natriumfosfaat in klysma bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

natriumfosfaat in klysma bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Natriumfosfaat is een laxeermiddel.

Artsen schrijven natriumfosfaat in klysma voor bij kinderen om het laatste deel van de darm leeg te maken voor bijvoorbeeld een darmonderzoek of darmoperatie.

Lediging van de darm bij kinderen

Dit klysma wordt gebruikt om de dikke darm en het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep of onderzoek.

Lees meer over lediging van de darm bij kinderen

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat natriumfosfaat in klysma wordt gebruikt bij kinderen vanaf 3 jaar om het laatste deel van de darm leeg te maken voor bijvoorbeeld een darmonderzoek of darmoperatie.

Natriumfosfaat in klysma is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant natriumfosfaat in klysma bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar natriumfosfaat in klysma bij kinderen tussen 1 en 3 jaar om het laatste deel van de darm leeg te maken voor bijvoorbeeld een darmonderzoek of darmoperatie.

Deze leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt natriumfosfaat in klysma te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts natriumfosfaat in klysma ook voor bij kinderen met deze aandoening en van deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Natriumfosfaat heeft een laxerende werking. Dit medicijn maakt de ontlasting zacht, waardoor het makkelijker het lichaam verlaat. De dikke darm en het laatste deel van de darm, het rectum, worden daardoor schoon.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Na toediening van het klysma komt de ontlasting meestal binnen 5 minuten op gang.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Gebruik dit medicijn alleen bij kinderen op advies van de arts of apotheker. Heeft de arts een halve of een kwart klysma voorgeschreven? Haal dan van tevoren de niet te gebruiken hoeveelheid uit de verpakking en gooi deze weg.

 • Zorg dat het klysma op lichaamstemperatuur is. Bijvoorbeeld door het in de hand op te warmen.
 • Verwijder het dopje.
 • Laat uw kind op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Laat uw kind het onderste been gestrekt en het bovenste gebogen houden.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus van uw kind. Bij kinderen niet verder dan de helft van de tuit inbrengen.
 • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles.
 • Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Laat uw kind na het inbrengen op de zij liggen tot hij aandrang voelt. Door te blijven liggen voorkomt uw kind dat de vloeistof er weer uit komt.

Wanneer?

Voor bijvoorbeeld een darmonderzoek of darmoperatie. Houd er rekening mee dat de ontlasting snel kan komen. Dit is binnen 5 minuten.

Hoe lang?

Uw kind krijgt dit middel kortdurend, hoogstens enkele dagen achtereen, voorafgaand aan het onderzoek of de ingreep.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over natriumfosfaat in klysma bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Buikpijn of lichte buikkramp. Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet je contact opnemen met de arts.
  Gebruik het medicijn niet als je kind al last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn. Deze hevige buikpijn kan het gevolg zijn van een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Dit is geen bijwerking van dit medicijn, maar dit medicijn kan de situatie wel verergeren.
 • Branderig gevoel in de anus. Dit verdwijnt als uw kind stopt met het gebruik.
 • Diarree. Raadpleeg de arts als uw kind hier last van krijgt.
 • Misselijkheid en braken. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Natriumfosfaat is voor kinderen te verkrijgen in een klysma.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij natriumfosfaat in klysma bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 02-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

natriumfosfaat in klysma bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!