linaclotide

linaclotide

Trefwoord
naar medicijnen

linaclotide

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over linaclotide

 • Linaclotide werkt tegen darmkrampen en pijn in de darmen. Het werkt ook laxerend.
 • Bij het prikkelbaredarmsyndroom, als u ook verstopping heeft.
 • U merkt binnen 4 weken of het medicijn voldoende bij u werkt. Blijft u na 4 weken klachten houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Neem de capsule in op een lege maag. Dit is bijvoorbeeld een half uur voor het ontbijt. U heeft dan minder last van diarree. Waarschuw uw arts bij ernstige diarree.
 • Andere maagdarmklachten: buikpijn, misselijkheid en winderigheid. Verder duizeligheid.
 • Een aantal leefmaatregelen zijn belangrijk bij het prikkelbaredarmsyndroom: eet vezelrijke voeding, drink veel, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en vermijd stress.
 • Verliest u bloed bij de ontlasting? Waarschuw dan uw arts.

Wat doet linaclotide en waarbij gebruik ik het?

Linaclotide stimuleert de beweging van de darmen en heft darmkrampen op. Het werkt ook laxerend.

Artsen schrijven het voor bij het prikkelbaredarmsyndroom, als u ook verstopping heeft.

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbare-darm-syndroom heeft u langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die ontstaan als er voedsel passeert. Ook kunt u last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen. Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts medicijnen voorschrijven.
Als u ook verstopping heeft, kan uw arts linaclotide voorschrijven. Het medicijn bevordert de darmbeweging. U heeft daardoor minder last van verstopping of een opgeblazen gevoel. Ook vermindert het de pijn in de darmen.

Effect
U merkt het effect meestal binnen 1 week. Als u na 4 weken geen verbetering merkt, kunt u met uw arts overleggen. Misschien is een ander medicijn dan meer geschikt voor u.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Lichte tot matige diarree. Bij de meeste mensen verdwijnt dit binnen enkele weken. Het is belangrijk om veel te drinken. Zo voorkomt u uitdroging door de diarree.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn, winderigheid, opgezette buik.
 • Ernstige diarree. Zeer zelden heeft u geen controle meer over de ontlasting (incontinentie), of heeft u heel vaak aandrang. Door ernstige diarree kunt u uitdrogen. U merkt dat doordat u niet veel plast, vermoeid bent, dorst en een droge mond heeft en de urine donker wordt. Waarschuw dan uw arts.
 • Duizeligheid. Dit kan ook ontstaan door een verlaagde bloeddruk. U heeft hier dan last van als u opstaat van bed of van een stoel. Sta daarom langzaam op. Blijft u duizelig? Ga dan liggen met de benen iets omhoog, bijvoorbeeld op een kussen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloeding uit de anus of bloedende aambei. Merkt u bloed bij de ontlasting? Waarschuw dan uw arts.
 • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust.
 • Tekort aan kalium in het bloed. Raadpleeg uw arts bij spierzwakte of spierkramp, of als u hartkloppingen en ernstige vermoeidheid krijgt.
 • Huiduitslag.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Wanneer?
De capsules eenmaal per dag innemen op een lege maag, ten minste een half uur voor het ontbijt. U heeft dan minder last van diarree en misselijkheid.

Hoelang?
Uw arts schrijft het medicijn meestal enkele weken tot maanden voor. Merkt u na 4 weken geen effect? Raadpleeg dan uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Bent u de dosis vergeten in te nemen voor het ontbijt? Neem de gemiste dosis dan een half uur voor de volgende maaltijd. Bent u het voor de laatste maaltijd van de dag vergeten? Sla dan de gemiste dosis over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Probeer uit welke voedingsmiddelen u beter kunt vermijden.

Mag ik linaclotide gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is linaclotide verkrijgbaar?

De werkzame stof linaclotide zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Linaclotide is sinds 2012 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules onder de merknaam Constella.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-12-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

linaclotide is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!