informatie wordt bijgewerkt: