Medicijnennortriptyline bij kinderen

nortriptyline bij kinderen

Medicijnennortriptyline bij kinderen

nortriptyline bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
 • Nortriptyline hoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid stoffen die van nature voorkomen. Deze stoffen spelen een rol bij stemmingen en emoties.

  Artsen schrijven nortriptyline voor bij kinderen met ADHD.

  • Verschijnselen
   Een aandachtstekort met hyperactiviteit wordt ook wel ADHD genoemd. Naar het Engelse begrip 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder'.
   Mensen met ADHD vinden het moeilijk hun aandacht lang ergens op te richten en ze zijn vaak ook zeer beweeglijk, impulsief en actief. ADHD komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Meestal ontdekt men ADHD in de kinderleeftijd. Maar er zijn ook mensen die als kind al ADHD hadden, maar daar pas op volwassen leeftijd achter komen. Verder komt ADHD vaker voor bij mensen met een autistische stoornis en mensen met een verstandelijke beperking.

   Behandeling
   Meestal krijgen kinderen met ADHD eerst gedragstherapie om te leren met hun aandoening om te gaan. Als dit niet voldoende is, kan de arts medicijnen voorschrijven. Uw kind krijgt nortriptyline als de eerstekeusmiddelen bij ADHD zoals methylfenidaat niet voldoende werken of te veel bijwerkingen geven.

  • Nortriptyline is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant nortriptyline niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar nortriptyline bij kinderen met ADHD vanaf 5 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts nortriptyline ook voor bij kinderen. Dit heet off-label-gebruik. Nortriptyline mag alleen worden voorgeschreven door een specialist in de kinder-en jeugdpsychiatrie. En het mag alleen gegeven worden in combinatie met psychotherapie.

   Bij kinderen die dit medicijn gebruiken, kunnen ernstige bijwerkingen voorkomen. Daarom schrijven artsen dit medicijn niet zo vaak voor. Alleen maar als zij denken dat dit de best mogelijke behandeling is voor het kind. De arts houdt uw kind dan extra goed in de gaten.

   • Hoe nortriptyline werkt bij ADHD, is niet precies bekend. Nortriptyline regelt in de hersenen de hoeveelheid stoffen die van nature voorkomen. Deze stoffen spelen een rol bij stemmingen en emoties.

    • Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek .

     Hoe?

     Laat uw kind de tabletten innemen met een half glas water.

     • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met ander drinken. Zoals melk, limonade of vruchtensap. Of met zacht eten. Zoals appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag na bij de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
     • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
     • Werkt dat onvoldoende? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen. Omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

     Wanneer?

     Uw kind neemt dit medicijn 2x per dag in: een deel 's ochtends en een deel aan het eind van de middag of begin van de avond.

     Hoelang?

     De arts beoordeelt of de behandeling aanslaat. En bepaalt hoe lang uw kind nortriptyline kan gebruiken. Het is aan te raden het effect van de behandeling ook zelf bij te houden. Bijvoorbeeld door het gedrag van uw kind iedere dag een cijfer te geven. Bespreek tijdens de hele behandeling alle veranderingen in het gedrag of stemming van uw kind steeds met de arts. Het kan zijn dat uw kind niet goed of onvoldoende op dit medicijn reageert. En een ander medicijn misschien beter werkt.

     • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over nortriptyline bij volwassenen.Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

      Vooral de eerste tijd dat uw kind dit medicijn gebruikt

      • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid

       en minder goed kunnen reageren, concentreren en coördineren. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij het kind moet opletten, zoals fietsen, spelen, leren of op school. Laat uw kind daarom geen risicovolle activiteiten ondernemen. Zeker niet de eerste week van de behandeling als hij nog aan het medicijn moet wennen.

      • Droge mond

       doordat uw kind minder speeksel aanmaakt. Heeft uw kind in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond? Dan kan hij de aanmaak van speeksel helpen met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in het gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Merkt u dat uw kind na een paar weken nog last blijft houden van een droge mond? Poets en flos dan extra goed en laat de tandarts misschien vaker controleren.

      • Duizeligheid

       vooral bij het opstaan uit bed of uit een stoel. Dit kan komen door een lagere bloeddruk. Meestal gaat de duizeligheid in een paar dagen tot weken over. Als het lichaam van uw kind zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk. Kinderen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben. Als uw kind zich duizelig voelt, laat hem dan niet te snel opstaan uit bed of van een stoel. Uw kind kan het beste even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Blijft uw kind last houden, overleg dan met de arts. Voordat uw kind met nortriptyline begint en tijdens de behandeling, zal de arts de bloeddruk van uw kind controleren.

      • Maagdarmklachten, zoals verstopping (obstipatie) en buikpijn.

       Laat uw kind voeding met veel vezels eten en veel drinken. Neem contact op met de arts als uw kind veel last blijft houden van verstopping.

      • Hartkloppingen

       Voordat uw kind met nortriptyline begint en tijdens de behandeling, zal de arts de bloeddruk, hartslag en hartfilmpje van uw kind controleren.

      • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Uw kind merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als hij even wegraakt.

       Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Laat uw kind dit medicijn NIET gebruiken als hij deze hartritmestoornis heeft. Voordat uw kind met nortriptyline begint en tijdens de behandeling, zal de arts de bloeddruk, hartslag en het hartfilmpje van uw kind controleren.

      • Slapeloosheid

      • Depressieve gedachten of gedachten aan zelfmoord

       Neem contact met de arts op als depressieve gevoelens bij uw kind ontstaan. Jongeren onder de 25 jaar hebben meer kans op deze bijwerkingen. Kinderen met depressie mogen dit medicijn niet gebruiken.

      • Trillende handen

      • Hoofdpijn

       Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt. Blijft uw kind last houden, overleg dan met de arts.

      • Wazig zien

       Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt. Raadpleeg de arts als uw kind hier last van blijft houden.


      Na enkele maanden

      • Gewichtstoename

       Let daarom goed op wat en hoeveel uw kind eet. Vraag de huisarts om een verwijzing naar een diëtist als uw kind te veel aankomt.


      Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

      • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
       Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
       Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
       Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
       • Nortriptyline is voor kinderen te krijgen in tabletten.

        • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij nortriptyline bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

         • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
         • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
         • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

         Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

         Laatst bijgewerkt op 26-09-2023

         Disclaimer

         Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

         Vond u deze informatie nuttig?

         Vind een apotheek

         Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
         Vind een apotheek blob

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Vraag het de webapotheker

         Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
         Informatie wordt bijgewerkt: