Medicijnenmedroxyprogesteron tabletten bij kinderen

medroxyprogesteron tabletten bij kinderen

Medicijnenmedroxyprogesteron tabletten bij kinderen

medroxyprogesteron tabletten bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Medroxyprogesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon. Dit heeft ongeveer een zelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

  Artsen schrijven medroxyprogesteron tabletten voor bij meisjes om te voorkomen dat het baarmoederslijmvlies te sterk groeit (endometriumhyperplasie) bij de behandeling van een vertraagde puberteit en een te sterke lengtegroei.

  • De puberteit kan te laat of niet starten, bijvoorbeeld bij het syndroom van Turner. Dit is een aangeboren aandoening, waarbij onder andere de eierstokken niet zijn ontwikkeld. Normale eierstokken maken vrouwelijk oestrogeenhormoon aan. Deze hormonen zorgen voor de puberteit, vrouwelijke vormen en de menstruatie. Door het gemis aan oestrogeenhormoon gebeurt dit niet.

   Artsen schrijven bij een vertraagde puberteit bij meisjes vanaf 11-12 jaar een zeer lage dosering van een oestrogeenhormoon voor, zoals estradiol of ethinylestradiol. Oestrogenen worden vaak gecombineerd met een vrouwelijk progestageenhormoon, bijvoorbeeld medroxyprogesteron. Dit voorkomt bijwerkingen op de baarmoeder, namelijk een te sterke groei van het baarmoederslijmvlies (endometriumhyperplasie).

   • Tot aan de puberteit blijven de botten groeien. Dat vindt plaats vanuit de groeischijven in de botten. Rond de puberteit sluiten deze groeischijven, zodat de botten niet verder kunnen groeien.

    Als dreigt dat een meisje veel langer gaat worden dan gemiddeld, kan de arts een oestrogeenhormoon voorschrijven, zoals ethinylestradiol. Oestrogeenhormonen bevorderen dat de groeischijven sluiten, waardoor de botten niet verder kunnen groeien.

    Gedurende de eerste helft van elke maand moet uw kind ook een vrouwelijk progesteronhormoon gebruiken, zoals medroxyprogesteron. Dit voorkomt bijwerkingen op de baarmoeder, namelijk een sterke groei van het baarmoederslijmvlies (endometriumhyperplasie).

   • Medroxyprogesteron tabletten zijn niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant medroxyprogesteron tabletten niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar medroxyprogesteron tabletten bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts medroxyprogesteron tabletten ook voor bij kinderen vanaf 12 jaar. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

    • Medroxyprogesteron voorkomt bijwerkingen op de baarmoeder, namelijk een te sterke groei van het baarmoederslijmvlies (endometriumhyperplasie). Het zorgt ook voor een soort van menstruatiebloeding.

     • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

      Hoe?

      Laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.

      • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
      • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
      • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

      Wanneer?
      Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijden kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt. Dan vergeet uw kind minder snel een dosis.

      Uw kind moet medroxyprogesteron de eerste 10-14 dagen van de maand gebruiken. Na het stoppen zal na 3 tot 7 dagen een onttrekkingsbloeding ontstaan.

      Hoe lang?

      Meestal moet uw kind dit medicijn gedurende de behandeling met oestrogenen gebruiken.

      • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over medroxyprogesteron tabletten bij volwassenen.

       Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

       Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

       • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
        Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
        Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
        Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
        • Medroxyprogesteron is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

         Medroxyprogesteron is voor meisjes vanaf 12 jaar ook op recept verkrijgbaar als injectie. Deze worden gebruikt als prikpil, zie hiervoor de tekst medroxyprogesteron prikpil.

         • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij medroxyprogesteron tabletten bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

          • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
          • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
          • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

          Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

          Laatst bijgewerkt op 12-04-2019

          Disclaimer

          Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

          Vond u deze informatie nuttig?

          Vind een apotheek

          Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
          Vind een apotheek blob

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Vraag het de webapotheker

          Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
          Informatie wordt bijgewerkt: