Piracetam

Piracetam

Werkzame stof: piracetam

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof piracetam.

Trefwoord
naar medicijnen

piracetam

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over piracetam

 • Piracetam werkt tegen hik.
 • Soms bij voortdurende, pijnlijke hik. Ook bij draaiduizeligheid door verstoring van het evenwichtsorgaan, maar de werking is daarbij niet aangetoond.
 • U kunt na enkele weken beoordelen of piracetam helpt tegen uw klachten. Merkt u na 1 maand geen of onvoldoende effect? Raadpleeg dan uw arts.
 • Uw eetlust en uw gewicht kunnen toenemen. Overleg hierover met uw huisarts.
 • U kunt nerveus worden, of depressief en verward. Ook bewegingsstoornissen komen voor.Raadpleeg dan uw arts.
 • Rijd de eerste paar dagen geen auto. Als u daarna niet meer suf of slaperig bent, kunt u weer autorijden.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u suffer maken.

Wat doet piracetam en waarbij gebruik ik het?

Piracetam is een medicijn tegen hik.

Artsen schrijven piracetam soms voor bij hik. Ook kan het gebruikt worden bij duizeligheid, maar de werking is daarbij niet aangetoond.

Voortdurende hik

Oorzaak
Bij de hik trekt het middenrif (een spier in de buikholte tussen buik en longen) vanzelf samen. Het ontstaat als zenuwen in de keel of in het middenrif worden geprikkeld. Die prikkeling kan ontstaan door te snel eten of drinken, niet goed kauwen, drinken van koolzuurhoudende dranken of alcohol. Sommige mensen met een aandoening van de longvliezen of de maag hebben vaak de hik.

Meestal is de hik onschuldig, en gaat binnen een uur weer over. Een enkele keer houdt de hik echter verschillende dagen of langer aan. Dat is zeer uitputtend en pijnlijk .

Behandeling
Rustig eten en drinken is de beste manier om hikaanvallen te voorkomen. Bij lang aanhoudende hik schrijft de arts soms baclofen of gabapentine voor. Als deze niet helpen wordt piracetam soms geprobeerd. Piracetam remt het samentrekken van het middenrif.

Lees meer over voortdurende hik

Duizeligheid

Verschijnselen en oorzaak
Er zijn verschillende vormen van duizeligheid. Piracetam wordt gebruikt bij draaiduizeligheid. Hierbij voelt u zich draaierig, veroorzaken bewegingen een vreemd gevoel in uw hoofd, en bent u soms ook misselijk of moet u geeuwen. Veel mensen worden er onzeker of angstig van en durven niet te bewegen.

Draaiduizeligheid ontstaat doordat het evenwichtsorgaan is verstoord.

Andere vormen van duizeligheid zijn het gevoel flauw te vallen, of zich zweverig en licht in het hoofd voelen. Daarbij wordt piracetam niet gebruikt.

Behandeling
Het is belangrijk om uit te zoeken welke vorm van duizeligheid u heeft. Het is handig om een dagboek bij te houden waarin u noteert wanneer u last heeft, wat u op dat moment deed, en wat u deed om de duizeligheid te verminderen. U kunt dan met uw arts overleggen wat voor u de beste behandeling is.

Als u last heeft van draaiduizeligheid door een verstoring van het evenwichtsorgaan kan uw arts u een medicijn voorschrijven, zoals piracetam.

Effect
Piracetam werkt in op de samenwerking tussen ogen en het evenwichtsorgaan. Hierdoor neemt de draaiduizeligheid af. In onderzoeken blijkt het effect voor de meeste mensen gering. Als niets anders helpt kan uw arts u piracetam voor een paar weken voorschrijven. U kunt dan proberen of het helpt.

Lees meer over duizeligheid

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Gewichtstoename en meer eetlust. Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist als u te veel aankomt.
 • Psychische klachten, zoals nervositeit. Zeer zelden angst, depressie, verwardheid en waandenkbeelden (hallucinaties). Mensen die lijden aan een depressie (ernstige neerslachtigheid) mogen dit medicijn daarom niet gebruiken. Hun klachten kunnen verergeren. Raadpleeg uw arts, als u hier last van krijgt.
 • Bewegingsstoornissen, zoals de drang om druk te bewegen. Zeer zelden stoornis in de coördinatie (dronkenmansgang, moeilijk praten). Mensen met de ziekte van Huntington mogen dit medicijn niet gebruiken. Hun klachten, zoals tics, bewegingsstoornissen en psychische klachten kunnen verergeren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken en diarree.
 • Slaperigheid of juist slapeloosheid, zwak gevoel.
 • Hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsstoornissen.
 • Bloedingen. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt. Het duurt langer voordat een wondje stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller bloeduitstortingen of blauwe plekken krijgt, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht, tong of keel. Ga dan onmiddellijk naar een arts of Eerste-Hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor piracetam. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Als dit medicijn bij u maagklachten veroorzaakt, kunt u het na het eten of met wat voedsel innemen.

Hoelang?

Bij duizeligheid duurt het enkele weken voordat u het effect kunt beoordelen. Als u na 1 maand nog geen effect ziet, kunt u stoppen. Verder gebruik heeft dan geen zin.

Als piracetam wel bij u werkt, is het verstandig na enkele maanden tot een half jaar te stoppen om te kijken of de klachten over zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals slaperigheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden.

Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook duizeligheid kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Let er wel op dat piracetam de eetlust bevordert en daardoor dik kan maken.

Mag ik piracetam gebruiken met andere medicijnen?

Pas op bij gebruik van andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd absoluut geen auto als u 2 of meer van dergelijke middelen gebruikt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden. Of dat een ander medicijn geschikter is.

Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

 • een andere dosering;
 • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
 • een ander medicijn.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is piracetam verkrijgbaar?

De werkzame stof piracetam zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Piracetam is sinds 1970 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Nootropil en als het merkloze Piracetam in tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

piracetam is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

5 July 2019

Idioot dat dokters het voorschrijven voor de hik of duizeligheid. Zo dom. Dit is gewoon een algehele cognitieve verbeteraar. Je gaat er sneller door denken...

31 December 2014

OORSUIZING IN 1 OOR VEEL VERMINDERD;;;

1 November 2013

Ben begonnen met dagelijks 1 tablet kreeg een eng gevoel in mijn hoofd,toen twee tabletten dagelijks naar vier tabletten dagelijks. Weet niet hoe het du...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!