pantoprazol bij kinderen

naar medicijnen

pantoprazol bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?

Pantoprazol is een protonpompremmer. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven pantoprazol voor bij kinderen met maagklachten.

Maagklachten

Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, refluxklachten en misselijkheid of een opgeblazen gevoel.

Brandend maagzuur of zuurbranden

Brandend maagzuur of zuurbranden merkt het kind aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt het kind vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of bij wondjes op het maagslijmvlies kan uw kind last krijgen van dit zuur.

Refluxklachten

Bij refluxklachten sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor maagzuur in de slokdarm komt. Vooral als uw kind ligt of voorover buigt. De slokdarm kan dan geïrriteerd raken. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.

Refluxklachten komen bij baby’s vrij vaak voor. Omdat het lichaam van baby’s nog groeit, sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag nog niet goed. Hierdoor kan maagzuur in de slokdarm komen. Refluxklachten zijn bij baby’s meestal onschuldig. Het klepje ontwikkelt zich tijdens het eerste levensjaar. In de meeste gevallen heeft uw kind na het eerste levensjaar weinig of geen klachten meer.

Misselijkheid en een opgeblazen gevoel

Maagpijn met misselijkheid en een opgeblazen gevoel wordt ook wel dyspepsie genoemd. Hierbij kan  het kind last hebben van zuurbranden, pijn in de bovenbuik, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en snelle verzadiging bij het eten.

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, meestal gaat het om een combinatie van factoren. Eetgewoonten (te veel, te vet, te snel) en vooral bij jongeren overmatig gebruik van koffie, alcohol of sigaretten en stress kunnen een rol spelen.

Behandeling

Als uw kind maagpijn (pijn in de bovenbuik) heeft, ga dan naar de huisarts.

Soms helpt het de eetgewoonten aan te passen. Laat uw kind bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden eten en drinken. Vermijd voedsel en drank waar het kind snel last van krijgt, zoals voedsel met scherpe kruiden. Denk bij jongeren ook aan het stoppen met roken en het vermijden van alcohol.

Ook medicijnen die uw kind gebruikt kunnen maagklachten geven. Overleg met de arts als u denkt dat de maagklachten door medicijnen komen.

Lees meer over maagklachten

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat pantoprazol wordt gebruikt bij:

  • kinderen vanaf 12 jaar met maagklachten.

Pantoprazol is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant pantoprazol bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar pantoprazol bij:

  • kinderen vanaf 5 jaar tot 12 jaar met maagklachten.

Deze aandoening en leeftijd staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt pantoprazol te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts pantoprazol ook voor bij kinderen met deze aandoening en leeftijd. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Pantoprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Uw kind merkt binnen enkele dagen dat hij minder last heeft van maagpijn.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Laat uw kind de tablet in zijn geheel doorslikken met water zonder te kauwen. Als uw kind de tabletten kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken.
  • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe uw kind de tablet het beste kan innemen.

Wanneer?

Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet gebruiken.

Laat uw kind het medicijn op een lege maag innemen. Bijvoorbeeld 1 uur vóór het ontbijt. Dit medicijn wordt sneller op een lege maag opgenomen. Bovendien vergeet u minder snel een dosis als u het medicijn steeds op hetzelfde moment van de dag geeft.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over pantoprazol bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Pantoprazol is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij pantoprazol bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 12-08-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

pantoprazol bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.