pirfenidon

pirfenidon

Trefwoord
naar medicijnen

pirfenidon

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over pirfenidon

 • Pirfenidon remt de lichaamsafweer en het zorgt ervoor dat longblaasjes minder snel dik en stug worden.
 • Bij longfibrose.
 • Slik de tabletten of capsule in zij geheel door met een half glas water.
 • Bij het eten of vlak na het eten. Dit zorgt ervoor dat u minder last krijgt van maagdarmklachten. Bijvoorbeeld bij het ontbijt, lunch en avondeten.
 • Uw huid kan ook overgevoelig zijn voor UV-licht. Blijf uit de zon, vooral tussen 10.00 en 15.00 uur. Gebruik zonnebrandcrème en beschermende kleding. Ga niet onder de zonnebank.
 • Uw arts zal regelmatig uw leverwaarden controleren.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Overleg met uw arts. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.
 • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Overleg met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of dit veilig is voor de baby.

Wat doet pirfenidon en waarbij gebruik ik het?

Pirfenidon is een afweeronderdrukker (immunosuppressivum). Het zorgt ervoor dat de afweer van uw lichaam minder hard werkt.

Artsen schrijven het voor bij longfibrose.

Overige longaandoeningen

Pirfenidon wordt gebruikt bij longfibrose. Longfibrose is een zeldzame, langdurige longziekte. 

Bij longfibrose raken de longen beschadigd door vorming van littekens. Dit zorgt ervoor dat de wanden van de longblaasjes steeds dikker worden. Hierdoor kan het lichaam moeilijker zuurstof opnemen. En heeft u meer moeite om diep te ademen.

Longfibrose is niet te genezen. Medicijnen zoals ontstekingsremmers en afweeronderdrukkers kunnen de ziekte wel afremmen. Een voorbeeld hiervan is pirfenidon.

Pirfenidon remt de aanmaak en groei van eiwitten en cellen die betrokken zijn bij het vormen van littekens. Ook zorgt het voor minder opstapeling van ontstekingscellen. Hierdoor worden de longblaasjes minder snel dik en stug. U kunt hierdoor langer beter blijven ademen. De ziekte verloopt dan minder snel. 

Lees meer over overige longaandoeningen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijk gevoel, verlies van eetlust, diarree en maagpijn. Zelden zuurbranden, overgeven, opgeblazen gevoel, buikpijn, winden laten en verstopping. Door dit medicijn samen met eten in te nemen zal u minder last hebben van maagdarmklachten.
 • Hoofdpijn of moeheid. Zelden slaperig zijn, weinig energie hebben en veel moeten slapen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Infecties, zoals blaasontsteking, keelontsteking en neusontsteking.
 • Huidproblemen, zoals jeukende huid, rode huid, droge huid en huiduitslag.
 • Moeite met ademen en hoesten.
 • Duizelig gevoel. Het beste kunt u even gaan liggen en uw benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Sta ook langzaam op uit bed of van een stoel.
 • Gewichtsverlies.
 • Verhoogde leverwaarden. Uw arts zal regelmatig uw leverwaarden controleren.
 • Spierpijn, gewrichtspijn en pijn op de borst.
 • Opvliegers.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent voor pirfenidon, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Tabletten of capsules:
in zijn geheel doorslikken met een half glas water.

Wanneer?
Neem dit medicijn tijdens of vlak na het eten. Dan veroorzaakt het minder maagdarmklachten.
Het beste kunt u vaste tijden kiezen, dan vergeet u het minder snel.
Bijvoorbeeld als u het 3 keer per dag gebruikt: tijdens ontbijt, lunch en avondeten.

Hoelang?
Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u het waarschijnlijk voor een langere tijd gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals uw arts het voorschrijft. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?

Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt.

 • Duurt het nog meer dan 3 uur voor u de volgende de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Neem de volgende dosis op het moment dat u gewend bent.
 • Duurt het nog minder dan 3 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem de volgende dosis op het moment dat u gewend bent. Neem nooit dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op de maag en darmen. Drink daarom liever geen alcohol als u dit medicijn gebruikt en zolang u last heeft van uw maag en darmen.

alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet. Maar sommige soorten voedsel kunnen de maagklachten erger maken. Meer hierover vindt u bij 'Maagklachten'.

Mag ik pirfenidon gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

 • Vaccins. Overleg met uw arts als u een vaccinatie krijgt. Sommige vaccins mag u niet gebruiken, omdat pirfenidon ervoor zorgt dat deze vaccins minder goed werken. Ook verhoogt pirfenidon de kans op bijwerkingen van deze vaccins. Voorbeelden van deze vaccins zijn: de bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.

  Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Voorbeelden van deze vaccins zijn: influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin, vaccin tegen baarmoederhalskanker en hepatitis A en B vaccin.
 • Immunocyanine, een medicijn dat de afweer helpt. Door pirfenidon werkt dit medicijn minder goed. Gebruik daarom deze medicijnen niet tegelijk. Overleg met uw arts.

Onderstaande medicijnen kunnen de bijwerkingen van pirfenidon sterken maken. Overleg met uw arts voordat u een van deze medicijnen gaat gebruiken.

 • Fluvoxamine, een medicijn tegen depressie. Mogelijk schrijft de arts een ander medicijn voor.
 • Ciprofloxacine, een antibiotica. Mogelijk kan uw arts de hoeveelheid van pirfenidon aanpassen.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Stop alleen als uw arts dat adviseert. In dat geval kunt u op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Onder welke namen is pirfenidon verkrijgbaar?

De werkzame stof pirfenidon zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Pirfenidon is sinds 2011 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules en tabletten onder de merknaam Esbriet.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

pirfenidon is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!