Klachten & ZiektesGriep

Griep

Klachten & ZiektesGriep

Griep

Wat is griep?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij griep?
 • Griep begint met hoge koorts. U voelt zich erg ziek. 

  Bij de meeste mensen gaat griep vanzelf over.

  Sommige mensen kunnen wel ernstig ziek worden door griep, zoals 

  • oudere mensen (60 jaar en ouder)
  • mensen met een hartziekte
  • mensen met een longziekte

  Zij kunnen bijvoorbeeld problemen aan het hart krijgen of een longontsteking. 

  Griep komt door het griepvirus. 

  • Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en spuug.
  • Het virus gaat gemakkelijk van de een naar de ander: 
   • Als iemand met griep hoest, niest of praat, dan kunt u het griepvirus inademen. 
   • Als iemand met griep u een hand geeft, komt het virus op uw hand. Zit u daarna met die hand aan uw neus of mond, dan kunt u het virus binnenkrijgen.
  • Het virus verspreidt zich daarna in uw hele lichaam.
  Kijk voor meer informatie over griep op www.thuisarts.nl
   • Soms is corona de oorzaak van griepklachten. Laat u testen op corona.
   • Neem rust. U hoeft niet in bed te blijven. 
   • Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag.  Bij hoge koorts zweet u veel. Hierdoor verliest u veel vocht. Door genoeg te drinken vult u het vocht in uw lichaam weer aan. 
   • Ga niet sporten of trainen als u koorts heeft. En neem als de koorts weg is nog 1 tot 3 dagen rust.  

   Probeer te voorkomen dat mensen om u heen ook virussen krijgen:

   • Raak zo min mogelijk uw neus en mond aan.
   • Nies en hoest in uw elleboog. 
   • Was uw handen vaak met water en zeep.
   • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten. Gooi de zakdoekjes gelijk weg.
   Kijk voor meer informatie over griep op www.thuisarts.nl
   • Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer u last heeft van hoest, keelpijn, hoofdpijn of een verstopte neus, dan heeft uw apotheek een aantal tips om de klachten te verminderen.

    Koorts en pijn
    Koorts is een temperatuur van meer dan 38 °C. Het is één van de manieren waarop uw lichaam reageert op een infectie. Daarom is het niet altijd nodig koorts te onderdrukken.

    In het algemeen verdragen kinderen koorts beter dan volwassenen. Als een kind met koorts normaal reageert, normaal blijft drinken en wil spelen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is dan niet nodig het kind iets tegen de koorts te geven.

    Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn kunt u paracetamol gebruiken. Dat wordt in het algemeen goed verdragen, ook door mensen met maagklachten.

    Paracetamol levert bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen geen problemen op en kan incidenteel worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding.

    Paracetamol is geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. Uw apotheker kan u adviseren over de juiste dosering. Als vuistregel geldt dat volwassenen per keer 1 of 2 tabletten van 500 milligram mogen gebruiken. Meestal zijn 2 tot 3 tabletten per dag voldoende. Gebruik in elk geval nooit meer dan 6 tabletten per dag.

    Hoest
    Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u verlichten door:

    • een verzachtende hoestdrank;
    • een medicijn te gebruiken dat de hoestprikkel dempt, zoals noscapine.

    Kijk voor meer informatie over hoestklachten onder hoest.

    Verstopte neus
    Neusdruppels of neusspray met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat u weer goed door uw neus kunt ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan. Als het lukt, snuit dan u neus voor gebruik van de spray of druppels.

    Gebruik deze medicijnen nooit langer dan een week achter elkaar. Bij langdurig gebruik loopt u namelijk het risico dat uw neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

    Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout (natriumchloride). Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en u beter door uw neus kunt ademen. Deze neusdruppels en neusspray zijn zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen. U kunt de neusdruppels langere tijd gebruiken.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Paracetamol
      Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste medicijn om te gebruiken.

      Paracetamol in combinatie met andere medicijnen
      Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan. Verder wordt paracetamol soms gecombineerd met ander pijnstillers zoals propyfenazon of codeïne. Ook zit er soms vitamine C bij. Dit lijkt niet echt iets toe te voegen aan de werking.

      Ontstekingsremmende pijnstillers
      Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen en naproxen.

      Influenzavaccin
      Influenzavaccin wordt ook wel de 'griepprik'genoemd. Het vaccin werkt doordat er hele kleine hoeveelheden van het influenzavirus worden ingespoten. Als reactie hierop maakt het lichaam hier antistoffen tegen. Wanneer u vervolgens wordt geïnfecteerd met het influenzavirus, zullen de antistoffen dit virus onschadelijk maken. U zult nu veel minder of zelfs geen last hebben van de griep.

      Antivirale medicijnen
      Antivirale medicijnen remmen de vermeerdering van beide soorten influenzavirussen, namelijk type-A en type-B. Ze verlichten zo de verschijnselen van griep en verkorten de duur van een griepinfectie met gemiddeld anderhalve dag. Bovendien kunnen ze de griep voorkomen als u contact bent geweest met het griepvirus. Voorbeelden zijn oseltamivir en zanamivir.

      Echinacea
      Echinacea is een kruidenmiddel. Het wordt al heel lang gebruikt bij griep om de weerstand te verbeteren. Het effect van echinacea is niet aangetoond.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 14-06-2021

      Laatst bijgewerkt NHG: 01-09-2020

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: