Trichomonas-infectie

Trichomonas-infectie

naar klachten & ziektes

Trichomonas-infectie

Wat is trichomonas-infectie?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een trichomonas-infectie kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas veroorzaken.

Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.

Trichomonas wordt veroorzaakt door micro-organismen. Deze worden door seksueel contact overgedragen.

Een tot vier weken na de infectie kunnen de eerste verschijnselen ontstaan. Soms ontstaan de klachten pas na jaren. Het is daardoor moeilijk vast te stellen wanneer iemand besmet is geraakt.

Kijk voor meer informatie over Trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik trichomonas-infectie?

Als je besmet bent met trichomonas kun je daar jarenlang niets of nauwelijks iets van merken. Je kunt trichomonas dan wel overdragen. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen.

Bij vrouwen
Als de vagina ontstoken is, kan dit jeuk en veel afscheiding veroorzaken. De afscheiding ruikt soms onaangenaam en is soms geelgroen met schuimbelletjes. De schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Het plassen kan hierdoor pijn doen.

Als je zwanger bent kan trichomonas soms problemen geven, zoals te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Bij mannen
Mannen krijgen zelden klachten van een trichomonas-infectie. Soms is er 's ochtends een beetje afscheiding. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en het plassen kan een branderig gevoel geven.

Kijk voor meer informatie over Trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel je huisarts om een afspraak te maken:

 • als je verschijnselen van trichomonas hebt;
 • als je (ex)partner trichomonas heeft;
 • als je je op andere soa wilt laten testen;
 • als de klachten na behandeling toch blijven of terugkomen.
Kijk voor meer informatie over Trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij trichomonas-infectie?

Metronidazol
Metronidazol doodt verschillende soorten ziekteverwekkers. Onder andere de trichomonas-parasiet. Het werkingsmechanisme is nog niet precies bekend. Metronidazol wordt bij een Trichomonas-infecties meestal gebruikt in één dosis van een aantal tabletten tegelijk. De partner krijgt dezelfde dosis, ook als deze geen klachten heeft. Er bestaan ook metronidazol vaginazetpillen (ovules). Deze zijn minder effectief dan de tabletten. Als u de tabletten niet verdraagt schrijven artsen soms de vaginaalzetpillen voor. Voorbeelden zijn metronidazol om in te nemen en metronidazol in de vagina.

Clindamycine
Clindamycine is een antibioticum van de lincomycine-groep. Het remt de groei van sommige bacteriën en parasieten. Onder andere de trichomonas-parasiet. Artsen schrijven de crème voor vaginaal gebruik of de tabletten meestal alleen voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Laatst bijgewerkt NHG: 03-09-2013

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.