Klachten & ZiektesOogirritatie

Oogirritatie

Klachten & ZiektesOogirritatie

Oogirritatie

Wat is Oogirritatie?Hoe herken ik Oogirritatie?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Oogirritatie?
 • Het oog is een gevoelig orgaan waardoor gemakkelijk irritaties kunnen optreden.

  Irritaties kunnen ontstaan door prikkelende stoffen die in het oog terecht komen. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn, zandkorreltjes, rook of dampen van reinigingsmiddelen. Ook tocht of koude lucht en fel (zon)licht kunnen het oog al irriteren. Tenslotte kunnen ook contactlenzen de ogen irriteren.

  • U voelt dat het oog brandt, schuurt of prikkelt. Soms treedt dit vooral op bij knipperen, anders “zeurt” het gewoon de hele tijd. Het oog kan wat rood zijn, soms ziet u wazig of is er tranenvloed.

   • Voorkómen is de belangrijkste aanpak, hoewel dat niet altijd mogelijk is. Rook zelf niet en vermijd ruimtes waar veel gerookt wordt. Een zonnebril kan helpen tegen licht en stof en een veiligheidsbril is belangrijk tijdens het klussen bij boren, zagen en hakken.

    Ga zorgvuldig om met contactlenzen: was uw handen bij het inbrengen en verwijderen. Draag geen lenzen als uw ogen geïrriteerd zijn.

    Als uw oog geïrriteerd is, kan spoelen met kraanwater helpen. Als u denkt dat er iets in het oog zit, laat iemand kijken of ga bij de huisarts langs.

    Kijk voor meer informatie naar Beschadiging van het hoornvlies, Etsing door een chemische stof, Vuiltje of splinter in het oog en Hoornvliesbeschadiging door fel licht.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Fenylefrine in het oog
       Fenylefrine vernauwt de bloedvaatjes in het oogslijmvlies. Hierdoor neemt zwelling van het oogslijmvlies af en daarmee verdwijnt de irritatie.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 15-02-2024

       Laatst bijgewerkt NHG: 20-11-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: