Klachten & ZiektesTrichomonas-infectie

Trichomonas-infectie

Klachten & ZiektesTrichomonas-infectie

Trichomonas-infectie

Wat is trichomonas-infectie?Hoe herken ik trichomonas-infectie?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij trichomonas-infectie?
 • Trichomonas is een parasiet die je met seksueel contact kunt krijgen (een soa).

  Je kunt er een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas door krijgen.

  Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.

  Trichomonas komt door een parasiet. Deze krijg je door seksueel contact: door contact van slijmvliezen van de geslachtsorganen, door afscheiding, voorvocht en sperma.  

  1 tot 4 weken na de seks kun je klachten krijgen. Soms ontstaan de klachten pas na jaren. Het is daardoor moeilijk na te gaan wanneer je het precies van iemand hebt gekregen. 

  Kijk voor meer informatie over trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl
  • Vaak merk je niet dat je trichomonas hebt. Je kunt het dan wel aan anderen doorgeven.

   Klachten bij vrouwen:

   • jeuk aan je vagina
   • veel afscheiding, de afscheiding kan vies ruiken en is soms geelgroen met schuimbelletjes
   • rode, dikke schaamlippen; de binnenkant van de vagina kan ook rood, dik en pijnlijk zijn 
   • plassen doet pijn 

   Als je zwanger bent, kan trichomonas soms problemen geven. Bijvoorbeeld te vroeg breken van de vliezen of de baby wordt te vroeg geboren.

   Klachten bij mannen:

   • bijna nooit klachten
   • soms is er 's ochtends een beetje afscheiding
   • soms kan plassen een branderig gevoel geven
   Kijk voor meer informatie over trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl
   • Kijk voor meer informatie over trichomonas-infectie op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Metronidazol
       Metronidazol doodt verschillende soorten ziekteverwekkers. Onder andere de trichomonas-parasiet. Het werkingsmechanisme is nog niet precies bekend. Metronidazol wordt bij een Trichomonas-infecties meestal gebruikt in één dosis van een aantal tabletten tegelijk. De partner krijgt dezelfde dosis, ook als deze geen klachten heeft. Er bestaan ook metronidazol vaginazetpillen (ovules). Deze zijn minder effectief dan de tabletten. Als u de tabletten niet verdraagt schrijven artsen soms de vaginaalzetpillen voor. Voorbeelden zijn metronidazol om in te nemen en metronidazol in de vagina.

       Clindamycine
       Clindamycine is een antibioticum van de lincomycine-groep. Het remt de groei van sommige bacteriën en parasieten. Onder andere de trichomonas-parasiet. Artsen schrijven de crème voor vaginaal gebruik of de tabletten meestal alleen voor in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

       Laatst bijgewerkt NHG: 19-02-2019

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: