Medicijneninfluenzavaccin

influenzavaccin

Medicijneninfluenzavaccin

influenzavaccin

Waarbij gebruik ik het?Mogelijke bijwerkingenHoe gebruik ik dit?Mag ik autorijden, alcohol drinken, alles eten?Gebruik met andere medicijnenGebruik bij zwangerschap of borstvoedingOnder welke namen verkrijgbaar?Heb ik een recept nodig?
 • Influenzavaccin bevat bestanddelen van griepvirussen van verschillende virusstammen.

  Het beschermt tegen een infectie met griepvirussen en daardoor ook tegen griep. Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen.

  • De 'echte' griep (influenza) is een infectie met een van de stammen van het influenzavirus. U kunt tegen meerdere stammen van het influenzavirus worden gevaccineerd.

   • Verschijnselen
    Bij de 'echte' griep zijn de luchtwegen geïnfecteerd met het influenzavirus. Het onderscheid tussen een verkoudheid en de echte griep is niet altijd makkelijk te maken. Bij de griep stijgt de koorts tot boven de 38 ºC, heeft u koude rillingen en stevige spierpijn, en voelt u zich heel ziek, moe en zwak.

    Ook kunnen hoofdpijn, keelpijn, hoesten, niezen en een verstopte neus voorkomen. Deze verschijnselen komen ook voor bij een verkoudheid.

    Griep en verkoudheid zijn beide meestal na 1 week over. Van de griep voelt u zich vaak daarna nog 1-2 weken slap.

    Oorzaak
    Griep wordt veroorzaakt door besmetting met het influenzavirus.

    Er bestaan verschillende stammen van het influenzavirus en regelmatig komen er nieuwe stammen bij. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt elk jaar welke virusstammen naar alle waarschijnlijkheid in het komende jaar gaan heersen. Aan de hand van die gegevens maken de fabrikanten elk jaar een nieuw vaccin met daarin de bestanddelen van die virusstammen.

    Griep voorkomen
    Bij sommige mensen kan griep zeer ernstig verlopen, zoals bij mensen met longziekten of bij oude mensen die kwetsbaar zijn doordat ze al diverse aandoeningen hebben. Vandaar dat die mensen gevaccineerd worden met het influenzavaccin.

    Na injectie met bestanddelen van de influenzavirussen, maakt het lichaam hier afweerstoffen tegen. Als u dan in aanraking komt met levende influenzavirussen, komt uw afweer sneller op gang.

    De griep gaat dan ongemerkt voorbij of verloopt minder ernstig. Het vaccin beschermt binnen 3 weken tegen griep door virusstammen die in het vaccin zitten. Het vaccin werkt alleen tegen de echte griep, niet tegen gewone verkoudheden. U kunt dus toch een periode van koorts en ziekte doormaken, maar dan als gevolg van een ‘gewone’ verkoudheid. De virusstammen van de griep veranderen regelmatig een beetje. Daarom heeft u elk jaar een nieuwe griepprik nodig, waarin die nieuwe virusstammen zijn verwerkt.

    • De vaccinatie wordt gegeven aan mensen bij wie de griep ernstig kan verlopen, zoals

     • mensen ouder dan zestig jaar;
     • mensen jonger dan zestig jaar met: chronische longziekte, (zoals astma of COPD), diabetes (suikerziekte), een hartaandoening, ernstige nierziekte, ernstige leverziekte, spierziekte, een neurologische ziekte, een slecht functionerende milt of geen milt, hiv, ernstig overgewicht, dementie, een cochleair implantaat, een ziekte waarbij men afweeronderdrukkende medicijnen of chemotherapie moet gebruiken.

     Het vaccin wordt ook geadviseerd aan mensen die veel in contact komen met deze kwetsbare groepen, zoals mensen die werken in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleegtehuizen. Dat is vooral om te voorkomen dat men de mensen uit de kwetsbare groepen met de griep besmet.

     Ook aan zwangere vrouwen die tijdens het griepseizoen 22 weken of langer zwanger zijn wordt het vaccin geadviseerd. Hierdoor is de zwangere vrouw zelf beschermd en heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Bekijk ook het filmpje over de griepprik tijdens de zwangerschap.

     Soms wordt het influenzavaccin ook gegeven aan bewoners van verpleeghuizen, verstandelijk gehandicapten die in een gezinsvervangend tehuis wonen of aan gezinsleden van mensen bij wie de griep zeer ernstige gevolgen kan hebben doordat hun afweersysteem erg is verminderd. Uw arts kan u hierover adviseren.

    • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

     De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

     Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

     • Tot enkele uren na de injectie: pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, jeuk, zwelling of harde plek onder de huid.

     • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, prikkelbaarheid, verminderde eetlust en zelden koorts, rillingen en vermoeidheid.

      Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan en zijn veel milder dan bij de echte griep. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.

     Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

     • Zweten en duizeligheid.

     • Slapeloosheid of zelden juist slaperigheid.

     Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

     • Huidreacties, zoals huiduitslag en galbulten.

      Zeer zelden komt jeuk voor.

     • Gezwollen lymfeklieren in de hals of oksel.

     • Irritatie van de ogen.

     • Flauwvallen

      Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u de volgende vaccinatie zittend of liggend kunt krijgen.

     • Maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn.

     • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

      In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

     • Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts.

     • Verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor heeft een hogere kans op een bloeding, zoals een bloedneus.


     Neem contact op met uw apotheker of arts als u te veel last heeft van deze of andere bijwerkingen waar u zich zorgen over maakt.


     Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

     • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
      Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
      Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
      Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
      • Hoe?
       De arts of verpleegkundige geeft de injectie onder de huid of in de spier van de bovenarm of dijbeen.

       Wanneer?
       Omdat het griepvirus vooral in de winter toeslaat, wordt het influenzavaccin bij voorkeur tussen midden oktober en midden november gegeven. De bescherming treedt binnen 3 weken op.

       Een tweede prik is nodig bij mensen die nog niet eerder een griepprik hebben gehad of die nog nooit de echte griep hebben gehad. Dit is vooral het geval bij jonge kinderen.

       Een tweede prik is ook nodig bij mensen waarbij het afweersysteem onvoldoende werkt om na één prik genoeg afweerstoffen te maken

       Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.

       • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
        Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

        • Dit vaccin heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

         De onderstaande medicijnen verminderen de werking van het vaccin. Hierdoor bent u mogelijk onvoldoende beschermt. Overleg hierover met uw arts. Uw arts zal u extra controleren. Als het nodig is, krijgt u een tweede vaccinatie.

         • Medicijnen tegen kanker die het afweer onderdrukken, zoals dasatinib, imatinib en methotrexaat.
         • Bijnierschorshormonen, zoals betamethason, hydrocortison en prednisolon.
         • Afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt bij onder andere reumatoïde artritis en na een orgaantransplantaties, zoals azathioprine, ciclosporine en tacrolimus.

         Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang zijn? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

         • U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

          Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij Moeders van Morgen.

          • De werkzame stof influenzavaccin zit in de volgende producten:
           • Het influenzavaccin is sinds 1953 internationaal op de markt. Het wordt ook wel de griepprik genoemd. De injectie is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Influvac en Vaxigrip.

            Laatst bijgewerkt op 10-01-2024

            Disclaimer

            Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

            Vond u deze informatie nuttig?

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

            Meldpunt medicijnen

            Werkt uw medicijn heel goed of juist niet? Wordt uw medicijn niet vergoed? Of heeft u last van een bijwerking? Meld uw ervaring

            Geen ervaringen gevonden

            Informatie wordt bijgewerkt: