Klachten & ZiektesOverige longaandoeningen

Overige longaandoeningen

Klachten & ZiektesOverige longaandoeningen

Overige longaandoeningen

Wat is Overige longaandoeningen?Hoe herken ik Overige longaandoeningen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Overige longaandoeningen?
 • Longfibrose
  Longfibrose is een chronische ziekte van de longen. De luchtpijp vertakt zich in de longen. Deze vertakkingen komen uit in miljoenen kleine holtes, de longblaasjes. Via deze blaasjes komt zuurstof in het bloed en gaat koolzuurgas (CO2) er uit. Bij longfibrose zijn de wanden van deze blaasjes verdikt door bindweefselvorming. Hierdoor kan zuurstof minder goed in het bloed komen. Ook koolzuurgas kan het bloed minder goed verlaten. Er komt dan onvoldoende zuurstof in het bloed en er blijft te veel koolstofdioxide in het bloed achter.

  Oorzaken van longfibrose zijn langdurige blootstelling aan chemische stoffen of asbest, medicijnen die gebruikt worden bij chemotherapie, bestraling, reuma en andere chronische ontstekingsziekten, infecties met schimmels (duivenmest, vochtig hooi). In ongeveer de helft van de gevallen is niet bekend wat de oorzaak is.

  Longfibrose is niet te genezen. Medicijnen zoals ontstekingsremmers en afweeronderdrukkers kunnen de ziekte wel afremmen. Als de ziekte vergevorderd is krijgt u vaak zuurstof via een slangetje in uw neus. Uiteindelijk is in sommige gevallen longtransplantatie nodig.

  Bronchopulmonale dysplasie (BPD)
  Bronchopulmonale dysplasie is een aandoening die voorkomt bij baby's die te vroeg zijn geboren. Als een baby te vroeg wordt geboren, zijn de longen nog niet helemaal af. Soms krijgen deze baby's na de geboorte hulp bij het ademen. Hierdoor kunnen de longen beschadigen. Baby's met BPD hebben het benauwd, ademen snel en soms piepend, en ze houden vocht vast.

  Baby's met BPD hebben meestal lange tijd hulp nodig bij het ademen. Soms krijgen ze ook medicijnen. Plastabletten (zoals hydrochloorthiazide) zorgen ervoor dat de longen niet te veel vocht vasthouden, waardoor de baby makkelijker kan ademen. Bijnierschorshormonene, ofwel corticosteroïden (zoals hydrocortison) worden gebruikt om te zorgen dat de baby makkelijker weer van de beademing afkomt.

  Sporadische lymfangioleimyatose (S-LAM)
  Sporadische lymfangioleimyatose (S-LAM) is een zeldzame ziekte die vooral bij vrouwen voorkomt. S-LAM ontstaat doordat bepaalde spiercellen zich ongeremd ophopen, met name in de longen. Iemand met S-LAM krijgt vaak last van longklachten, zoals kortademigheid, borstpijn en vochtophoping in de longen.

  • Longfibrose
   Door het tekort aan zuurstof voelt u zich moe, benauwd en kortademig. U moet vaak hoesten. Doordat organen zoals uw hart en de hersenen te weinig zuurstof krijgen, kunt u daar ook problemen mee krijgen. Bijvoorbeeld hartfalen of concentratieproblemen. Vaak heeft u een tekort aan energie en voelt u zich lusteloos. Naarmate u de ziekte langer heeft, krijgt u steeds meer klachten.

   Bronchopulmonale dysplasie (BPD)
   Soms krijgen deze baby's na de geboorte hulp bij het ademen. Hierdoor kunnen de longen beschadigen. Baby's met BPD hebben het benauwd, ademen snel en soms piepend, en ze houden vocht vast.

   Sporadische lymfangioleimyatose (S-LAM)
   S-LAM ontstaat doordat bepaalde spiercellen zich ongeremd ophopen, met name in de longen. Iemand met S-LAM krijgt vaak last van longklachten, zoals kortademigheid, borstpijn en vochtophoping in de longen.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Longfibrose

      Nintedanib
      Nintedanib remt de groei van de cellen in de wand van de longblaasjes. Hierdoor worden de longblaasjes minder snel dik en stug. U kunt hierdoor langer beter blijven ademen. De ziekte verloopt dan minder snel.

      Pirfenidon
      Pirfenidon remt de aanmaak en groei van eiwitten en cellen die betrokken zijn bij de vorming van littekens. Ook zorgt het voor minder opstapeling van ontstekingscellen. Hierdoor worden de longblaasjes minder snel dik en stug. U kunt hierdoor langer beter blijven ademen. De ziekte verloopt dan minder snel.

      Bronchopulmonale dysplasie (BPD) en chronische longaandoeningen

      Hydrochloorthiazide
      Door plastabletten (zoals hydrochloorthiazide) scheiden de nieren meer zout uit, dat vocht met zich meetrekt en via de urine afvoert. Hierdoor houden de longen minder vocht vast, waardoor de baby makkelijker kan ademen.

      Bijnierschorshormonen
      Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, verminderen de ontsteking in de longen. Voorbeelden hiervan zijn hydrocortison en dexamethason.

      Sporadische lymfangioleimyatose (S-LAM)

      Sirolimus
      S-LAM kan worden behandeld met sirolimus. Dit medicijn remt de groei van de S-LAM-cellen. Hierdoor hopen de S-LAM-cellen zich minder op en nemen de longklachten af.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 18-09-2020

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: