melatonine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

melatonine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Melatonine is een hormoon. Het wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt.

Artsen schrijven melatonine voor bij kinderen met bepaalde vormen van slapeloosheid.

Slapeloosheid

Er zijn verschillende vormen van slapeloosheid. Bijvoorbeeld niet kunnen inslapen en ’s ochtends maar met moeite wakker kunnen worden. Of goed kunnen inslapen maar veel te vroeg wakker worden.

Oorzaken
Er kunnen veel oorzaken zijn voor slecht slapen. Spanningen, stress, maar ook lichamelijke klachten kunnen slapeloosheid veroorzaken. Bijvoorbeeld pijn of jeuk.

Ook kan het ontstaan als het lichaam te weinig van het lichaamseigen hormoon melatonine aanmaakt. Melatonine wordt door de pijnappelklier in de hersenen  gemaakt. Melatonine werkt op het waak-slaapritme. Als er weinig melatonine wordt aangemaakt, is het kind wakker. Als er veel wordt aangemaakt, is het slaperig.
De aanmaak van melatonine wordt geregeld doordat de hersenen kunnen inschatten wanneer het dag of nacht is (de biologische klok). De pijnappelklier maakt melatonine aan als de biologische klok dat aangeeft, maar ook als het minder licht wordt om het kind heen. Als het donker wordt, maakt de pijnappelklier melatonine aan. Hierdoor wordt het kind slaperig. Als het licht wordt stopt de melatonine-aanmaak. Vooral jonge kinderen hebben in het donker een duidelijke melatonineafgifte.

Slaapstoornissen ontstaan ook als de pijnappelklier op de verkeerde momenten melatonine aanmaakt. Dat kan het geval zijn bij kinderen die ’s avonds slecht inslapen en met moeite wakker worden ’s ochtends. Bij hen begint de melatonine-aanmaak te laat. Of door een erfelijke ziekte, zoals het Smith-Magenis syndroom.

Ook als kinderen door verschillende tijdzones reizen, raakt de biologische klok van slag. Op de plaats van bestemming duurt het een aantal dagen voordat de biologische klok weer gewend is (jetlag).

Verder kunnen blinde kinderen slaapproblemen hebben doordat hun biologische klok niet 'gelijk loopt’ met de werkelijke tijd. Bij hen is er immers geen invloed van licht.

Melatonine kan bij verschillende soorten slaapproblemen bij kinderen worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij inslaapproblemen door hyperactiviteit. Vaak gebruiken zij bepaalde medicijnen (methylfenidaat, dexamfetamine ) waardoor zij niet goed kunnen inslapen. Ook kinderen die blind zijn en kinderen met autisme of een verstandelijke handicap hebben soms baat bij melatonine. Maar ook andere kinderen die niet goed kunnen inslapen en doorslapen, kunnen soms baat hebben bij melatonine.

Lees meer over slapeloosheid

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat melatonine wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 2 jaar met slapeloosheid bij autisme en Smith-Magenis-syndroom

Melatonine is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant melatonine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar melatonine bij:

 • kinderen vanaf 1 maand met slaapstoornissen.

Deze aandoeningen en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt melatonine te werken en is het veilig, als de arts het voorschrijft in de juiste dosering bij de juiste slaapklachten. Kinderen mogen alleen melatonine op recept van een arts gebruiken. Als artsen het voorschrijven wordt dat off-label-gebruik genoemd, omdat het niet voor kinderen is geregistreerd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Melatonine werkt op het waak-slaapritme. Het zorgt ervoor dat het kind overdag wakker is en 's nachts slaapt.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na ongeveer een half uur wordt uw kind slaperig, waardoor het makkelijker in slaap valt.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen.

 • Tabletten (met verlengde afgifte): laat uw kind de tablet zonder te kauwen innemen met een half glas water.
 • Capsules en gewone tabletten: laat uw kind de capsule of tablet innemen met een half glas water.
 • Tabletten voor onder de tong: laat uw kind de tablet onder de tong leggen om te laten smelten in de mond.

In plaats van met water kan uw kind het medicijn ook innemen met bijvoorbeeld melk, limonade of vruchtensap, of met zacht voedsel zoals een lepel appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.

Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een capsule? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kan u zien hoe uw kind de capsule het beste kan innemen.
Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige capsules mag u openmaken. Maar let op: er zijn ook capsules die u niet mag openmaken omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het openmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

Wanneer?

Wanneer een kind melatonine moet slikken verschilt per kind. Het is afhankelijk van wanneer de eigen aanmaak van melatonine van uw kind is. Meestal moet uw kind dit medicijn 30 minuten tot 4 uur voor hij gaat slapen innemen.

Hoelang?

Uw kind blijft melatonine gebruiken totdat zijn waak-slaapritme weer normaal is. Uw arts controleert elke 6 tot 12 maanden of dit medicijn nog nodig is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over melatonine bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Stemmingswisselingen, agressie en prikkelbaarheid.
 • Slaperigheid en hoofdpijn.
 • Diarree.
 • Bedplassen.
 • Epileptische aanvallen, vooral bij kinderen met een neurologische stoornis.

Neem contact op met uw arts, als uw kind hier last van heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

De arts kan melatonine bij kinderen met slaapproblemen op recept voorschrijven. Melatonine is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten met verlengde afgifte;
 • in de apotheek bereide capsules en tabletten.

Deze tekst gaat alleen over de melatonine op recept. Melatonine is voor volwassenen ook als voedingssupplement zonder recept verkrijgbaar onder diverse namen. Kinderen mogen alleen melatonine op recept van een arts gebruiken.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij melatonine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • bijwerkingen;
 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Daarnaast kunt u op de site van het Kenniscentrum Kinder-en Jeugdpsychiatrie meer informatie vinden over melatonine bij kinderen.

Laatst bijgewerkt: 19-08-2019

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

melatonine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!