scopolaminebutyl tabletten of zetpillen

scopolaminebutyl tabletten of zetpillen

Trefwoord
naar medicijnen

scopolaminebutyl tabletten of zetpillen

vergroot
terug naar boven

Wat doet scopolaminebutyl tabletten of zetpillen en waarbij gebruik ik het?

Scopolaminebutyl heft verkramping van de darmen op.

Het wordt gebruikt bij darmkrampen, zoals bij het prikkelbaredarmsyndroom.

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom heeft u langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die meestal optreden als er voedsel passeert. Tevens kunt u last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
In het algemeen zullen artsen geen medicijnen voorschrijven bij deze aandoening, omdat medicijnen meestal niet goed helpen. Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen.

Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts mebeverine proberen. Dit is een medicijn dat de spieren van de dikke darm verslapt.

Pas als dat niet werkt kan de arts scopolaminebutyl proberen. Scopolaminebutyl heft de verkramping op van de darmen op.

De tablet en zetpil werken rechtstreeks in de darmen en hoeven dus niet eerst in het bloed te worden opgenomen.

De werking begint na een paar uur. Het effect houdt 5-8 uur aan. Als de werking te lang op zich laat wachten, kan de arts ook een injectie met scopolaminebutyl toedienen.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verstopping (obstipatie). Eet vezelrijke voeding en drink veel. Neem contact op met uw arts als u veel last blijft houden van verstopping. Raadpleeg uw arts als u behalve darmkrampen ook andere darmproblemen heeft, zoals een vernauwing van de darmen (bijvoorbeeld door een tumor of darmverkleving).
 • Droge mond, doordat u minder speeksel aanmaakt. Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren. Heeft u al last van een droge mond door de ziekte van Sjögren, overleg dat met uw arts of een ander medicijn mogelijk is.
 • Snelle hartslag of hartkloppingen.
 • Benauwdheid en kortademigheid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u bijvoorbeeld merken aan huiduitslag, galbulten, jeuk of blaasjes op handen en voeten. Neem bij een van deze verschijnselen contact op met uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht, onrust, flauwvallen. Waarschuw dan onmiddellijk een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor scopolaminebutyl. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
 • Droge ogen. Vooral mensen die contactlenzen dragen hebben hier snel last van, omdat de contactlenzen dan eerder kunnen irriteren. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen). Heeft u droge ogen door de ziekte van Sjögren, overleg dat met uw arts of een ander medicijn mogelijk is.
 • Droge neus, hierdoor soms bloedneuzen.
 • Rode, warme droge huid.
 • Overmatig zweten of niet kunnen zweten. Als u niet zweet, kunt u oververhit raken bij koorts of als het in de omgeving erg warm is.
 • Opkomend maagzuur. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur moeten overleggen met hun arts als hun klachten verergeren of terugkeren.
 • Moeilijk kunnen plassen. Mannen met een vergrote prostaat hebben hier meer kans op. Overleg bij prostaatklachten daarom voor gebruik eerst met uw arts.
 • Verhoogde oogboldruk (glaucoom). Als u glaucoom heeft en u bent hiervoor onder behandeling is er geen probleem. Vertel uw arts wel dat u dit medicijn gebruikt.
 • Geheugen- en concentratiestoornissen, problemen met oriëntatie en verwardheid. Vooral ouderen en kleine kinderen kunnen hier last van krijgen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten. Heel doorslikken met een half glas water.
 • Zetpillen. Verwijder de folie of het plastic rond de zetpil en breng hem in de anus. Het maakt daarbij niet zo veel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn voor een ernstige krampaanval. Het wordt meestal niet langer dan twee of drie dagen gebruikt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 4 of 5 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik scopolaminebutyl tabletten of zetpillen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Gebruikt u dit medicijn eenmalig of gedurende 2 of 3 dagen en wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bij het kind gemeld.

Gebruikt u dit medicijn dagelijks of langdurig en wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is scopolaminebutyl tabletten of zetpillen verkrijgbaar?

De werkzame stof scopolaminebutyl tabletten of zetpillen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Scopolaminebutyl is sinds 1951 internationaal op de markt. Het is te verkrijgen in tabletten, zetpillen en injecties onder de merknaam Buscopan. De injecties zijn op recept verkrijgbaar en de tabletten en zetpillen zijn zonder recept verkrijgbaar.

Deze tekst gaat alleen over de tabletten en zetpillen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

scopolaminebutyl tabletten of zetpillen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

3 February 2019

Er wordt in de bijsluiter vermeld, dat je op moet letten bij een vergrote prostaat. Maar niet waarom en wat er dan kan gebeuren, als je het dan wel slikt. ...

12 April 2018

Super! Enige wat goed werkt bij maag/darm pijn. Echter wil ik wel even de opmerking plaatsen dat er bij gebruik icm andere medicijnen staat aangegeven dat ...

1 September 2017

Medicijn werkt wel tegen darmkrampen maar kreeg erge huiduitslag branderig gevoel en jeuk na 2 keer gebruik.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!