hepatitis-A-vaccin

hepatitis-A-vaccin

Trefwoord
naar medicijnen

hepatitis-A-vaccin

vergroot
terug naar boven

Wat doet hepatitis-A-vaccin en waarbij gebruik ik het?

Hepatitis-A-vaccin bevat dode hepatitis-A-virussen. Het beschermt tegen infecties met het hepatitis A-virus.

Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen die meer kans hebben met het hepatitis-A-virus te worden besmet.

Infecties met virussen

 • Bij een infectie

Hepatitis A is een leverontsteking veroorzaakt door een virus. Er bestaan verschillende soorten hepatitisvirussen. Ze worden met letters aangeduid: A, B en C. Hier gaat het om virustype A en de ziekte hepatitis A.

Hepatitis A
In de meeste gevallen verloopt de infectie zonder verschijnselen. Als er wel verschijnselen optreden, is dit meestal een plotseling gebrek aan eetlust, algemeen ziektegevoel, misselijkheid en braken, koorts, gewrichtspijn en galbulten.

Na een paar dagen kan een gele verkleuring van de huid ontstaan (geelzucht), die in enkele weken weer afneemt. Tijdens deze klachten is men zeer besmettelijk, via de eigen ontlasting.

Oorzaak
Hepatitis A is een zeer besmettelijke ziekte. U kunt de ziekte krijgen als u het virus binnenkrijgt via sporen van menselijke ontlasting. Dit kan door gebruik van besmet water of voedsel, maar ook via oraal-anaal seksueel contact.

Hepatitis A voorkomen
Tegen deze ziekte kunt u worden gevaccineerd met een injectie. Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen het virus. Als u dan in aanraking komt met levende virussen, kan uw lichaam deze effectief bestrijden. Het werkt binnen 4 weken, meestal al na 2 weken.

Een eerste inenting met hepatitis A-vaccin beschermt volledig tegen hepatitis A gedurende ongeveer 1 jaar. Een tweede injectie is goed voor ten minste 25 jaar bescherming.

Reist u naar een gebied waar hepatitis A voorkomt, neem dan ook de volgende maatregelen.

 • Ontsmet uw handen met handdesinfectans ná gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten. 
 • Drink alleen water uit verzegelde flessen, drink géén kraanwater. 
 • Was groente en fruit in schoon (gekookt) water. Fruit moet u eerst schillen.
 • Eet geen rauw of halfrauw vlees of schelpdieren. 
 • Maak minimaal een keer per dag het toilet schoon met wegwerpdoekjes. 
 • Verschoon dagelijks de handdoek in het toilet. 
 • Houd uw nagels kort. 
 • Poets uw tanden met water uit een verzegelde fles. 
 • Vermijd gemeenschappelijk gebruik van washandjes, handdoeken en tandenborstel.

Voor meer informatie zie het Landelijk Centrum Reizigersinformatie www.lcr.nl

Lees meer over infecties met virussen

Vaccinaties

De vaccinatie wordt gegeven aan mensen die extra kans lopen op hepatitis A, zoals:

 • medewerkers van crèches, peuterspeelzalen, basisscholen en in tehuizen voor verstandelijk gehandicapten, omdat zij veel in aanraking komen met ontlasting; 
 • mensen met veel wisselende seksuele contacten waarbij de kans groot is op besmetting;
 • mensen met een leverziekte.
 • dragers van hepatitis B of C-virus, omdat zij meer kans hebben op infectie met hepatitis A;
 • gebruikers van intraveneuze drugs;
 • mensen die samenleven met personen die hepatitis A hebben;
 • reizigers naar landen waar hepatitis A heerst.

Apotheken, maar ook reisorganisaties, GGD’en, huisartsen en het Landelijk Centrum Reizigersinformatie (www.lcr.nl) kunnen u informeren over de landen waar hepatitis A vooral voorkomt.

Voor de reizigersvaccinaties kunt u terecht bij GGD’en en centra die gespecialiseerd zijn in reizigersadvisering. Mensen die ooit al hepatitis A hebben gehad, hoeven niet tegen hepatitis A te worden ingeënt. Zij zijn hun leven lang beschermd tegen deze ziekte.

Lees meer over vaccinaties

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijn, roodheid, warmte, zwelling of gevoeligheid op de plaats van de injectie, zelden harde plek onder de huid en zeer zelden jeuk of doof gevoel op de plaats van injectie.
 • Vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust en buikpijn.
 • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn of slaperigheid. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts.
  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.

Wanneer?
Houd er rekening mee dat de inenting pas na 2-3 weken tegen de ziekte beschermt. Laat u dus minimaal 3 weken voor vertrek naar een risicoland inenten.

U krijgt meestal twee opeenvolgende inentingen met een 0.5-1 jaar tussentijd. De bescherming houdt dan ongeveer 25 jaar aan.

Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u kort voor vertrek naar een risicoland pas denkt aan de inenting: laat hem dan alsnog zo snel mogelijk uitvoeren.

Als u de tweede inenting (na maximaal 1 jaar) bent vergeten, kan het zijn dat u niet optimaal beschermd bent. Laat de tweede inenting alsnog uitvoeren om langdurige bescherming te krijgen. U hoeft de eerste injectie meestal niet over te doen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit vaccin zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik hepatitis-A-vaccin gebruiken met andere medicijnen?

Dit vaccin heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De onderstaande medicijnen verminderen de werking van het vaccin. Hierdoor bent u mogelijk onvoldoende beschermt. Overleg hierover met uw arts. Uw arts zal u extra controleren. Als het nodig is, krijgt u een tweede vaccinatie.

 • Medicijnen tegen kanker die het afweer onderdrukken, zoals dasatinib, imatinib en methotrexaat.
 • Bijnierschorshormonen, zoals betamethason, hydrocortison en prednisolon.
 • Afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt bij onder andere reumatoïde artritis en na een orgaantransplantaties, zoals azathioprine, ciclosporine en tacrolimus.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang zijn? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit vaccin tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Realiseer u echter dat de ziektes waar het vaccin tegen beschermt ook schadelijk kunnen zijn. Weeg daarom samen met uw arts of apotheker de risico's tegen elkaar af.

Borstvoeding
U kunt dit vaccin veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit vaccin in de moedermelk terecht komt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het niet schadelijk voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Onder welke namen is hepatitis-A-vaccin verkrijgbaar?

De werkzame stof hepatitis-A-vaccin zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Hepatitis-A-vaccin is sinds 1992 internationaal op de markt. Injecties met dit vaccin zijn op recept verkrijgbaar onder de merknamen Avaxim, Havrix en Vaqta.

In combinatie met hepatitis-B-vaccin is het op de markt onder de merknamen Ambirix en Twinrix.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 04-05-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

hepatitis-A-vaccin is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

13 May 2016

Vijfde dag van pijnlijke tot zeer pijnlijk arm. Vaccinatie in combinatie met Vaxis. Weet natuurlijk niet welke van de twee de boosdoener is.

31 March 2016

Na 4 maanden begint de plek van de hepatitis A vaccinatie pijnlijk aan te voelen. Terwijl direct na de vaccinatie het zware en pijnlijke gevoel niet heftig...

25 March 2011

Op *** 2001 ben ik gevaccineerd tegen tropische ziektes, op *** in ***.. 's Avonds ben ik onderweg van mijn motorfiets gevallen, vlak na een rotonde. Mijn ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!