Klachten & ZiektesVaccinaties

Vaccinaties

Klachten & ZiektesVaccinaties

Vaccinaties

Wat zijn Vaccinaties?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Vaccinaties?
 • Een vaccinatie is meestal een prik. Met die prik wordt een verzwakte of dode ziekteverwekker onder de huid gespoten. Het geven van zo'n prik noemen we vaccineren.

  Vaccineren beschermt tegen infectieziekten. Het lichaam reageert op de vaccinatie met het maken van antistoffen. Als het lichaam nu in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt. Je wordt dan niet of veel minder ziek.

  Het Rijksvaccinatieprogramma geeft alle kinderen in Nederland de mogelijkheid om tegen allerlei ziektes te worden ingeënt. Hiermee wordt niet alleen uw kind beschermd, maar ook uw omgeving. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op besmetting. Dit heet groepsimmuniteit en is vooral voor jonge kinderen belangrijk. Klik hier voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.

  Verpleegkundigen en jeugdartsen van het consultatiebureau zullen vaccinaties met u bespreken. U krijgt een uitnodiging om uw kind mee te laten doen met het Rijksvaccinatieprogramma. Klik hier voor meer informatie over praktische zaken.

  Sommige ouders zijn bang dat vaccinaties kans geven op ernstige ziekte, autisme, of zelfs overlijden. Hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat dit niet waar is. Deze ziektes komen niet vaker voor bij gevaccineerde kinderen dan bij kinderen die niet gevaccineerd zijn. Maar een kind dat niet is gevaccineerd heeft wel een veel grotere kans om ernstige ziektes te krijgen. Mocht u twijfelen over vaccinatie of een verhaal hebben gehoord waar u meer over zou willen weten, dan kunt u hier meer informatie vinden.

  Er gaan veel geruchten rond over de stoffen die in vaccins zitten. Bijvoorbeeld dat er schadelijke stoffen zoals kwik in zouden zitten. Dit gerucht is niet waar en komt door oude of onbetrouwbare informatie. De vaccinaties die worden gebruikt zijn veilig voor u en uw kind. Hier vindt u meer informatie over de stoffen in vaccins.

  Ook als u op reis gaat naar verre landen kan het nodig zijn om gevaccineerd te worden tegen ziektes die u in die landen zou kunnen krijgen. Mensen die vanwege hun beroep een hoger risico lopen op bepaalde infecties, hebben soms extra vaccinaties nodig. Kijk voor meer informatie over vaccinaties en reizigersziekten op thuisarts.nl.

    • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

     • Receptcontrole

     De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

     • Overzicht van uw medicijnen

     Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

     • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

     Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

     • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

     Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

     • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

     De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

     • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

     Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

     • Medicatiebeoordeling

     Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

     • Zelfzorg

     Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

     • Bezorgservice

     Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

    • Vaccins
     Om u, uw kind en uw omgeving te beschermen tegen infectieziekten, wordt gebruikgemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte ziekteverwekkers. Na injectie met een vaccin maakt het lichaam hier afweerstoffen tegen. Als het lichaam nu in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt. Je wordt dan niet of veel minder ziek.

     Er zijn verschillende soorten vaccins. Er zijn bijvoorbeeld vaccins die onderdeel uitmaken van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen, zoals vaccins tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en hepatitis B. Het kinkhoestvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma voor zwangeren. Daarnaast zijn er vaccins voor als u lang naar een ver land reist. Bijvoorbeeld vaccins tegen tuberculose of meningokokken.

     Laatst bijgewerkt KNMP: 13-12-2019

     Laatst bijgewerkt NHG: 29-04-2014

     Disclaimer

     Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

     Vond u deze informatie nuttig?

     Vind een apotheek

     Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
     Vind een apotheek blob

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
     Informatie wordt bijgewerkt: