Klachten & ZiektesDuizeligheid

Duizeligheid

Klachten & ZiektesDuizeligheid

Duizeligheid

Wat is duizeligheid?Hoe herken ik duizeligheid?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij duizeligheid?
 • Er zijn verschillende vormen van duizeligheid. Bijvoorbeeld

  • Ik heb het gevoel dat alles om mij heen draait en beweegt.
  • Ik heb een licht gevoel in mijn hoofd, of een gevoel alsof ik bijna flauw ga vallen.
  • Ik heb een onvast gevoel in de benen en ben bang om te vallen (vaak bij ouderen).

  Herkent u een van de klachten? Lees dan welke verschijnselen daarbij passen, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en wat u eraan kunt doen. Bijvoorbeeld bij

  Het kan zijn dat u een of meer klachten heeft, tegelijk of afwisselend.

  Bent u duizelig na een val of klap op uw hoofd? Lees dan daar verder.

  Kijk voor meer informatie over duizeligheid op www.thuisarts.nl
  • Kijk voor meer informatie over duizeligheid op www.thuisarts.nl
   • De volgende algemene gezondheidsadviezen gelden voor iedereen. Als u fit, sterk, uitgerust en ontspannen bent, kunt u duizeligheid en problemen met uw evenwicht beter aan:

    • Probeer uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken zodra u zich weer iets beter voelt. 
    • Probeer fit te blijven en tenminste een halfuur per dag te bewegen. Ga veel naar buiten.
    • Eet gezond.
    • Rook niet, gebruik geen drugs en drink geen alcohol.
    • Probeer als u stress heeft om daar iets aan te doen. Zorg voor genoeg ontspanning en een goede nachtrust. 
    Kijk voor meer informatie over duizeligheid op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Cinnarizine en flunarizine
       Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen. Hoe cinnarizine en flunarizine precies werken bij duizeligheid is niet bekend. Ook is de werking niet aangetoond.

       Sulpiride
       Als andere middelen niet voldoende helpen, kan uw arts sulpiride voorschrijven. Sulpiride kan de verschijnselen binnen enkele dagen verminderen. Hoe sulpiride precies werkt bij duizeligheid is niet bekend. Ook is de werking niet aangetoond.

       Piracetam
       Het is niet precies bekend hoe piracetam werkt. Ook is de werking niet aangetoond. Piracetam kan de verschijnselen binnen enkele weken verminderen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 22-03-2018

       Laatst bijgewerkt NHG: 04-07-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: