Klachten & ZiektesTrichomonas-infectie

Trichomonas-infectie

Klachten & ZiektesTrichomonas-infectie

Trichomonas-infectie

Wat is Trichomonas-infectie?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Trichomonas-infectie?
 • Trichomonas is een soa. Je kunt het krijgen door seks met iemand die het heeft. Het is dus besmettelijk. Trichomonas is een parasiet.
  Soa betekent: seksueel overdraagbare aandoening.

  Door trichomonas kun je een ontsteking krijgen van:

  • je plasbuis
  • je vagina of baarmoedermond
  Kijk voor meer informatie over Trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl
  • Heb je medicijnen tegen trichomonas geslikt en hou je klachten? Of komen de klachten terug? Bel dan op werkdagen je huisarts. Soms heb je dan opnieuw een test nodig. Of een andere behandeling.

   Bel de huisarts of de GGD op werkdagen als 1 of meer van deze dingen voor jou kloppen:

   • Je denkt dat je een andere soa hebt.
   • Je hebt klachten die kunnen passen bij een andere soa.
   • Je partner heeft een andere soa.
   • Je wilt je laten testen op soa's om een andere reden, bijvoorbeeld een nieuwe relatie.
   Kijk voor meer informatie over Trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Metronidazol
      Metronidazol doodt verschillende soorten ziekteverwekkers. Onder andere de trichomonas-parasiet. Het werkingsmechanisme is nog niet precies bekend. Metronidazol wordt bij een Trichomonas-infecties meestal gebruikt in één dosis van een aantal tabletten tegelijk. De partner krijgt dezelfde dosis, ook als deze geen klachten heeft. Er bestaan ook metronidazol vaginazetpillen (ovules). Deze zijn minder effectief dan de tabletten. Als u de tabletten niet verdraagt schrijven artsen soms de vaginaalzetpillen voor. Voorbeelden zijn metronidazol om in te nemen en metronidazol in de vagina.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 11-01-2024

      Laatst bijgewerkt NHG: 26-06-2023

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: