guselkumab

guselkumab

Trefwoord
naar medicijnen

guselkumab

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over guselkumab

 • Guselkumab remt afweerreacties en ontstekingen. Het vermindert schilfering en jeuk.
 • Bij psoriasis (een huidziekte met droge huid en schilfers).
 • Meestal merkt u binnen paar weken dat uw ziekte rustiger wordt.
 • U krijgt dit medicijn via een injectie vlak onder uw huid. Na de eerste injectie volgt na 4 weken een tweede. Daarna krijgt u elke 8 weken een injectie.
 • Injecteert u dit medicijn zelf? Haal de spuit een half uur voor injectie voorzichtig uit de koelkast. Hierdoor kan de spuit op kamertemperatuur komen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Verwarm de injectie NIET met een magnetron of in uw handen, dan werkt het medicijn niet meer goed.
 • U kunt last krijgen van verkoudheid, keelpijn, loopneus en ontsteking van de voorhoofdsholten of bijholten.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Wat doet guselkumab en waarbij gebruik ik het?

Guselkumab remt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de groep van interleukine-remmers. Guselkumab is een biologisch medicijn (biological). Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis.

Psoriasis

Verschijnsel
Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig. Ook jeukt de huid vaak. De klachten verschillen sterk. Perioden met weinig klachten wisselen zich af met perioden met heftige verschijnselen. De verschijnselen verschillen van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak komen de verschijnselen ook voor op de nagels.

Oorzaak
Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Waarschijnlijk is psoriasis een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid.

Behandeling
Bij psoriasis schrijven artsen eerst een medicijn voor op de huid voor dat de ontsteking en schilfering vermindert. Bijvoorbeeld bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal uw arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze ook niet helpen en als uw psoriasis ernstig is, kan uw arts guselkumab voorschrijven.

Werking en effect
Guselkumab remt in het lichaam het effect van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten ontstaan bij ontstekingen zoals bij psoriasis. Ze verergeren de ontsteking, waardoor weer nieuwe interleukines vrijkomen. Door de interleukines te remmen wordt dit proces doorbroken.

Guselkumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat de schilfering, jeuk en ontstoken huid minder worden.

Lees meer over psoriasis

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van bovenste luchtwegen. U kunt last krijgen van verkoudheid, keelpijn, loopneus en ontsteking van de voorhoofdsholten of bijholten (sinusitis).

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Gewrichtspijn.
 • Buikgriep en diarree. Drink voldoende om uitdroging te voorkomen.
 • Schimmelinfectie, bijvoorbeeld tussen de tenen (voetschimmel).
 • Infectie met herpes simplex virus, bijvoorbeeld op uw lippen (koortslip).
 • Roodheid en zeer zelden pijn op plaats van injectie.

Zeer zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, buik of bovenbeen.

In het algemeen worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Mogelijk heeft u geleerd uzelf te injecteren.

Zelf toedienen

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet krachtig schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
 • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
 • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET in uw hand of met de magnetron, dan werkt het medicijn minder goed.
 • Gebruik de injectie alleen als de vloeistof helder is. De vloeistof mag niet troebel zijn en er mogen geen deeltjes in de vloeistof zitten.

Wanneer?
Na de eerste injectie volgt na 4 weken een tweede. Daarna krijgt u elke 8 weken een injectie.

Hoelang?
Binnen 16 weken moet duidelijk merkbaar zijn dat het medicijn werkt. Merkt u binnen 16 weken geen verbetering? Dan heeft het geen zin om dit medicijn verder te gebruiken. Overleg met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter voor u.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Bent u de afspraak voor de injectie vergeten? Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige om een nieuwe afspraak te maken.
 • Injecteert u zelf en bent u de injectie vergeten? Neem dan contact op met uw arts om af te spreken wanneer u de volgende dosis moet spuiten.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik guselkumab gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

 • Immunocyanine, een medicijn dat de afweer helpt. Door guselkumab werkt dit medicijn minder goed. Gebruik daarom deze medicijnen niet tegelijk. Overleg met uw arts.
 • Vaccins. Overleg met uw arts als u een vaccinatie krijgt. Sommige vaccins mag u niet gebruiken, omdat guselkumab ervoor zorgt dat deze vaccins minder goed werken. Ook verhoogt guselkumab de kans op bijwerkingen van deze vaccins. Voorbeelden van deze vaccins zijn: de bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Voorbeelden van deze vaccins zijn: influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin, vaccin tegen baarmoederhalskanker en hepatitis A en B vaccin.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

Gebruik daarom tijdens het gebruik en tot en met 12 weken na de laatste injectie betrouwbare anticonceptiemiddelen, bijvoorbeeld de pil en condooms. Anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat u niet zwanger wordt.

Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg met uw arts als u wilt stoppen.

Onder welke namen is guselkumab verkrijgbaar?

De werkzame stof guselkumab zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Guselkumab is sinds 2017 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Tremfya.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

guselkumab is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

27 March 2019

Zeer effectief! 80% van mijn lichaam was aangetast.. ongelooflijk en onbeschrijfelijk veel last gehad. Nu,na twee maanden heb ik nergens meer plekken. Grot...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!