mesalazine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

mesalazine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Mesalazine behoort tot de 5-ASA-medicijnen. Deze medicijnen remmen ontstekingen in de darmwand.

Artsen schrijven mesalazine voor bij bij kinderen met de chronische darmontsteking colitis ulcerosa, zoals proctitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa

Verschijnselen
Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft uw kind last van frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij.
Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
De oorzaak van de ontsteking is niet een infectie, maar een auto-immuunreactie. Dit betekent dat het natuurlijke afweermechanisme zich tegen de cellen in de eigen darmwand keert.

Bij kinderen met colitis ulcerosa is meestal de hele dikke darm aangedaan. De ziekte heet dan pancolitis. 
Soms is alleen het rectum aangedaan. Dit heet proctitis ulcerosa. Na verloop van jaren kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.

Behandeling
Aanvallen van colitis ulcerosa worden in eerste instantie behandeld met 5-ASA-medicijnen, zoals dit medicijn. Ook wordt dit medicijn gebruikt om nieuwe aanvallen te voorkomen.

Het hangt af van de precieze plaats van de ontsteking in de darmen welk merk en welke toedieningsvorm de arts voorschrijft. Per product komt de werkzame stof namelijk in een ander deel van de darmen vrij.

Bij ontstekingen in hoger gelegen delen van de darm zijn tabletten of granulaat (korrels) nodig. Als alleen het begin van de dikke darm is aangedaan, is een klysma nodig. Bij proctitis ulcerosa schrijft de arts meestal zetpillen of een klysma voor. 

Lees meer over colitis ulcerosa

Ervaring bij kinderen

Mesalazine wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 6 jaar met colitis ulcerosa, zoals proctitis ulcerosa;

Mesalazine is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant mesalazine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Er is ook onderzoek gedaan naar mesalazine bij:

 • kinderen tussen 2 en 6 jaar met colitis ulcerosa, zoals proctitis ulcerosa.

Deze leeftijd staat niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt mesalazine te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts mesalazine ook voor bij kinderen met deze aandoening en van deze leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Dit medicijn remt de ontsteking en voorkomt nieuwe aanvallen van colitis ulcerosa.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na ongeveer 2 maanden zal het aantal nieuwe aanvallen minder worden. Gebruikt uw kind mesalazine om een aanval van colitis ulcerosa te behandelen? Dan zal de aanval al snel minder heftig worden.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: laat uw kind de tablet heel doorslikken met een half glas water, dus zonder te kauwen. Zo blijft de beschermende laag intact. Deze beschermende laag mag pas in de darmen oplossen, zodat de werkzame stof daar vrijkomt en niet al in de maag.
 • Pentasa-tabletten kunt u vooraf ook in een glas of lepel water of andere drank uiteen laten vallen. Dit duurt een paar minuten. Let er wel op dat uw kind alle 'korreltjes' die zo ontstaan heel doorslikt en er niet op kauwt. Andere merken tabletten kunt u NIET uiteen laten vallen. U mag ook de tablet op de breukstreep doormidden breken. De beide helften moet uw kind heel doorslikken met een half glas water.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Granulaat (korrels): laat uw kind de korrels doorslikken met een half glas water. Het kind moet ze heel doorslikken, dus zonder te kauwen. Zo blijft de beschermende laag intact. Deze beschermende laag mag pas in de darmen oplossen, zodat de werkzame stof daar vrijkomt en niet al in de maag. De Pentasa-korrels kunt u ook vooraf op wat voedsel strooien, zoals yoghurt. Dit kan NIET met de andere merken granulaat!
 • Zetpillen : zorg ervoor dat uw kind ontlasting heeft gehad voordat u de zetpil inbrengt. Laat uw kind dus vooraf naar het toilet gaan.
  • Breng de zetpil in de anus. Het maakt daarbij niet uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen.
   Bij kleine kinderen: laat uw kind met opgetrokken knieën op bed liggen. Houd na het inbrengen de billetjes van uw kind even tegen elkaar. De natuurlijke reflex om de zetpil uit te poepen verdwijnt zodra de zetpil is gesmolten (na ongeveer 1 minuut). Zie ook het instructiefilmpje 'Toedienen van zetpil of klysma'.
  • Als uw kind de zetpil binnen 10 minuten verliest, omdat hij of zij naar het toilet moet, kunt u een nieuwe inbrengen.
 • Klysma: laat de klysma voor u hem toedient op lichaamstemperatuur komen, bijvoorbeeld in een lauwwarm waterbadje.
  • Zorg ervoor dat de endeldarm van uw kind leeg is voordat u de klysma inbrengt. Laat uw kind dus vooraf naar het toilet gaan.
  • Laat uw kind op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Laat uw kind het onderste been gestrekt en het bovenste gebogen houden.
  • Schud het klysma goed. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Breng de tuit niet verder dan de helft in.
  • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
  • Laat uw kind 5 tot 10 minuten liggen en houd de billen van uw kind enkele minuten bij elkaar. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof er weer uitkomt en kan het klysma beter werken.
  • Dit medicijn veroorzaakt bruine vlekken in linnengoed. Deze vlekken zijn er niet meer uit te wassen. Houd daar rekening mee wanneer u vloeistof knoeit of als het wegloopt. U kunt vlekken voorkomen door uw kind bijvoorbeeld op een absorberend matje te laten liggen.

Wanneer?

 • Tabletten of granulaat: om maagklachten te voorkomen kan uw kind de tabletten of korrels het beste tijdens of direct na de maaltijd innemen.
 • Zetpillen: breng de zetpillen verdeeld over de dag in. Probeer in elk geval een zetpil voor de nacht in te brengen. Hij kan dan lang in de darm blijven en op die manier langer doorwerken.
 • Klysma: dien het klysma of het schuim 's avonds toe. Het medicijn kan dan de hele nacht in de darm blijven en op die manier lang doorwerken.

Hoe lang?

Als uw kind dit medicijn gebruikt om aanvallen van de darmontsteking te voorkomen, duurt de behandeling meestal 3 tot 6 maanden.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over mesalazine bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Prikkelend gevoel in de anus na het klysma en de zetpillen.
 • Hoofdpijn en duizeligheid. Raadpleeg de arts als uw kind hier last van blijft houden.
 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, diarree, misselijkheid en braken. Bij tabletten of granulaat heeft uw kind hier minder last van als u ze geeft tijdens of net na een maaltijd. Door de dosering langzaam te verhogen is de kans op deze bijwerkingen ook kleiner.
  In zeldzame gevallen kan er ernstige diarree optreden of kunnen bestaande diarreeklachten verergeren. Heeft uw kind bij deze klachten ook kramp, plotselinge buikpijn, bloederige diarree en soms koorts, hoofdpijn en huiduitslag kan sprake zijn van een ernstige overgevoeligheid. Neem dan direct contact op met de arts. Uw kind mag mesalazine en soortgelijke medicijnen dan niet meer gebruiken.Huiduitslag. Raadpleeg de arts als uw kind hier last van blijft houden.
 • Spierziekte met spierpijn, spierzwakte en spierkramp. Neem bij onverklaarbare spierpijn contact op met de arts. . Deze bijwerking is maar een heel enkele keer voorgekomen.
 • Ontsteking of beschadiging van de nieren. De kans op deze bijwerking is hoger na langdurig gebruik. De schade kan blijvend zijn. De arts zal de werking van de nieren daarom voorafgaand aan het gebruik en tijdens het gebruik van dit medicijn regelmatig controleren. Waarschuw de arts wanneer uw kind minder plast, donkere urine krijgt of wanneer hij of zij pijn heeft in de rug of zij. . Deze bijwerking is maar een heel enkele keer voorgekomen.
 • Longontsteking. Waarschuw bij ernstige benauwdheid een arts. . Deze bijwerking is maar een heel enkele keer voorgekomen.
 • Ontsteking van het hartzakje. Neem bij hartklachten of benauwdheid contact op met de arts. Deze bijwerking is maar een heel enkele keer voorgekomen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Mesalazine is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • korrels (granulaat);
 • zetpillen;
 • klysma's.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij mesalazine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 16-10-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

mesalazine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!