Medicijnenmetronidazol in de vagina bij kinderen

metronidazol in de vagina bij kinderen

Medicijnenmetronidazol in de vagina bij kinderen

metronidazol in de vagina bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en parasieten.

  Artsen schrijven metronidazol voor bij meisjes met een trichomonas-infectie.

  • De Trichomonas-infectie (‘trich’) is bij volwassenen een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

   Oorzaak
   Het wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas. De infectie kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas veroorzaken.

   Verschijnselen
   Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.
   De eerste verschijnselen kunnen 1 tot 4 weken na de infectie ontstaan. Soms merkt men het pas na jaren of zijn er helemaal geen verschijnselen.
   Het is daardoor soms moeilijk vast te stellen wanneer de besmetting heeft plaatsgevonden.

   Vrouwen en meisjes hebben vaker klachten dan mannen.

   • Bij vrouwen en meisjes: als de vagina ontstoken is, kan dit jeuk en veel afscheiding veroorzaken. De afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms geelgroen met schuimbelletjes. De schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Het plassen kan hierdoor pijn doen.
    Bij een latere zwangerschap kan trichomonas soms problemen geven, zoals te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
   • Mannen en jongens merken vrijwel niets van een infectie. Sommigen krijgen last van een ontstoken plasbuis.

   Besmetting voorkomen
   Gebruik van condooms tijdens seksueel contact voorkomt besmetting met Trichomonas. Mocht uw kind besmet zijn en seksueel actief, dan is het belangrijk dat zij anderen niet besmet.
   Twijfelt u of uw kind besmet is? Overleg dan met de huisarts of met de GGD.

   Behandeling
   Behandeling is altijd nodig als uw kind seksueel actief is. Dus ook als zij zelf geen last heeft van de infectie.
   Artsen schrijven bij een trichomonas-infecties meestal metronidazol voor in tabletvorm.

   Als het kind de tabletten niet verdraagt, schrijven artsen soms vaginaal-zetpillen met metronidazol voor. Deze werken echter minder sterk.

    

  • Metronidazol in de vagina is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant metronidazol in de vagina niet heeft onderzocht bij kinderen.
   Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar metronidazol in de vagina bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts metronidazol in de vagina ook voor bij kinderen. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

   • Metronidazol werkt tegen de eencellige parasiet Trichomonas.

    • Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

     Hoe?

     • Oudere meisjes: laat de zetpil diep in de vagina inbrengen. Dit gaat het best als het meisje op de rug ligt met enigszins gebogen, gespreide benen.
     • Vraag bij jonge kinderen een duidelijke instructie van de arts.

     Wanneer?

     De vaginaal-zetpil moet voor het slapengaan worden ingebracht. Het medicijn kan dan de hele nacht werken.

     Hoe lang?

     Een kuur duurt meestal 10 dagen. Houd er rekening mee dat het meisje de kuur niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Als zij eerder stopt, is de trichomonas meestal nog niet volledig verdwenen en kan zij opnieuw klachten krijgen.

     • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over metronidazol voor toepassing in de vagina bij volwassenen.

      De bijwerkingen beperken zich niet tot de vagina zelf. Ze kunnen ook in de rest van het lichaam voorkomen. Dat komt doordat een deel van de werkzame stof via de vagina in het bloed terecht komt.

      Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

      • Hoofdpijn

      • Maagdarmklachten, zoals buikpijn en misselijkheid

      • Hinderlijke metaalsmaak

      • Gebrek aan eetlust

      • Draaiduizeligheid of coördinatieproblemen met bijvoorbeeld zwalkend lopen

      • Oogproblemen, zoals wazig zien of dubbelzien

      • Stoornissen in de gevoelszenuwen. Uw kind merkt dit onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen of benen, handen of voeten.

       Waarschuw dan een arts. Nadat het kind met dit medicijn is gestopt, kan het nog een aantal weken tot maanden duren voor deze klachten over zijn.


      Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

      • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
       Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
       Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
       Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
       • Metronidazol in de vagina is voor kinderen te verkrijgen in vaginaal-zetpillen (ovules).

        Metronidazol is ook te verkrijgen in tabletten, drank en infuusvloeistof. Zie hiervoor de tekst metronidazol om in te nemen bij kinderen.

        • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij metronidazol in de vagina bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

         • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
         • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
         • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

         Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

         Laatst bijgewerkt op 23-01-2018

         Disclaimer

         Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

         Vond u deze informatie nuttig?

         Vind een apotheek

         Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
         Vind een apotheek blob

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
         Informatie wordt bijgewerkt: