natriumchloride oogwassing

natriumchloride oogwassing

Trefwoord
naar medicijnen

natriumchloride oogwassing

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over natriumchloride oogwassing

 • Natriumchloride is hetzelfde als keukenzout. Het komt van nature voor in het lichaam in een sterkte van 0,9%. Deze sterkte heet fysiologische zoutoplossing.
 • Om het oog te spoelen bij oogirritatie door rook, stof, allergie of infectie. Het verlicht de klachten en spoelt vuiltjes uit het oog.
 • Gebruik een oogbadje om te spoelen met deze oogwassing. Dit is bij de apotheek te verkrijgen. Lees verder de instructie op deze site.
 • Vraag uw (oog)arts hoelang u de oogwassing moet gebruiken.
 • Draagt u contactlenzen? Haal deze uit uw oog voor u de oogwassing gebruikt. Overleg met uw (oog)arts of u contactlenzen mag dragen met uw aandoening. Sommige contactlenzen kunnen beschadigd raken door het conserveermiddel in deze oogwassing. Raadpleeg hierover uw apotheker.
 • Uw oog kan prikkend of branderig aanvoelen en pijnlijk zijn. Dit trekt vanzelf snel weg. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet natriumchloride oogwassing en waarbij gebruik ik het?

Natriumchloride is zout, een stof die van nature voorkomt in het lichaam in een hoeveelheid van 0,9%. Deze oogwassing heeft ook een sterkte van 0,9%. Omdat het dezelfde sterkte heeft als in het lichaam, wordt het ook wel fysiologische zoutoplossing genoemd.

Artsen schrijven de oogwassing voor bij oogirritatie om vuiltjes uit het oog te spoelen en om klachten van een ontstoken oog te verlichten.

Oogirritatie

Geïrriteerde of ontstoken ogen voelen branderig of jeuken. Meestal wordt het oog rood en soms traant het flink. Het kan voelen of er een zandkorrel in de ogen zit.

Oorzaak
Oorzaken van oogirritatie kunnen zijn een vuiltje in het oog, een infectie met een virus of andere ziekteverwekker, uitdroging van het bindweefsel rond het oog, fel licht, een stoffige of rokerige omgeving, allergie en irritatie door contactlenzen.

Voorkomen
Probeer oogirritatie te voorkomen door rook en stof te vermijden, bijvoorbeeld door zelf niet te roken en rokerige ruimten te vermijden. Draag een veiligheidsbril bij het klussen, als er geschuurd of gezaagd moet worden. Draag een zonnebril als u merkt last te hebben van fel licht. Bij droge ogen is het nuttig oogdruppels met kunstmatig traanvocht te gebruiken.

Behandeling
Een lichte irritatie of ontsteking van het oog gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft. Als u een vuiltje in het oog heeft, dat u niet kunt verwijderen, ga dan naar de arts. Doe dat in elk geval als u vermoedt dat het vuiltje in uw oog afkomstig is van metaalvijlsel.

Uw arts kan u ook natriumchloride oogwassing voorschrijven om uw oog mee te spoelen. Hiermee reinigt u het oog en vermindert u de irritatie.

Lees meer over oogirritatie

Ontstoken ogen door infectie

Geïrriteerde of ontstoken ogen voelen branderig of jeuken. Het oog wordt rood en traant soms flink. Het kan voelen of er een zandkorrel in de ogen zit.

Soms is de oorzaak van een ontstoken oog een infectie met een ziekteverwekker, zoals bacteriën of virussen. Vaak gaat een oogontsteking binnen een paar dagen vanzelf over.

Als u veel last heeft of als u merkt dat er pus in het oog zit, raadpleeg dan uw arts. Soms zal de arts een oogdruppel met een antibioticum voorschrijven om de ziekteverwekker te bestrijden. Ook kan de arts natriumchloride oogwassing voorschrijven. Door het oog te spoelen kunt u de genezing versnellen en vermindert u de irritatie.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Geïrriteerde of ontstoken ogen voelen branderig of jeuken. Het oog wordt rood en traant soms flink. Het kan voelen of er een zandkorrel in de ogen zit. Hierboven kunt u lezen onder ‘Oogirritatie’ wat u kunt doen bij oogirritatie en hoe natriumchloride oogwassing hierbij helpt.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn een pijnlijk gevoel in het oog en overgevoeligheid.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijnlijk, prikkend of branderig gevoel in het oog. Dit verdwijnt weer vanzelf. Blijft u last houden, raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor een van de hulpstoffen in deze oogwassing. Dit kunt u merken aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag. Raadpleeg dan uw arts. Indien u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Gebruik een oogbadje om te spoelen met deze oogwassing; dit kunt u verkrijgen bij de apotheek.

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogwassing gebruikt. Overleg met uw (oog)arts of u uw contactlenzen mag dragen bij uw oogaandoening. Deze oogwassing bevat een conserveermiddel dat schadelijk kan zijn voor zachte contactlenzen. Harde contactlenzen kunt u eventueel 10 minuten na het spoelen weer indoen.
 • Schroef de dop van de fles en vul het oogbadje voor de helft met de oogwassing. Doe meteen de dop weer op de fles om de inhoud steriel te houden.
 • Buig het hoofd voorover en sluit met het oogbadje het oog geheel af.
 • Breng het hoofd langzaam achterover en knipper een paar maal met het oog in de vloeistof.
 • Gooi vervolgens de inhoud van het oogbadje weg. Giet de gebruikte oplossing nooit terug in de fles.
 • Spoel het oogbadje goed uit met stromend kraanwater. Daarna kunt u eventueel het andere oog wassen.
 • Droog het oogbadje daarna goed af met een schone theedoek.

De oogwassing is na openen meestal nog één maand houdbaar. Kijk voor de houdbaarheidsdatum op het etiket. U kunt op de verpakking noteren wanneer u de fles heeft geopend.

Wanneer?
Meestal gebruikt u deze oogwassing zo vaak als nodig.

Hoelang?
Uw (oog)arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Indien u de oogwassing nog nodig heeft, gebruik het dan alsnog.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik natriumchloride oogwassing gebruiken met andere medicijnen?

Raadpleeg eerst uw (oog)arts als u ook andere medicijnen in het oog moet gebruiken.

In het algemeen geldt het volgende advies.

 • Gebruikt u ook oogdruppels of oogzalven? Gebruik dan eerst de oogwassing en wacht minstens vijf minuten voor u de oogdruppels of oogzalf aanbrengt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is natriumchloride oogwassing verkrijgbaar?

De werkzame stof natriumchloride oogwassing zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Natriumchloride oogwassing wordt al heel lang gebruikt. Het wordt door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar als Natriumchloride oogwassing FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 28-12-2010

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

natriumchloride oogwassing is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!